ZM Jaarlijst | 2017

 

De stemmen zijn geteld, en Mass VI van Amenra is volgens de Zware Metalen-lezers het beste album van 2017! Een unicum: nog nooit presteerde een band van Nederlandse of Belgische bodem het om bovenaan onze jaarlijst te staan. En dat in een editie (de veertiende inmiddels) waarin we nog nooit zo’n grote hoeveelheid jaarlijstjes hebben verwerkt. Honderdvijftig om precies te zijn. Het emotioneel beladen album van Amenra werd zowel via de mail als via het forum en door de redactie op handen en voeten gedragen. Mass VI nam vanaf de aftrap de koppositie in en stevende moeiteloos af op de grens van de befaamde duizend punten, de nobele inzet van Paradise Lost met Medusa ten spijt. Uiteindelijk kwam Mass VI voor in dertig procent (!) van de ingezonden jaarlijsten en vergaarde het 1103 punten. Amenra mag zichzelf tot de elitegroep van Oranssi Pazuzu, My Dying Bride, Yob, Carcass, Marduk, Primordial, Enslaved, Sólstafir, Primordial, Satyricon, Opeth en Behemoth rekenen.

Daarnaast valt op dat in de brede zin de Nederlandse en Belgische scene ontzettend goed gescoord heeft dit jaar. Alleen al in de top 20 zien we Dool, Wiegedood, Emptiness en Dodecahedron, en daarbuiten treffen we Laster, God Dethroned, Bathsheba, Vuur, Carach Angren en Ulsect aan. De lokale metalscene bruist en levert wereldlijke prestaties af met spannende en innoverende muziek die de grenzen van het denkbare opzoekt. Van occulte rock tot avant-gardistische black metal; het hele spectrum is vertegenwoordigd. Dat doet de redactie van Zware Metalen goed.

Deze editie is de tweede maal dat Zware Metalen jaarlijstjes verzamelde via zowel de e-mail als het forum. Het is daarbij interessant om te kijken naar de verschillen in smaak tussen de twee platforms. Zo heeft iedere zijde zijn eigen favorieten, en dit levert een gigantisch diverse lijst op. Dankzij de forumstemmers komt een The Ruins Of Beverast alsnog de top vijf binnen, en scoren Bell Witch, Grave Pleasures, Cradle Of Filth, Venenum, Spectral Voice, Fen en Godflesh alsnog hoog. De mailers hebben er dan weer voor gezorgd dat Satyricon, Mastodon, Sólstafir, Obituary, Enslaved, Kreator en Body Count hun plek veroverden.

Om de honderdvijftig inzendingen terug te voeren tot één compacte lijst hebben we een puntensysteem bedacht. Iemands favoriete album van 2017 krijgt dertig punten, iemands nummer twee krijgt 29 punten, enzovoorts. Dit betekent dat een nummer één notering drie maal zwaarder weegt dan een nummer twintig notering. Deze enorme optelsom leverde de volgende, prachtige overzichtslijst op. Doe er je voordeel mee en duik nog eens in onderstaande lijst om te zien hoe jouw favoriete albums scoorden en wat je allemaal gemist hebt in 2017. Klik op de albumcovers om naar onze recensie te gaan, en zwier ondertussen deze afspeellijst van de top 100 aan. Scrollen maar!

 

1. Amenra – Mass VI (1103 punten)

“Moest het zijn dat Mass VI echt het einde wordt voor Amenra (maar ongetwijfeld niet voor haar kerk), is het zonder enige twijfel een hoogtepunt in de indrukwekkende carrière van de band. Het album is divers, intens en betoverend. Zonder te verzaken aan de essentie van de band lijkt Amenra zichzelf nog maar eens te hebben heruitgevonden. Zonder meer een indrukwekkende prestatie.”

2. Paradise Lost – Medusa (898 punten)

“The Plague Within wordt dus niet overtroffen, maar dat was ook bijna niet mogelijk. Paradise Lost handhaaft in ieder geval diens herwonnen positie in de metaltop.”

3. Satyricon – Deep Calleth Upon Deep (705 punten)

“Satyricon bewijst met Deep Calleth Upon Deep dat de heren zichzelf nog steeds weten te vernieuwen en met dit meesterwerk aan de top staat van de hedendaagse black metal.”

4. Dool – Here Now, There Then (696 punten)

“Een briljant debuut, waarin Dool een afwisselend meesterwerk heeft gemaakt van een duister theater vol oprechte emoties. Gaaf!”

5. The Ruins Of Beverast – Exuvia (666 punten)

“Zowel in analysemodus als in vrije luistersessies is dit een zeer, zeer sterke schijf geworden. Alsof we het anders verwachten hadden, inderdaad.”

6. Mastodon – Emperor Of Sand (654 punten)

“Een intrigerend album met een loodzwaar thema, waar Mastodon zichzelf wederom positioneert als een van de belangrijkste schakels in het moderne metallandschap.”


7. Bell Witch – Mirror Reaper (627 punten)

“Mirror Reaper luister je in je eentje, op momenten van bezinning, of om te bekomen van een overdosis Disney. Om vervolgens te beseffen dat intense, pure emotie, zelfs in zijn lelijkste vorm, ongelofelijk mooi kan zijn.”


8. Wiegedood – De Doden Hebben Het Goed II (562 punten)

“Wiegedood klinkt opvallend herkenbaar, maar wordt nergens voorspelbaar of afgezaagd. Het is zeldzaam, maar op De Doden Hebben Het Goed II word je getrakteerd op klassieke black metal, die er toch in slaagt om origineel en verfrissend te klinken.”


9. Wolves In The Throne Room – Thrice Woven (556 punten)

“De wolven zijn terug en ze laten horen dat ze nog steeds de alleenheersers van de troonzaal zijn.”


10. Emptiness – Not For Music (538 punten)

“Drie jaar geleden beschreef ik Nothing But the Whole (nummer één op mijn jaarlijst) als post-death metal. Deze nieuwe plaat is ook post, post genres, post verwachting, post alles. Emptiness is gewoon Not for Music.”


11. Sólstafir – Berdreyminn (498 punten)


12. Ulver – The Assassination Of Julius Caesar (490 punten)


13. Der Weg Einer Freiheit – Finisterre (480 punten)


14. Myrkur – Mareridt (475 punten)


15. Grave Pleasures – Motherblood (457 punten)


16. Obituary – Obituary (448 punten)


17. Immolation – Atonement (426 punten)

18. Enslaved – E (411 punten)

19. Dodecahedron – Kwintessens (410 punten)


20. Power Trip – Nightmare Logic (409 punten)


21. Cradle Of Filth – Cryptoriana – The Seductiveness of Decay (402 punten)


22. Igorrr – Savage Sinusoid (391 punten)

23. Kreator – Gods Of Violence (391 punten)

24. Converge – The Dusk In Us (381 punten)


25. Chelsea Wolfe – Hiss Spun (364 punten)


26. Cannibal Corpse – Red Before Black (355 punten)


27. Body Count – Bloodlust (348 punten)


28. Blut Aus Nord – Deus Salutis Meæ (347 punten)


29. Ayreon – The Source (337 punten)


30. Venenum – Trance Of Death (308 punten)


31. Spectral Voice – Eroded Corridors Of Unbeing (301 punten)


32. Dying Fetus – Wrong One To Fuck With (300 punten)


33. Entheogen – Without Veil, Nor Self (284 punten)


34. Leprous – Malina (280 punten)


35. Fen – Winter (273 punten)


36. Akercocke – Renaissance In Extremis (272 punten)

37. Vallenfyre – Fear Those Who Fear Him (265 punten)

38. Taake – Kong Vinter (261 punten)

39. Pain Of Salvation – In The Passing Light Of Day (260 punten)


40. Septicflesh – Codex Omega (259 punten)


41. Auðn – Farvegir Fyrndar (258 punten)


42. Bathsheba – Servus (255 punten)


43. Laster – Ons Vrije Fatum (250 punten)


44. Aosoth – V: The Inside Scriptures (235 punten)


45. God Dethroned – The World Ablaze (224 punten)

46. Morbid Angel – Kingdoms Disdained (219 punten)

47. Steven Wilson – To The Bone (216 punten)

48. Sorcerer – The Crowning Of The Fire King (213 punten)


49. Suffocation – …Of The Dark Light (210 punten)

50. Sepultura – Machine Messiah (210 punten)

Klik hier voor de 51 tot en met 347!

Bekijk hier de jaarlijsten van alle voorgaande jaren:

Bekijk hier de jaarlijsten van ons redactieteam: