Emptiness – Not for Music

De Brusselaars van Emptiness veroverden meer dan tien jaar geleden mijn hart met Guilty to Exist, maar konden pas in 2014 een echte doorbraak forceren met Nothing But the Whole, een unieke, bevreemdende plaat die de underground met verstomming sloeg. Ondertussen bouwde de band rond Jeremie Bezier (Phorgath) en Olve Lomer (Neraath, beide van Enthroned) ook een stevige live-reputatie uit. Hun vijfde album, Not for Music, moet voor Emptiness de plaat van de bevestiging worden.

Wie bang was dat Emptiness zou kiezen voor meer toegankelijkheid, kan ik geruststellen: Not for Music is, zoals de naam al doet vermoeden, even bevreemdend en onvatbaar als Nothing But the Whole. Verwacht opnieuw semi-ambient passages die een dreigende sfeer scheppen. Repetitieve gitaarklanken wiegen je in slaap, terwijl Bezier je met zijn fluistergrunt nachtmerries inpraat. Hoewel Emptiness bezwaarlijk hard of ‘heavy’ genoemd kan worden, heb je toch het gevoel dat je verpletterd wordt, verzwolgen door dit satanische broertje van Pink Floyd.

 

Wanneer je je na Meat Heart en It Might Be begint af te vragen of Emptiness eigenlijk nog metal is (een label dat de band zelf niet als vanzelfsprekend beschouwt), gaat op Circle Girl het voet min of meer op het gaspedaal. Verwacht geen klassieke death metal, maar een beknellende opbouw die langzaam losbarst in een verbazend proggy nummer, dat dankzij de grunts van Bezier toch als echte death metal aanvoelt. Your Skin Won’t Hide You is dan weer als een kinderliedje waarin een monster ronddwaalt. De gitaren klinken bijna vrolijk, het drumwerk is uptempo, maar opnieuw legt Bezier een donkere sluier over de muziek van Emptiness.

De wisselwerking van progressieve muziek met een heldere productie (door Twiggy Ramirez van Marilyn Manson!), subtiel maar technisch drumwerk (Jonas Sanders mept regelmatig een vel door bij Pro-Pain) en de monsterlijke vocalen van Phorgath maken van Emptiness een unieke en onvatbare band. Net wanneer je denkt dat het allemaal wat te rustig wordt, schudt de band je wakker met één van de verpletterende passages die subtiel doorheen Not for Music verstopt zitten.

Na veertig minuten is het uit met de pret. Opnieuw een korte plaat, die je echter meteen opnieuw zult willen opzetten in een poging om er vat op te krijgen, om te proberen te ontdekken wat dit is. Drie jaar geleden beschreef ik Nothing But the Whole (nummer één op mijn jaarlijst) als post-death metal. Deze nieuwe plaat is ook post, post genres, post verwachting, post alles. Emptiness is gewoon Not for Music.

EmtinessNfMScore:

90/100

Label:

Season of Mist, 2017

Tracklisting:

 1. Meat Heart
 2. It Might Be
 3. Circle Girl
 4. our Skin Won’t Hide You
 5. Digging the Sky
 6. Ever
 7. Let It Fall

Line-up:

 • Jonas Sanders – drums
 • Olve – gitaar
 • Phorgath – bas, vocalen
 • Peter Verwimp – gitaar

Links: