Vallenfyre – Fear Those Who Fear Him

Zware Metalen hartje Vallenfyre. Het eerste album van dit death/doommetalgezelschap onder aanvoering van Paradise Lost-gitarist Gregor Mackintosh, A Fragile King, kreeg 84 punten. Het tweede album, Splinters, 83. En nu is er Fear Those Who Fear Him. En we verklappen het maar gelijk: 89 punten schoon aan de haak.

Born to Decay is een luguber intro van deze heerlijk lompe deathmetalplaat, Messiah is alsof je een serie stoten in je gezicht krijgt en Degenaration heeft een heerlijke Paradise Lost-vibe maar dan overgoten met de zieke strot van Mackintosh. Wat is het toch jammer dat hij al die jaren al zwijgt bij zijn echte band. Op An Apathetic Grave mag die andere Grote Naam die deel uitmaakt van dit gezelschap zich onderscheiden: gitarist Hamish Glencross, ex-My Dying Bride. Wát een heerlijk slepend nummer met heerlijke treurige teksten (‘I play a dismal game, to suffer them again, the words pour out in vain, an apathetic grave).

Daarna gaan we vrolijk verder (met vrolijk in de zin van een wolkbreuk terwijl je net op je fiets bent gestapt voor een eerste date met de vrouw waar je al je halve leven over masturb… fantaseert): Nihilist, Amongst the Filth en noem ze allemaal maar op: het beukt, het sleurt, het neukt, het leurt. Met Cursed from the Womb als dikke, vette kers op de dikke, vette taart. Glencross, Mackintosh en nieuwe drummer Waltteri Väyrynen (Paradise Lost, lekker handig): ze leveren een topprestatie. Jaarlijstmateriaal, zonder enige twijfel.

Er zijn eigenlijk maar twee redenen waarom deze band niet nóg hoger scoort dan een cijfer dat ik nooit op mijn schoolrapporten ben tegengekomen: de beperkte duur van dit juweel (39 minuten) maar vooral het gevoel dat er nog meer inzit. Als je al drie albums lang op zo’n hoog niveau musiceert, dan moet dat een vierde keer ook lukken. Geven we er dan weer een paar puntjes bij. Hartje!

Score:

89/100

Label:

Century Media, 2017

Tracklisting:

 1. Born to Decay
 2. Messiah
 3. Degeneration
 4. An Apathetic Grave
 5. Nihilist
 6. Amongst the Filth
 7. Kill All Your Masters
 8. The Merciless Tide
 9. Dead World Breathes
 10. Soldier of Christ
 11. Cursed from the Womb
 12. Temple of Rats

Line-up:

 • Gregor Mackintosh – Vocalen, gitaar
 • Hamish Glencross – Gitaar, bas
 • Waltteri Värynen – Drums

Links: