Cradle of Filth – Cryptoriana – The Seductiveness of Decay

Trompetgeschal! Wapperende vlaggen! Vreugde ende jolijt! Het is Cradle of Filth voor het eerst in de meer dan vijfentwintigjarige bandgeschiedenis een album uit te brengen waarop exact dezelfde muzikanten acteren als op de vorige plaat. Hulde! Cryptoriana-The Seductiveness of Decay is de opvolger van Hammer of the Witches. Niet alleen in chronologische volgorde, ook in muzikaal opzicht.

Hammer of the Witches liet namelijk een herboren band horen, die koos voor harde gothicmetal met flinke invloeden uit de thrash en NWOBHM, waar fraaie keyboardklanken en vrouwenvocalen op de achtergrond nooit ver weg waren. Daarvoor de als altijd ijselijke stem van bandleider Dani Filth en dat alles gegoten in een heerlijke kristalheldere productie. Het leidde tot een heerlijke oorwurm als Right Wing of the Garden Triptych.

Op Cryptoriana – The Seductiveness of Decay (waarvoor Filth zich conceptueel liet inspireren door het Victoriaanse tijdperk) wordt het deels nieuwe bandgeluid verder uitgebouwd. Dat leidt tot een heerlijk beukende energiebom. Dat begint al bij de opener: geen atmosferische opbouw, maar een nummertje waarbij Cradle of Filth binnen de anderhalve minuut al op volle snelheid speelt en dat dient als opbouw voor het eerste juweeltje van deze plaat: Heartbreak and Seance, met lekkere gitaarsolo’s, fraaie achtergrondzang, verwoestend drumwerk en de demonische zang van Dani Filth. En daarna gaat het feest door met zes nummers die niet onder de zes minuten komen en ware kunstwerkjes op zichzelf zijn.

Natuurlijk ontbreken de klassieke Cradle of Filth-elementen niet. Binnen de felheid en het hoge tempo is ook nog ruimte voor slepende melodieuze passages waarbij de toetsen van Lindsay Schoolcraft een prominente rol spelen en Dani Filth zich kan uitleven in zijn favoriete songstructuur: half vertellend naar schreeuwend en snelzingend, gevolgd door een goedgeplaatste gil hier en daar. Over de kwaliteit van de teksten hebben we ons nog nooit zorgen hoeven te maken, buiten de vraag waar het woordenboek gebleven is (Through limitless whispering seas, of redolent tropical plains, whereupon mystery’s blistery frieze, a silvering gibbous moon reigns) en nog veel meer dan op de vorige plaat biedt mevrouw Schoolcraft van tijd tot tijd vocaal uitstekend evenwicht aan meneer Filth.

De combinatie van Engelsen, Tsjechen, Schotten en Canadezen hebben het beste zelfs voor het laatst weten te bewaren: op deze bovenstebeste plaat, zijn de laatste twee toevoegingen de bovenstebeste nummers. Death and the Maiden kan zich meten met de betere nummers van The Filth als het gaat op meeslependheid, You Will Know the Lion by His Claw, als het gaat om snelheid, kracht en bombast. Kortom: de beste line-up uit de geschiedenis van Cradle of Filth heeft één van de beste albums uit de geschiedenis van de band gemaakt.

Score: 

90/100

Label:

Nuclear Blast, 2017

Tracklisting:

 1. Exquisite Torments Await…
 2. Heartbreak and Seance
 3. Achingly Beautiful
 4. Wester Vespertine
 5. The Seductiveness of Decay
 6. Vengeful Spirit
 7. You Will Know the Lion by His Claw
 8. Death and the Maiden

Line-up:

 • Dani Filth – Vocalen
 • Rich Shaw – Gitaar
 • Ashok – Gitaar
 • Lindsay Schoolcraft – Keyboards, vocalen
 • Daniel Firth – Bas
 • Marthus – Drums

Links: