Grave Pleasures – Motherblood

Het internationale gezelschap Grave Pleasures is herrezen uit de as van het helaas te vroeg ter ziele gegane Beastmilk. Niet getreurd echter, want Grave Pleasures zet de lijn van diens voorganger zowel muzikaal als qua thematiek voort. Ook live worden de ijzersterke songs van Beastmilk nog gespeeld getuige het recente optreden in de Little Devil te Tilburg. De band typeert zijn muziek als post-apocalyptische punk en lijkt een voorliefde te hebben voor het occulte. Het artwork van het nieuwe album is werkelijk schitterend en van de hand van de Finse kunstenaar Tekla Vály. De geest van Ian Curtis waart rond in het bandgeluid en roept herinneringen op aan de mistroostige jaren ’80.

Het album knalt uit de startblokken en direct valt het maniakale tempo van de songs op. Het is duidelijk te horen dat we hier te maken hebben met een groep rasmuzikanten. De vocalen van Mat McNerney voegen een onheilspellend element toe aan de muziek. Hij klinkt alsof hij door iets of iemand op de hielen wordt gezeten. De tegenstelling tussen de, op het eerste gehoor, lichtvoetige en zelfs dansbare muziek en de donkere thematiek is uniek. Het gitaartandem vult elkaar goed aan en de afwisseling tussen het snelle riffwerk en de meer uitgesponnen passages is inventief. De drummer en bassist leggen een stevig fundament neer waarop de rest van de band heerlijk uit zijn dak kan gaan. Een favoriet nummer van het album kan ik niet kiezen, omdat ze stuk voor stuk lekker in het gehoor liggen. Het album klinkt daarbij ook als één geheel, dus waarom kiezen?

Getuige de aankondigingen voor het festivalseizoen zit de band in een goede flow. Ik ga het nog een keer uitchecken op de zondag van Roadburn. Na drie dagen festival zal de apocalypticus in mij wellicht ook wel naar boven zijn gekropen.

Score:

84/100

Label:

Century Media Records, 2017

Tracklisting:

 1. Infatuation Overkill
 2. Doomsday Rainbows
 3. Be My Hiroshima
 4. Joy Through Death
 5. Mind Intruder
 6. Laughing Abyss
 7. Falling For An Atom Bomb
 8. Atomic Christ
 9. Deadenders
 10. Haunted Afterlife
 11. There Are Powers At Work In This World (bonus)

Line-up:

 • Mat McNerney – Vocalen
 • Juho Vanhanen – Gitaar
 • Aleksi Kiiskilä – Gitaar
 • Valtteri Arino – Bas
 • Rainer Tuomikanto – Drums

Links: