Paradise Lost – Medusa

In 2015 leverde Paradise Lost met The Plague Within een absolute wereldplaat af. Een zekere medewerker van dit e-zine betitelde het zelfs als ‘de beste Paradise Lost-plaat ooit’ en het schijnt dat hij geen letter terug wil nemen van die stelling. Hij keek dan ook reikhalzend uit naar Medusa: de opvolger die alweer een tijdje uit is, maar die eerst een paar honderd luisterbeurten verdiende om tot een evenwichtig oordeel te komen. Daar heeft u namelijk recht op, beste Zware Metalen-vriend.

Om dan na deze veel te lange introductie gelijk maar tot de conclusie te komen: Medusa is wederom een pareltje. Maar het overtreft The Plague Within niet. Paradise Lost’s vijftiende begint ijzersterk met Fearless Sky en Gods of Ancient: nummers waarbij Nick Holmes heerlijk weggrunt en Gregor Mackintosh met zijn gitaar een extra dimensie aan de muziek weet te geven, zonder teveel op te vallen en daardoor in dienst van de nummers blijft spelen. Met From the Gallows is dat vervolgens iets minder geslaagd.

The Longest Winter is een track met een veel te optimistisch toontje, zeker op een album waar de warme deken der doom overheen ligt, hetgeen wordt versterkt door het heerlijke titelnummer dat daarna volgt. Een oorwurm à la Beneath Broken Earth is Medusa niet direct, maar de titeltrack staat overeind als een Alpenrots. Bij No Passage for the Dead valt op dat Holmes nog nauwelijks clean zingt op dit album en als dat gebeurt, het voor een fraaie ondersteuning van de brute vocalen zorgt, zoals wordt geïllustreerd in het voor Paradise Lost-begrippen woeste Blood and Chaos.

Afsluiter Until the Grave is dan weer zo’n heerlijk meeslepend gothic Paradise Lost-nummer, waarbij vrolijkheid en optimisme een laatste schop krijgen: “The night follows day, Save your prayers, divided ‘til the grave“. Het is een waardig slot van een plaat die op zichzelf staand van een ongekend niveau is. The Plague Within wordt dus niet overtroffen, maar dat was ook bijna niet mogelijk. Paradise Lost handhaaft in ieder geval diens herwonnen positie in de metaltop. Aanschaf van de digibookversie is overigens verplicht, om met twee extra nummers nog langer te kunnen vertoeven in de depressieve wereld van deze Britten.

Score:

90/100

Label:

Nuclear Blast, 2017

Tracklisting:

 1. Fearless Sky
 2. Gods of Ancient
 3. From the Gallows
 4. The Longest Winter
 5. Medusa
 6. No Passage for the Dead
 7. Blood & Chaos
 8. Until the Grave

Line-up:

 • Nick Holmes – Vocalen
 • Gregor Mackintosh – Gitaar, Keyboards
 • Aaron Aedy – Gitaar
 • Stephen Edmondson – Bas
 • Waltteri Väyrynen – Drums

Link: