Myrkur – Mareridt

Amalie Bruun, ook bekend als Myrkur, heeft een vervolg op haar geweldige debuut M. Met heel wat haat werd ze ontvangen in het blackmetallandschap, maar daar heeft deze dame lak aan. De nachtmerries die ze in de voorbije jaren had, heeft ze gebruikt en omgetoverd in het kunstwerkje Mareridt, wat vertaald ook ‘nachtmerrie’ betekent.

Een geniale insteek voor een plaat, maar dat was duidelijk niet genoeg. Bruun heeft wat authentieke folkinstrumenten gebruikt op deze plaat en niet om wat rustige nummertjes te maken, maar wel om rustpunten op te bouwen in hevigere blackmetaltracks als Måneblôt. Andere rustpunten zijn er nog steeds, zoals in de uiterst mooie tracks De Tre Piker en Kaetteren. Daarnaast heeft de dame nog wat kulning geleerd, wat een vorm van Scandinavische herdersroep is, en die verwerkt ze ondermeer prachtig in de intro van de plaat.

Die nieuwigheden zijn fijn en leveren zeker een bijdrage, maar er zijn andere zaken die deze nieuwe plaat naar een ander niveau tillen. Enerzijds zijn er de stevigere tracks, zoals het genoemde Måneblôt, maar deze langspeler bezit tracks met een duisternis en diepgang waar menig blackmetalband wat van kan leren. Doordringende en melodische draaikolkgitaarweefsels, maar met clean vocals en bakken effect, waardoor er een Lana Del Rey-feel naar boven komt. Een track als Crown is zelfs helemaal Del Rey. Het is gewoon ijzig mooi hoe Amalie Bruun deze vocale insteek, de folkloristische toets en wat donkere metal-aspecten gebruikt om vorm te geven aan de lyriek van haar nachtmerries, en de track Ulvinde levert daar een goed voorbeeld van. Zolang je die gefaalde en lachwekkende outro niet opzet, is dit pure klasse.

Daar heb je het dus, een enorme kanshebber op die eerste plek dit jaar. Het is een ding om muzikaal nieuwe paden in te slaan en daar goed mee uit de hoek te komen. Om het diepste uit je ziel te halen en dat op een unieke manier voelbaar te maken, is iets anders. Juist dat maakt dit Mareridt tot een donkere parel die in ieders kast moet staan.

Score: 

90/100

Label: 

Relapse Records, 2017

Tracklisting:

 1. Mareridt
 2. Måneblôt
 3. The Serpent
 4. Crown
 5. Elleskudt
 6. De Tre Piker
 7. Funeral
 8. Ulvinde
 9. Gladiatrix
 10. Kaetteren
 11. Børnehjem

Line-up:

 • Myrkur – Bas, Gitaar, Folk-instrumenten, Vocalen

Links: