Fen – Winter

Het betere atmosferische is stilaan aan het doodbloeden, zo is de magie van Agalloch reeds verleden tijd en moesten we ons op de vorige plaat van Wolves In The Throne Room tevreden stellen met wat ambient. De verwachtingen liggen op die manier hoog voor deze Britten van Fen, die normaal erg productief zijn maar dit keer wel wat langer op zich lieten wachten. Ze verlengen het voorgaande seizoen met 75 minuten aan atmosferische black metal en hun eigen blend vanuit het post- en doomgenre.

Zoals elke plaat van Fen is Winter een groeiplaat geworden. Logisch, want deze behoorlijk lange plaat is eigenlijk één geheel doordat elk van deze nummers een prima overgang heeft naar de volgende in het rijtje. Misschien is het materiaal van deze heren iets minder beklemmend en bezwerend gebracht dan de eerder genoemde bands, maar inhoudelijk is dit echt topmateriaal. Opener Pathway sleept lekker weg, maar bezit ook wat lekker enigmatische akoestiek, en Fear is daarentegen dan weer vlijmscherp met zelfs wat WITTR-stukjes. Interment gooit het roer even om, met shoegaze/post-rock die zelfs richting Neige kwaliteit gaat, met nadien nog wat heerlijke cleane zang die perfect past bij het plaatje.

Deze stijlen worden nooit een ganse song aangehouden en dat maakt Winter ook moeilijk om song per song te typeren. Dat laat de clip van Penance ook prima horen. Op het eerste gehoor gaat dit erg richting Agalloch (vooral deze track doet eigenlijk denken aan die band), maar halverwege klinkt dit dan weer heel wat doomier en behoorlijk uniek.  Laten we Fen daarom niet als plaatsvervanger zien van andere bands, maar erkennen als unieke band die het met dit diepgaand wintermonument verdient om wat aandacht te krijgen van de liefhebbers van al het melancholische en atmosferische. Er is leven na Agalloch!

Score:

82/100

Label:

Code666 Records, 2017

Tracklisting:

  1. I (Pathway)
  2. II (Penance)
  3. III (Fear)
  4. IV (Interment)
  5. V (Death)
  6. VI (Sight)

Line-up:

  • Grungyn – Bas, Zang
  • The Watcher – Gitaar, zang
  • Derwydd – Drums, percussie

Links: