Sorcerer – The Crowning of the Fire King

De Zweedse doomband Sorcerer begon in 1988, maar viel na twee demo’s uiteen in 1992. Na een eerste voorzichtige doorstart in 2010, met daarbij als originele bandleden bassist Johnny Hagel en zangers Anders Engberg, besluiten de heren er na diverse losse optredens alsnog voor te gaan en is er in 2015 het goed ontvangen debuutalbum In the Shadow of the Inverted Cross, alsmede de EP BlackSorcerer heeft er zeker voor doombegrippen vaart achter gezet, want met The Crowning of the Fire King is er nu album nummer twee.

De opnamen vonden niet zonder slag of stoot plaats, want drummer Robert Iversen verliet wegens de bekende muzikale meningsverschillen tijdens die opnamen de band, maar via sessiedrummer Lars Sköld kon dit zeer bevredigend opgelost worden. Inmiddels is er met Richard Evensand een permanente vervanger gevonden. Goed, hoog tijd nu om het maar eens over The Crowning of the Fire King te gaan hebben. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: op het interrumperende akoestische tussendoorgepriegel van Nattvaka na, hebben we een kanjer van een album. Op en top epische doom metal van hoog niveau. In vergelijking met het debuutalbum zingt Anders net ietsjes lager, maar nog steeds hoog zat en dat maakt het album voor zover mogelijk zelfs nog beter toegankelijk. De gitaarsolo’s zijn prima verzorgd, met als hoogtepunten de verschillende opeenvolgingen tijdens Unbearable Sorrow, die uiteindelijk uitmonden in een twinsolo. Voeg hier en daar nog een koortje en wat subtiel toetsenwerk bij enkele nummers toe, en dit album is volledig verantwoord ingekleurd.

The Crowning of the Fire King is een album dat niet alleen geschikt is voor doomfans, maar zeker ook voor mensen die van een potje goede metal houden, mits niet al te snel gespeeld. Een hoge notering in de jaarlijst is gegarandeerd.

Score:

89/100

Label:

Metal Blade Records, 2017

Tracklisting:

 1. Sirens
 2. Ship of Doom
 3. Abandoned by the Gods
 4. The Devils Incubus
 5. Nattvaka
 6. Crimson Cross
 7. The Crowning of the Fire King
 8. Unbearable Sorrow

Line-up:

 • Anders Engberg – Zang
 • Kristian Niemann – Gitaar
 • Peter Hallgren – Gitaar
 • Johnny Hagel – Bas
 • Lars Sköld – Drums

Links: