Morbid Angel – Kingdoms Disdained

Zes jaar na het met gemengde gevoelens onthaalde Illud Divinum Insanus komt Morbid Angel eindelijk met nieuw werk. In de tussentijd werd David Vincent opnieuw ingeruild voor Steve Tucker en death metalliefhebbers kijken uiteraard uit naar ieder nieuw werk van deze grootmeesters van het genre.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: Kingdoms Disdained is niet wat we van Morbid Angel mogen verwachten. Voor velen viel Illud Divinum Insanus tegen en menigeen hoopte op een terugkeer naar de oude en vertrouwde stijl. Morbid Angel levert met dit album weliswaar een portie bruut deathmetal geweld af waar menig ander band een puntje aan kan zuigen, maar over de hele linie stelt het teleur. Toegegeven, de band heeft in haar carrière de lat voor zichzelf hoog gelegd en dat maakt het niet makkelijk de eerste paar albums, die toch uitgroeiden tot klassiekers, te evenaren.

Kingdoms Disdained bevat weliswaar een aantal goede nummers, welke vooral op de tweede helft terug te vinden zijn en Azaghtoth kan nog steeds de meest onnavolgbare solo’s uit zijn hals persen, maar over het geheel genomen is dit een log album geworden. Voor een belangrijk deel mag dit op het conto van ex-gitarist en producer Erik Rutan komen. Hij heeft Morbid Angel een geluid meegegeven wat erg veel laag bevat en het geluid klinkt “verstopt”. Met andere woorden: het ademt niet. Maar ook songtechnisch is het meeste van de nummers het allemaal net niet. Er staat niet een nummer op Kingdoms Disdained die van begin tot eind weet te boeien en na bijna een half uur zijn de gedachten al enkele keren afgedwaald naar het boodschappenlijstje van morgen.

Net als op genoemde voorganger staan er best goede nummers op dit album en is het zeker geen middenmoot maar echte hoogstandjes satan er ook niet op. Het is alsof Morbid Angel op safe speelt en dat doet denken aan een bakker die jaar in jaar uit dezelfde slagroomtaart maakt. Vies zijn ze nooit, maar het predicaat “delicatesse” krijgt het ook niet.

Score:

70/100

Label:

Silver Lining Music

Tracklisting:

 1. Piles Of Little Arms
 2. D.E.A.D.
 3. Garden Of Disdain
 4. The Righteous Voice
 5. Architect And Iconoclast
 6. Paradigms Warped
 7. The Pillars Crumbling
 8. For No Master
 9. Declaring New Law (Secret Hell)
 10. From The Hand Of Kings
 11. The Fall Of Idols

Line-up:

 • Steve Tucker – Vocalen, gitaar
 • Trey Azagthoth
 • Vadim – Gitaar
 • Scott Fuller – Drums

Links: