Aosoth – V: The Inside Scriptures

In 2013 vertrok er in Parijs een hype-train op een tocht door de blackmetalscene. Het Franse Aosoth presenteerde met het vierde Epos IV: An Arrow in Heart een donker meesterwerk, dat muzikale finesse combineerde met een mentale mindfuck. Hoewel nummer III al op veel appreciatie van de kenners kon rekenen, leek Aosoth klaar voor het grotere publiek.

Helaas is het vier jaar stil gebleven rond het trio. De toekomst van Aosoth heeft in deze periode zelfs aan een zijden draadje gehangen, onder meer vanwege familiale en persoonlijke problemen van de bandleden.

Aosoth dompelt de luisteraar onder in een muzikale totaalervaring. Op het eerste zicht lijkt alle nuance te verzuipen in een lekkere, agressieve brij van verbeten vocalen en razendsnel drumwerk. Tijdens volgende luisterbeurten geeft het album steeds meer van zijn diepgang prijs. Subtiel kan ik het niet noemen, maar het allesverpletterende gitaarspel wordt na een tijdje hypnotisch. Opvallend verschil met de vorige twee albums is de atmosfeer, die op V weinig ruimte laat voor nuance. Aosoth is donkerder en agressiever dan ooit tevoren.

Ik heb een grote bewondering voor bands die van black metal een warm bad kunnen maken. Aosoth past voor mij in het rijtje van Thantifaxath, Blut Aus Nord, Deathspell Omega en Drudkh, om er maar een paar te noemen. Hoofdstuk vijf is zonder meer een aanwinst voor elke jaarlijst en een heel fijn cadeautje om aan Sinterklaas te vragen. Het gaat in ieder geval nog steeds uitstekend met de Franse black metal.

Score:

89/100

Label:

Agonia Records, 2017

Tracklisting:

  1. A Heart to Judge
  2. Her Feet upon the Earth, Blooming the Fruits of Blood
  3. The Inside Scriptures
  4. Premises of a Miracle
  5. Contaminating All Tongues
  6. Silver Dagger and the Breathless Smile

Line-up:

  • MkM – Vocalen
  • BST – Gitaar
  • INRVI – Bas
  • T. – Drums

Links: