Akercocke – Renaissance in Extremis

Vijf jaar na hun breuk en tien jaar na hun laatste album is Akercocke terug. Met Renaissance in Extremis bewijzen drie originele bandleden, aangevuld met een nieuwe bassist en een nieuwe keyboardspeler, dat dit Britse gezelschap nog steeds tot grootse dingen in staat is.

Akercocke is al sinds begin 2000 een absolute topband en maakte met onder andere Choronzon en Things That Go Unspoken, Deeds That Go Undone enkele geweldige platen. Toch is de band altijd wat op de achtergrond gebleven, de muziek is namelijk niet voor één gat te vangen. Ze mengen death en black metal met theatrale elementen, waarbij zanger Jason Mendonça afwisselt tussen diepe grunts, griezelige screams en cleans met een stevige scheut dramatiek. Muzikaal wisselt Akercocke in razendsnel tempo af tussen Opeth, Between the Buried and Me en old school death metal. Het klinkt op het eerste gezicht chaotisch, maar na een tijdje wordt duidelijk dat het vooral heel erg strak is. Akercocke heeft zich altijd kunnen beroepen op uitstekende muzikanten, met drummer David Gray (ex-The Berzerker) als kers op de taart.

Renaissance in Extremis heeft ook de typische old school vibe van vroeger behouden. Akercocke klinkt alles behalve modern, met een productie waar een randje aan zit en riffs die uit de jaren negentig afkomstig lijken. Het is de combinatie van deze groezeligheid met het gevarieerde en technische spel die Akercocke zo moeilijk te vatten maakt. Na enkele luisterbeurten wordt alles duidelijker, dit is gewoon een dikke topplaat vol met variatie, onverwachte wendingen en muzikaal meesterschap.

Akercocke is helemaal terug. Ze leveren meer dan tien jaar na Antichrist opnieuw een indrukwekkende langspeler af, die elke fan zal kunnen bekoren en heel wat nieuwsgierigen over de streep zal kunnen trekken. Voor deze Britten is dit echt een Renaissance in Extremis.

Score:

89/100

Label:

Peaceville Records, 2017

Tracklisting:

 1. Disappear
 2. Unbound by Sin
 3. Insentience
 4. First to Leave the Funeral
 5. Familiar Ghosts
 6. A Final Glance Back Before Departing
 7. One Chapter Closing for Another to Begin
 8. Inner Sanctum
 9. A Particularly Cold September

Line-Up:

 • Sam Loynes – Keyboards
 • David Gray – Drums
 • Paul Scanlan – Gitaar
 • Jason Mendonça – Gitaar, Vocalen
 • Nathanael Underwood – Bas

Links: