Amenra – Mass VI

Behoeft Amenra nog een introductie? De West Vlamingen zijn misschien wel het meest succesvolle Vlaamse muzikale exportproduct sinds K3 en betoveren overal ter wereld met compromisloze sludge (een beetje zoals K3!). Vijf jaar na hun vijfde langspeler is er nu eindelijk Mass VI, misschien wel de Zwanenzang van Amenra, getuige de kille albumcover.

De voorbije jaren experimenteerde de hele Church of Ra met zeer uiteenlopende muzikale genres en combinaties. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de akoestische optredens, waar ook zanger Colin Van Eeckhout zijn klassieke screams voor achterwege liet en zijn ‘gewone’ zangtalent liet bewonderen. Op Mass VI lijkt Amenra enkele van deze extra’s tentoon te spreiden. De intense opbouw waarvoor de band bekendstaat, wordt gekruid met cleane zang en zelfs (Nederlandstalige) poëzie.

Wees gerust, de uitbarstingen van Amenra zijn even intens als altijd en wanneer Colin voluit zijn keel opentrekt zal je het geweten hebben. Het album voelt evenwel veel ingetogener, volwassener en vreemd genoeg toegankelijker dan ooit. Vooral wanneer clean en scream elkaar ontmoeten op A Solitary Reignzonder twijfel één van de hoogtepunten van deze plaat.

Moest het zijn dat Mass VI echt het einde wordt voor Amenra (maar ongetwijfeld niet voor haar kerk), is het zonder enige twijfel een hoogtepunt in de indrukwekkende carrière van de band. Het album is divers, intens en betoverend. Zonder te verzaken aan de essentie van de band lijkt Amenra zichzelf nog maar eens te hebben heruitgevonden. Zonder meer een indrukwekkende prestatie.

Score: 

90/100

Label: 

Neurot Recordings

Tracklisting:

 1. Children of the Eye
 2. Edelkroone
 3. Plus Pres de toi (Closer to you)
 4. Spijt
 5. A Solitary Reign
 6. Diaken

Line-up:

 • Mathieu Vandekerckhove – gitaar
 • Colin Van Eeckhout – zang
 • Bjorn Lebon – drums
 • Lennart Bossu – gitaar
 • Levy Seynaeve – bas

Links: