Auðn – Farvegir fyrndar

IJsland, jarenlang gekend vanwege zijn vulkanen en blonde deernes, blinkt tegenwoordig uit op andere vlakken: voetballers en (black) metal. Auðn (Verwoesting) zou wel eens een nieuwe aanwinst kunnen zijn voor het mooie lijstje dat wordt aangevoerd door Sólstafir en Svartidauði. Farvegir fyrndar is de tweede langspeler van de voorlopig nog labelloze band en gezien de positieve reviews zou het wel eens het album van de doorbraak kunnen worden. Is deze lof terecht? Kort antwoord ja, lang antwoord ja, maar.

Auðn laat zich door de meedogenloze schoonheid van de IJslandse natuur inspireren om tot een betoverende, atmosferische vorm van black metal te komen. Wie ooit in IJsland is geweest, weet dat men zich ofwel kan verliezen in de natuurpracht, ofwel ten onder gaat aan de onvatbare eenzaamheid van een troosteloze rots in het midden van de oceaan. Auðn kiest er resoluut voor de schoonheid van zijn land te bezingen. Hoewel zanger Hjalti Sveinsson zijn haat lijkt uit te schreeuwen, is de muziek vooral doordrongen van liefde en bewondering voor IJsland, wat versterkt wordt door de folkelementen die hier en daar aan bod komen. Hoogtepunt is voor mij het prachtige Ljósaslæður.

Rauwe agressie is niet aan deze IJslanders besteed. Zij doen het met uitstekende riffs en lang uitgesponnen riffs die je bij de hand lijken te nemen doorheen de natuur. Om het allemaal wat extra punch te geven zijn er gelukkig de screams van Sveinsson en de ouderwetse productie die het geheel wat rauwer maakt.

Helaas zijn dit ook de twee grootste ‘maar’-en voor dit album. Hoewel Sveinsson alles met veel overtuiging brengt, ontbreekt het de vocalen aan variatie. Na een tijdje wordt het een beetje eentonig. Het is ook een van de nadelen van de traditionele productie. Verschillende nuances van de muziek gaan verloren in de brij die bij momenten door je speakers knalt. Gezien het grote belang van sfeerschepping had een beetje meer oog voor detail een pluspunt geweest.

Desalniettemin levert Auðn met Farvegir fyrndar een overtuigende tweede telg af. IJsland geniet duidelijk niet alleen van een gouden generatie voetballers, maar ook van een pikzwarte generatie metalmuzikanten.

Score:

83/100

Tracklisting:

 1. Veröld hulin
 2. Lífvana jörð
 3. Haldreipi hugans
 4. Prísund
 5. Ljósaslæður
 6. Blóðrauð sól
 7. Eilífar nætur
 8. Skuggar
 9. Í hálmstráið held

Line-up:

 • Andri Björn Birgisson – gitaar
 • Aðalsteinn Magnússon – gitaar
 • Hjalti Sveinsson – vocalen
 • Hjálmar Gylfason – bas
 • Sigurður Kjartan Pálsson – drums

Links: