De beste albums van eigen bodem uit 2022

Ruim duizend verschillende albums werden genomineerd voor de negentiende editie van de ZM Jaarlijst. Van Nederlandse of Belgische origine wisten acht daarvan in de zwaarbevochten toplijst terecht te komen. Echter, een vluchtige blik naar de ‘best of the rest’ toont aan dat er nog een hoop andere kwaliteitsreleases zijn uitgebracht door lokale bands. Omdat het ondersteunen van onze eigen scene een hoofddoel is, zet Zware Metalen ze nog even in de schijnwerpers. Hier zijn de beste 25 albums van eigen bodem uit 2022, telkens vergezeld door onze recensie ervan!

 

 

1. Wiegedood – There’s Always Blood At The End Of The Road (2273 punten)

“Leeft black metal nog in België? Soms lijkt het me alvast uit te sterven, een uitdovend fenomeen uit de jaren 90 en 2000, maar dan grijpen er plots wat bands uit eigen bodem je naar de keel en word je weer even wakker geschud. Mogelijk wint deze donkere en chaotische parel aan overtuigingskracht naarmate hij wat toertjes gaat krijgen dit jaar. In elk geval getuigt There’s Always Blood At The End Of The Road nog steeds dat deze band in de hogere regionen van het blackmetallandschap verkeert en daar zal ze nog een hele tijd blijven.”

2. Brutus – Unison Life (1565 punten)

”Unison Life is gewoon een topplaat van een band die maar doorgroeit, maar vooral ook een band die steeds meer een eigen geluid heeft gevonden. Ik denk dat deze plaat in menig jaarlijstje hoge ogen zal gooien. Ik ben ook erg benieuwd naar de livevertolking van de nummers. Die kunnen ze  mooi presenteren op Roadburn 2023, waar ze bevestigd zijn.”

3. Psychonaut – Violate Consensus Reality (1336 punten)

“Violate Consensus Reality is in alles een betere voortzetting ten opzichte van Unfold the God Man. Is dat album je bevallen, dan zal dit nieuwe werk je ook bevallen. Makkelijk is de muziek zeker niet, maar ook niet dermate ingewikkeld dat het een eindeloze ontdekkingsreis is. Daar zorgen de hallucinogene arrangementen wel voor en anders heeft Psychonaut genoeg peper in de reet om je eens flink door elkaar te schudden. Ben je dus fan van de band, van post-metal of goede muziek in het algemeen, dan kun je zeker uit de voeten met deze nieuwe schijf van Psychonaut.”

4. Terzij de Horde – In One Of These, I Am Your Enemy (978 punten)

“Opnieuw een erg sterke plaat van dit Nederlandse collectief afkomstig uit Utrecht. Verschroeiend lekkere plaat, zo zou je het ook kunnen zeggen. Aanschaf verplicht!”

5. Graceless – Chants from Purgatory (777 punten)

“Gracless heeft een even dappere als fraaie stap gezet. Met iets minder agressie en iets meer melodie is het even wennen maar tegelijkertijd is het een logische stap van een band die zich in allerlei opzichten nog steeds ontwikkelt. De genialiteit van Chants from Purgatory geeft anders dan de vorige albums niet direct na de eerste luisterbeurten prijs, er moet even wat moeite voor worden gedaan. Maar dan ligt er ook een prachtige plaat. Complimenten aan alle betrokkenen.”

6. Walg – II (715 punten)

“Ik walg van de mensheid, maar Walg is fantastisch”

7. Absent In Body – Plague God (673 punten)

“De langspeler slaagt er met een duistere samenkomst van doom/sludge en industrial in alle licht weg te nemen. Waar groepen in dat laatste genre vaak hun best doen om zo kil, hard en gevoelloos mogelijk uit de hoek te komen, heeft de muziek op Plague God juist een warme, troostrijke onderlaag. Beeld je Triptykon in dat de Fall van Ministry speelt en je bent een heel eind, zij het dat de goden zich hier van een compromislozer kant laten zien.”

8. Evil Invaders – Shattering Reflection (649 punten)

“Speed Metal zoals God deze geschapen heeft als eindpunt van de schepping. En hij zag dat het goed was. Heel goed zelfs. Daar ben ik het met Hem eens. Ik geef dit album daarom een goddelijke 90 op 100 mee. Evil Invaders is na chocolade en frieten het beste wat België tegenwoordig te bieden heeft. Weg is de tijd dat er vanuit Vlaanderen enkel K3, Clouseau en Samsonmuziek werd geëxporteerd naar Nederland. Evil Invaders voor werelddominatie. Deze Shattering Reflection is een volgende stap in de juiste richting.”

9. Star One – Revel In Time (436 punten)

“Na het beluisteren van Revel In Time durf ik wel te stellen dat Arjen Lucassen geslaagd is in zijn opzet om revanche te nemen voor zijn vorige album. De elf nummers zijn stuk voor stuk een lust voor het oor en zullen de fans van stevige, uit gitaarriffs opgetrokken hardrock zeker bekoren.”

10. GGGOLDDD – This Shame Should Not Be Mine (413 punten)

“Woede, verdriet, ruimte, rust, hoop en kracht gevangen in muziek. Indrukwekkend…”

11. Ggu:ll – Ex Est (385 punten)

“Ggu:ll, het moet zowat de eerste doomband zijn die ik dit jaar tegen mijn vest getrokken heb. Consouling Sounds stond er te lezen, op zich al een reden om iets naar je toe te trekken. De hoes deed me denken aan het artwork van Wesenwille, nog een reden om mijn hand op te steken. En het bleek om een Nederlandse doomband te gaan. Verkocht.”

12. Asgrauw – Façade (378 punten)

“Asgrauw laat met deze vijfde langspeler wederom horen dat de Nederlandse blackmetalscene levendiger is dan ooit. Sterker nog, met dit Façade zullen seismografen over de hele wereld in het donkerrood uitslaan om de uitbarsting van pure kwaliteit te kunnen weergeven.”

13. Wrang – De Vaendrig (356 punten)

“Bijzonder sterke opvolger van Domstad Swart Metael. Dit, De Vaendrig, hoort gewoon thuis op elk schap, in elke platenkast van hem of haar die zich een blackmetalkenner noemt.”

14. Meslamtaea – Weemoedsklanken (334 punten)

“Je kan dit gerust een dikke plaat noemen, of jaarlijstmateriaal, je kiest maar! Dit Meslamtaea doet waarvoor het boven de spreekwoordelijke doopvont werd gehouden: onorthodoxe black metal spelen die vernuftig in elkaar steekt en voorzien is van beklijvende melodieën maar ook bol staat van kleine verrassingen. Heerlijk!”

15. STAKE – Love Death And Decay (333 punten)

“DIT, exact dit, maakt me enthousiast over de muzikale toekomst. Bedankt hiervoor!”

16. Dudsekop – Liksems (330 punten)

“Liksems is veel meer dan alleen maar “eens iets anders”. Het is een persoonlijke kijk op het leven, retrospectief en observatief. De nummers zijn catchy, deskundig opgebouwd en slagen er telkens in om het juiste evenwicht te vinden tussen fijnzinnigheid (vooral in de teksten dan) en bruutheid, vorm en boodschap, intensiteit en sfeer, impact en melodie. Dudsekop is een project met een bewust lokale insteek, maar met een internationaal geluid.”

17. Beenkerver – Ontaard (321 punten)

“Beenkerver heeft het allemaal en verdient daarmee een plek in de lange lijst van Nederlandse blackmetalbands en -projecten. Het feit dat het schrijven slechts twee maanden duurde, is nergens terug te horen. De muziek klinkt doordacht en de overgangen net staccato genoeg om spontaan te klinken. Een zeer geslaagd debuut en de aanschaf meer dan waard.”

18. Vanaheim – Een Verloren Verhaal (304 punten)

“Nooit verwacht dat een folkmetalplaat zo’n indruk op mij zou maken. De aanstekelijke muziek, de energie, het spelplezier, de variatie, bombast, de gevoelige snaar tussen al het muzikale geweld, het verhaal, de vormgeving… alle elementen zorgen samen voor een parel van een album.”

19. Dead Head – Slave Driver (288 punten)

“Dead Head levert met Slavedriver alweer een meer dan gemiddeld goed thrash-album af. Heb je één of meerdere albums van hen in huis of ga je thrashend door het leven dan kun je deze gerust aanschaffen. De thrash is nog steeds aan!”

20. Bezwering – Dodenkroning (271 punten)

“De heren van Bezwering laten op Dodenkroning wederom zien dat flink wat in hun mars hebben. Hoewel de bandleden hun strepen in hun andere bands al dik hebben verdiend, laten ze ook op dit album zien dat hun plaats binnen het Nederlandse blackmetallandschap dik verdiend is.”

21. Cobra The Impaler – Collossal Gods (225 punten)

“Cobra The Impaler, een nieuwe eenheid op het strijdtoneel, maar zonder groen achter de oren. Ervaren rotten die als een glinsterend baken door hun precisie en daadkracht het veld van Belgische metal zullen domineren en definiëren.”

22. Schizophrenia – Recollections Of The Insane (207 punten)

“Schizophrenia is op het volledige eerste album niet alleen loyaal aan hun muzikale invloeden, maar geeft de composities tegelijkertijd een frisse, eigentijdse invulling mee. Houd je van snelle death/thrash metal zonder overbodige tierelantijntjes en onnodige opsmuk en verpakt in boeiende composities, dan zit je met Recollections Of The Insane gebeiteld.”

23. Sisters Of Suffocation – Eradication (202 punten)

“Sisters Of Suffocation legt met zijn derde officiële werk het meest geavanceerde en best gebalanceerde album op de mat sinds zijn bestaan. De zuivere geluidsproductie zorgt ervoor dat alle instrumenten goed tot hun recht komen zodat we in ieder nummer ook de progressie qua instrumentbeheersing duidelijk terug kunnen horen. Met 47 minuten en dertien nummers in totaal valt de totale zit wat lang uit, maar de juiste dosering van stijlen en tempo’s laten je gevoelsmatig anders ervaren. Liefhebbers van melodieuze, technische death metal gaan hier beslist gading in vinden. Complimenten dames… en heren!”

24. Wesenwille – III: The Great Light Above (196 punten)

“Opnieuw een bijzonder interessant muzikaal erfstuk van het Utrechtse Wesenwille. Mede door het heerlijke geluid en de erg beklijvende composities is dit deel, III: The Light Above, voor mij toch het meest interessante werkstuk van de band tot nu toe.”

25. Celestial Season – Mysterium I (186 punten)

“Tekstueel gaat Mysterium I verder waar The Secret Teachings ophield. Een duik in de geheimen van aloude mysteries, bekend en dat wat nog ontdekt moet worden. Zeker een grote kanshebber voor de jaarlijsten. In mijn persoonlijke lijst zal hij zeker vertegenwoordigd zijn.”

Links: