Wrang – De Vaendrig

Heerlijk toch al die kwaliteitsvolle black metal uit de eigen regio. Ik vernoem even in het wilde weg recente releases van bijvoorbeeld Walg, Déhà, Serpents Oath, nether, Wesenwille, Hellevaerder, Alhistja, Nagel, Ceremoniële Walging of Terzij De Horde en nu dan opnieuw een kwaliteitsvolle schijf! Het feest kan niet op! Ditmaal is het werk afkomstig uit de regio Utrecht. Wrang is de naam van de band rond Galgenvot en trawanten die eerder al een misselijkmakende, geweldige plaat met als titel Domstad Swart Metael, uitbracht. Dit, De Vaendrig, is het logische vervolg op bovenstaande. Via de band, Tour De Garde of Dominance Of Darkness records moet je wel aan een fysiek exemplaar geraken. Ik kan al stellen dat dit zeker een verplichting is als je trouw wil blijven aan de black metal uit de eigen brede regio.

En met een scherpe razernij wordt er van start gegaan met Doodgeslagen Onschuld. Moest de onschuld nog niet helemaal dood zijn, dan is dit zeker het geval na het aanhoren van dit ultrabrutaal en agressief openingsnummer. In klassieke blackmetaltraditie wordt er duchtig over de gitaarhals geschoven, ook Galgenvot is weer erg goed bij strot. Wrang kenmerkt zich door over die meer klassieke fundamenten toch heel wat eigen karakteristieken te gooien. In dit nummer doen de heren dit onder de vorm van een puntige solo. Priemend als de punt van een bajonet. Wat een melodie! Wat een hoofdthema in het titelnummer! Zo moet rasechte black metal gewoon klinken. Razende blastbeats, schurende keelklanken en dit ondersteund door een licht knotterende, soms wel wat te doffe, bas en een typische groezelige productie.

Jachttijd doet in zijn uitvoering en structuur wat denken aan ouder werk van bijvoorbeeld Taake. Vervolgens brengen de heren de ene na de andere schitterende, bijtende, agressieve melodie ten berde. Ook in Voorwaarts! De Nacht Roept word je aangemaand om flink door te stappen. Althans dat is bij wijlen het gevoel dat ik krijg, gezien de kadans van het nummer. En naast de melodie is de epiek en heroïek waarin de riffs worden ondergedompeld eigen aan dit Wrang. Bestevaer kan je omwille hiervan, gerust verschillende keren na elkaar afspelen. Wel jammer dat er op deze plaat geen plaats is voor de piano wat wel het geval bleek op Domstad Swart Metael, maar gelukkig is er genoeg te doen, te horen en te beleven op deze nieuwste plaat.

Bijzonder sterke opvolger van Domstad Swart Metael. Dit, De Vaendrig, hoort gewoon thuis op elk schap, in elke platenkast van hem of haar die zich een blackmetalkenner noemt.

Score:

90/100

Label:

Dominance Of Darkness Records/ Tour De Garde, 2022

Tracklisting:

  1. Doodgeslagen Onschuld
  2. De Vaendrig
  3. Jachttijd
  4. Voorwaarts! De Nacht Roept
  5. Bestevaer
  6. Afgunst
  7. Liturgie Van Zelfhaat

Line-up:

  • Mercur – Bas
  • Galgenvot – Zang, gitaar
  • Valr – Drum

Links: