Evil Invaders – Shattering Reflection

De Belgische speedmetaltrots is terug van weggeweest. Ik heb het natuurlijk over Evil Invaders. Na vijf jaar krijgt Feed Me Violence immers de opvolger die hij verdient. De plaat kwam begin april uit, maar deze recensent had het razend druk in zijn privéleven. Ja, soms is er geen tijd voor metal. Het is zeldzaam, maar kan dus echt gebeuren. Tijd om me te herpakken dus krijgt dit album nu alle aandacht en liefde die het verdient. 

De verwachtingen liggen ijzingwekkend hoog, daarom hou ik wel degelijk rekening met een potentieel ontgoochelende ervaring. Het zou niet de eerste keer zijn dat ik zeiknat thuis kom van wat een prachtige dag in de zon hadden moeten zijn. Hoe hoger de verwachtingen, hoe dieper de ontgoocheling. De eerste tonen van openingsnummer Hissing In Crescendo – wat een heerlijke naam ook – stellen me echter al snel gerust. Ik vermoed vertrokken te zijn voor een geweldige luisterervaring.

Speed metal kende zijn hoogdagen in de jaren ‘80 en resideerde daarna vooral in de obscuriteit. Het getuigde dus van lef toen Evil Invaders een decennium geleden kwam aanzetten met een EP volgeduwd met nummers in de stijl van thrash metals snellere en venijnigere neefje. Koppel daar een zangstem aan die het midden houdt tussen King Diamond en Annihilators Jeff Waters en je verkrijgt al snel een band die de aandacht trekt van het buitenland. Het duurde niet lang voor de band België ontgroeide en het grote Napalm Records de groep een platencontract onder de neus schoof. Album na album bleef de band bevestigen en verbazen. Ik had zelfs niet door hoe groot de band was geworden toen Canadese kennissen me er ineens over aanspraken. Kennen ze de Invaders nu ook al over de grote plas?

Als ik zeg dat de band met ieder nieuw album blijft bevestigen en verbazen, wel dan reken ik daar het nieuwste album uiteraard direct bij. Dit is wereldniveau en daar mogen we in België best trots op zijn. Shattering Reflection biedt zijn luisteraar bijna drie kwartier snijdend gitaarwerk, hartslagverhogende drums en vocalen die de aandacht weten vast te houden. Epische songs als Die For Me of Eternal Darkness passen perfect in het oeuvre van de band, terwijl andere nummers zo als soundtrack kunnen dienen voor een vooralsnog onbestaande film. Forgotten Memories kan je namelijk zo over scenes van pakweg Conan The Barbarian of He-man plaatsen. Je weet wel, de betere 80’s zwaard- en drakenfilm waarin de hoofdacteur te veel spieren kweekte en daarom niet eens meer in een broek geraakt. De acteurs hoeven niet eens talent te hebben. Deze muziek compenseert dat ruimschoots.

Is het dan werkelijk allemaal zo goed? Nou nee, van Aeon ben ik bijvoorbeeld minder wild. Skippen die handel. Ga ik daar dan over beginnen klagen en zagen? Ook nee, ik leg gewoon nog eens In Deepest Black of Sledgehammer Justice op. Speed Metal zoals God deze geschapen heeft als eindpunt van de schepping. En hij zag dat het goed was. Heel goed zelfs. Daar ben ik het met Hem eens. Ik geef dit album daarom een goddelijke 90 op 100 mee. Evil Invaders is na chocolade en frieten het beste wat België tegenwoordig te bieden heeft. Weg is de tijd dat er vanuit Vlaanderen enkel K3, Clouseau en Samsonmuziek werd geëxporteerd naar Nederland. Evil Invaders voor werelddominatie. Deze Shattering Reflection is een volgende stap in de juiste richting.

Score:

90/100

Label:

Napalm Records, 2022

Tracklisting:

1. Hissing In Crescendo
2. Die For Me
3. In Deepest Black
4. Sledgehammer Justice
5. Forgotten Memories
6. Realm Of Shadows
7. Eternal Darkness
8. My World
9. Aeon
10. The Circle

Line-up:

  • Joe – Vocalen, Gitaar
  • Max – Gitaar
  • Joeri – Basgitaar
  • Senne Jacobs – Drums

Links: