Schizophrenia – Recollections Of The Insane

Schizofrenie, ook wel psychose-gevoeligheid genoemd, is een hersenaandoening waarbij je last hebt van psychoses. Een psychose is een gesteldheid waarbij een persoon het normale contact met de werkelijkheid verliest. Tijdens een psychose zie, hoor, voel, proef of ruik je dingen die er helemaal niet zijn. Ook denk je dingen die niet waar zijn: het is niet zo, maar het voelt alsof je zeker weet dat het wel zo is. Je hersenen houden je voor de gek. Het is een toestand waarbij je je grip op de realiteit volledig kwijt bent.

Grip op de realiteit kwijt? Het uit Antwerpen afkomstige Schizophrenia heeft daar, ondanks de naam, totaal geen last van. Op het eerste volledige album Recollections Of The Insane, laat het viertal horen heel goed te weten waar ze mee bezig zijn. De combinatie van death en thrash metal houdt ergens het midden tussen de agressie en snelheid van de Duitse thrashmetalscene (Kreator, Sodom) en het eigenzinnige en technische van de death metal uit Florida (Morbid Angel, Malevolent Creation). Daarmee lijkt het alsof de muzikale koers die op debuut EP Voices uit 2020 werd ingezet, stoïcijns wordt voortgezet. Maar het nieuwe album pakt wat directer, zwaarder en scherper uit. En het moet gezegd: het past de band goed.

Meedogenloos, vliegensvlug en strak raast Schizophrenia door de negen nummers op het album. Nee, dat betekent niet dat alles maar afgeraffeld wordt en in korte nummers wordt gepropt. Elk stuk gaat over de vier minuten heen. Met negen nummers die drieënveertig minuten duren, bestaat het gevaar dat de lengte ervan ervoor zorgt dat er wat van de intensiteit verloren gaat. Hier niet: nergens wordt een nummer te lang doorgetrokken en kleine elementjes zoals het korte gesproken stukje in Cranial Disintegration en het akoestische gedeelte aan het einde van Onwards To Fire tonen aan dat alle composities fraai zijn uitgewerkt. Nummers als Cranial Disintegration, Sea of Sorrow en Stratified Realities worden stuk voor stuk ingekleurd met furieuze riffs en legio tempowisselingen, uitgevoerd in een beukend tempo en voorzien van een duchtige, doortastende snauw. Waar het middenstuk met Onwards To Fire en Souls of Retribution een wat technischere kant van de band laat horen, klapt de rest van de tracks er wat directer en rauwer bovenop.

Mag ik, zonder de andere bandleden ook maar enigszins tekort te willen doen, stellen dat drummer Lorenzo Vissal de olie binnen de voortrazende machine van Schizophrenia is? Hij voorziet alle negen nummers op Recollections Of The Insane van een bijtend, beukend tempo en een vol geluid. Daarmee wil ik niets afdoen aan Romeo Promos Promopoulos en Marty Van Kerckhoven, het imponerende duo op gitaar dat met indrukwekkende, scherpe riffs en interessante solo’s (Monolith, Souls of Retribution (!), Fall of the Damned) het album veel kleur geeft. De bijtende vocalen van Ricky Mandozzi maken de agressieve indruk die het album achterlaat helemaal compleet. Mocht je muzikale vergelijkingen zoeken, denk dan aan bands als Demolition Hammer, Morbid Angel, Pestilence, het vroege Sepultura en Solstice.

Schizophrenia is op het volledige eerste album niet alleen loyaal aan hun muzikale invloeden, maar geeft de composities tegelijkertijd een frisse, eigentijdse invulling mee. Houd je van snelle death/thrash metal zonder overbodige tierelantijntjes en onnodige opsmuk en verpakt in boeiende composities, dan zit je met Recollections Of The Insane gebeiteld.

Score:

82/100

Label:

Redefining Darkness Records, 2022

Tracklisting:

 1. Divine Immolation
 2. Cranial Disintegration
 3. Sea of Sorrow
 4. Monolith
 5. Onwards to Fire
 6. Souls of Retribution
 7. Inside the Walls of Madness
 8. Fall of the Damned
 9. Stratified Reality

Line-up:

 • Ricky Mandozzi – Vocalen, basgitaar
 • Romeo Promos Promopoulos – Gitaar
 • Marty VK – Gitaar
 • Lorenzo Vissol – Drums

Links: