Bezwering – Dodenkroning

Twee jaar na het rauwe Aan De Wormen Overgeleverd herrijst Bezwering opnieuw uit zijn graf. De nieuwste telg aan de dodenstronk draagt de onheilspellende titel Dodenkroning. In 10 nummers kunnen we wederom dansen in het knekelhuis van de Gelderse black.

Bezwering gaat er meteen met een gestrekt been in. Het uptempo Wereldbrand boort als een botsplinter door de ziel. De tempoverlaging tegen het einde van het nummer doet denken aan de blackmetaldagen van weleer. De cleane zang van Alfschijn zorgt echter voor een moderne inslag. Ook op Nijd blijven de heren beuken alsof hun dood er van af hangt. De rauwe gitaarlijnen kronkelen als maden over de drums, wat de klank een smerig karakter geeft. Net als op het vorige album, is ook op Dodenkroning de dood een prominent thema. Zo gaan Ontaarding en Ondergronds over een traag sterf- en ontbindingsproces. Wederom worden we met de neus op de feiten gedrukt dat we ooit allemaal ter aarde gaan.

Het verschil in distortion tussen de ritmegitaar en de leadgitaar dat we soms te horen krijgen, vormt een mooie muzikale weerspiegeling van de afwisseling van cleane zang en screams. ‘Clean’ moet in dit opzicht overigens wel wat ruimer worden opgevat, want de klank blijft gedurende het hele album guur en kil. Op Vuurzucht worden we binnen vijf minuten van melancholische gitaren via bombastische drums naar een haast zwierende passage gesleurd. Eigenlijk klinkt heel Dodenkroning ongelofelijk strak. Hoewel we een knipoogje kunnen waarnemen naar Darkthrone en kornuiten, krijgen de heren het toch voor elkaar om een eigen sound te creëren. Het enige stuk dat als een plastic kogelgewricht uit dit geurige metalkadaver steekt, is de vreemde zanglijn die we rond de 2:50 minuten op Wolvengang te horen krijgen. Het klinkt als iets dat in een later stadium van de productie is bedacht en toegevoegd. Voor de rest is er eigenlijk niet veel negatiefs aan te merken op dit album. Zelfs Voorgoed Gekweld, wat eigenlijk misantropisch surfnummer is, gaat er in als zoete koek. Het is een welkome afwisseling op de grauwte die we elders op dit album te horen krijgen.

De heren van Bezwering laten op Dodenkroning wederom zien dat flink wat in hun mars hebben. Hoewel de bandleden hun strepen in hun andere bands al dik hebben verdiend, laten ze ook op dit album zien dat hun plaats binnen het Nederlandse blackmetallandschap dik verdiend is.

Score:

80/100

Label:

Ván Records, 2022

Tracklisting:

 1. Wereldbrand
 2. Nijd
 3. Ontaarding
 4. De wil van het kwaad
 5. Vuurzucht
 6. Wolvengang
 7. Ondergronds
 8. Het leven ontstegen
 9. Voorgoed gekweld
 10. Lijf nog lijk

Line-up:

 • Alfschijn – Vocalen
 • MJWW – Gitaar
 • Plaag – Gitaar
 • Onzalige – Basgitaar
 • Onmens – Drums

Links: