Walg – II

Koning en Keijzer zijn terug! Waar is de Admiraal? Ik zou het niet weten. Wat ik wel weet, is dat Walg zich al op de melodische blackmetalkaart gezet had middels hun debuutplaat, Walg, die uitkwam in september van vorig jaar. Nu komen de heren prompt aandraven met de opvolger, II. Heerlijke plaat was het, dat debuut, het scoorde terecht 85 punten. Het album katapulteerde je ook direct terug naar de tijd toen de eerste album’s van Old Man’s Child, Covenant en Dimmu Borgir uitkwamen. Kan deze opvolger het debuut benaderen of zelfs overstijgen, dat is de vraag. Ik lees dat ook II in eigen beheer uitkomt. Er is dus nog geen platenboer gevonden die het werk van deze twee heren uit Groningen over de gehele aardbol wenst te verspreiden.

Het album begint met het Einde en eindigt met het Begin, de cirkel sluit zich, maar in de omgekeerde richting. Hiermee tonen de heren aan dat hoe je je perspectief op de mensheid ook instelt, het heeft altijd zijn invloed op het verdere verloop. Maar met dien verstande dat de boodschap éénduidig is: “Walg maar gewoon van de mensheid!”.

En dat doen de heren met overtuiging. Misgeboorte knalt direct en het mag alvast geschreven worden: Walg blijft de melodische black metal helemaal trouw. Hij legt verder ook de nadruk op het gebruik van de Nederlandse taal, sterk! Je krijgt opnieuw een amalgaam aan ijzersterke gitaarriffs, dito keyboard/synthpartijen, een dynamisch drumgebeuren en een scherpe collectie screams. Devolutie is door het gebruik van een ongelooflijke interactie tussen de magnifieke cleane vocalen en de solo-lijnen een meesterlijk nummer geworden. “Waarom zou je blijven vechten?”, zingen de heren! Gewoon meebrullen!


Het lijkt wel alsof het stof na Devolutie wat gaat liggen. Maar laat je niet vangen. Help Ons Niet start eveneens meesterlijk. Die cleane zanglijnen zijn echt wel het vermelden waard. Wie is ICS Vortex, als je deze heren hoort zingen? “Ben ik te weinig kritisch?”, hoor ik mezelf op dit punt denken. Je kan toch moeilijk alles goed, sterk en meesterlijk vinden. Moet je dan om deze gedachtegang te onderbouwen op zoek gaan naar de minpunten? Of focus je je best weer op het geheel? Ik kies voor het laatste.


Hoe groen het gras wel is of hoe diep de afgrond is, dat leer je in Verlossing. Onthoud ook de zingende, walsende gitaren op het einde van Zondvloed of het bij wijlen, vooral in het refrein dan, Oosters aanvoelende Ik Haat. Wie Niet Weg Is start dan weer ultrabrutaal met bijtende scream’s en priemende leadpartijen. En opnieuw, hoe kan het ook anders, een fantastische melodische twinlead. Wordt Wakker!

Verder verklap ik niks over deze plaat. Ik wil alleen nog eindigen met het volgende statement: “Ik walg van de mensheid, maar Walg is fantastisch!” Niks meer aan doen, houden zo!

Score:

93/100

Label:

Eigen Beheer, 2022

Tracklisting:

 1. Einde
 2. Misgeboorte
 3. Devolutie
 4. Help Ons Niet
 5. Verlossing
 6. Zondvloed
 7. Ik Haat
 8. Wie Niet Weg Is
 9. Kakkerlakken
 10. Terug Naar De Aarde
 11. Begin

Line-up:

 • Robert Koning – Zang, alle instrumenten
 • Yorick Keijzer – Zang

Links: