Asgrauw – Façade

Twee jaar geleden werd een nieuwe vulkaan in Nederland ontdekt. Mulciber is zijn naam. Het gaat om een honderdvijftigmiljoen jaar oude uitgedoofde vulkaan in de Noordzee, zo’n honderd kilometer ten noordwesten van Texel. Het is de tweede vuurberg die ooit in Nederland werd gevonden. De echte kenners weten natuurlijk dat er nog een derde exemplaar te vinden is. In Groesbeek welteverstaan. Deze bevindt zich echter in de diepste ondergrondse spelonken van de aarde en spuwt louter zwart metaal uit. Met een punctuele tweejaarlijkse eruptie van puur en rauw geweld wordt er een dikke laag as over de omliggende wereld uitgestrooid, die de zon blokkeert en ijskoude striemende winden over het zwartgrijze landschap jaagt. Façade is de opvolger van het hoog gewaardeerde IJsval.

Wanneer we bij mensen spreken van een façade, dan wordt dit gebruikt om aan te duiden dat iemand de uiterlijke schijn probeert op te houden. Daar doet Asgrauw dan weer totaal niet aan. Fuck introducties, fuck outro´s, fuck je trommelvliezen. Deze Groesbeekse formatie kent geen genade. Als de luisteraar tijdens de opener Versplinterd Hout ook nog eens de volgende tekst wordt toegebeten, weten we voldoende:

Ik krab tot bloedens toe
Kale plekken, uitgedroogde huid,
Dit wordt mijn dood!

In alles wat Asgrauw op dit Façade laat horen blijkt een zeker urgentie. Versplinterd Hout grijpt je direct bij de keel. Tijdens de razende passages vormen bijna maniakale vocalen de passende bondgenoot. Tijdens de sfeervolle, symfonische passages vormen de ijskoude screams de logische begeleider. Wat is het Nederlands toch een fantastische taal in combinatie met black metal. Niet voor niks dat de grote jongens in de hedendaagse zwarte metalen der Lage Landen allemaal de moerstaal hanteren. Geketend borduurt voort op het startsignaal en laat andermaal de sfeervolle kant van Asgrauw horen, met heerlijk warme tremolo’s en lekker dof tromgeroffel. Goedgeplaatste cimbaalaanrakingen laten de grote klasse van drumgod Batr doorschemeren. Het opvolgende Zielloos en Offerande volgen eenzelfde stramien waarbij melodie en venijn vechten om de aandacht.


Wanneer de hoop, verdwijnt!

Zo dan. ZO DAN. Tussen Willen en Kunnen gooit het na die openingsschreeuw over een compleet andere boeg. De snelheidsmeter gaat compleet door het dak. Totale waanzin en chaos overheersen. Het blijkt een opmaat voor de komende nummers. De hoge snelheden blijven gehanteerd, waarbij in de furieuze passages het vernuftige gitaarspel de nummers naar een hoger niveau tillen. Dit werk is een stuk ruiger dan we op de voorganger IJsval hebben kunnen aantreffen. In tegenstelling tot de voorgaande albums is de productie juist een stuk transparanter, waardoor alle muzikale bijdrages als het krakende ijs op een heldere winternacht te horen zijn. Na de afsluiter Levenswaan blijf ik murw gebeukt achter met nasuizende oren van het geweld dat Batr door mijn koptelefoon heeft weten te beuken. Murw, maar voldaan.

Asgrauw laat met deze vijfde langspeler wederom horen dat de Nederlandse blackmetalscene levendiger is dan ooit. Sterker nog, met dit Façade zullen seismografen over de hele wereld in het donkerrood uitslaan om de uitbarsting van pure kwaliteit te kunnen weergeven.

Score:

88/100

Label:

Death Prayer Records, 2022

Tracklisting:

 1. Versplinterd Hout
 2. Geketend
 3. Zielloos
 4. Offerande
 5. Tussen Willen en Kunnen
 6. Hernemen
 7. As van de Doden
 8. Levenswaan

Line-up:

 • Kaos – Zang, basgitaar
 • Vaal – Zang, gitaar
 • Batr – Drums

Links: