Meslamtaea – Weemoedsklanken

Ik leerde dit Nederlandse Meslamtaea kennen door het magistrale nummer Verdomde Wereld van de tweede langspeler, Geketend In De Schaduw Van Het Leven. Een nummer dat vol magistrale riffs zat, een nummer in het Nederlands gebracht, een nummer dat zo een ongelooflijk beschrijvend karakter heeft, alsof de leefwereld rondom je direct veranderde in een afgebrande pijnhoop. Enkel een hoopje as en een lege doos met verdriet bleven over.

Meslamtaea is het zoveelste geesteskind van Floris. Deze heer kennen we ook van het machtige Schavot, maar ook van Sagenland of Asgrauw. Hij laat zich op deze nieuwe boreling, Weemoedsklanken, vergezellen door Ward en Izzy respectievelijk verantwoordelijk voor de vocalen en de flugelhoorn. Babylon Doom Cult Records brengt dit nieuwe album uit en hiermee zitten de heren direct op de juiste plaats. Ook mag opnieuw geschreven worden dat de cover art van magistrale kwaliteit is. Maya Kurkhuli verdient opnieuw alle eer. Reeds eerder kregen we twee tracks te horen, Rad Des Tijds en meer recentelijk, Uiteengevallen.

Het werd hiermee direct duidelijk dat Meslamtaea niet gekozen had om volledig van koers te veranderen maar om zijn koers fijntjes bij te sturen. Naast de flugelhoorn is ook de saxofoon weer aanwezig alzo resulteert dit bij tijd en stond in een eerder jazzy post-blackmetalgebeuren. Ergens in het meegeleverde schrijven lees ik verwijzingen naar bands als Ved Buens Ende en DHG, wat klopt.

Weemoed is een uitgesponnen intro die je opnieuw laat merken dat de aarde verschroeid is en dat je misschien maar één van de weinigen bent die er nog op loopt, om vervolgens in een typisch Meslamtaea-nummer, Rad Des Tijds, te rollen. Het is de manier waarop de riffs gebracht worden, die je deze band uit duizenden doet herkennen. Ook die screams en die duidelijk verhalende stem hebben we al eerder gehoord. Het is een immense kracht dat dit alles in het Nederlands gebeurt. Wie goed oplet hoort ook, in sommige cleane stukken, de stem van Fraukje van Burg van Doodswens.

Zowel Grauwe Muren als Schone Lei dien je goed door te luisteren. In het eerste zit er een heerlijk grauw rustig stuk opnieuw voorzien van de stem van mevrouw Van Burg. In het laatste bijvoorbeeld wordt er fijntjes gespeeld met wat accenten op de ride cymbaal bovenop een magistrale, weliswaar net te doffe baslijn. Het doet echter niks af aan de ijzige bruutheid die aanwezig blijft. Moegestreden opent eerder donker jazzy om je dan te verrassen met een voorzichtige, koorachtige partij die een bijtende melodie tussen de tanden neemt.

Je kan dit gerust een dikke plaat noemen, of jaarlijstmateriaal, je kiest maar! Dit Meslamtaea doet waarvoor het boven de spreekwoordelijke doopvont werd gehouden: onorthodoxe black metal spelen die vernuftig in elkaar steekt en voorzien is van beklijvende melodieën maar ook bol staat van kleine verrassingen. Heerlijk!

Score:

90/100

Label:

Babylon Doom Cult Records, 2022

Tracklisting:

 1. Weemoed
 2. Rad Des Tijds
 3. Grauwe Muren
 4. Schone Lei
 5. Moegestreden
 6. Nevelsluiers
 7. Verstoten
 8. Uiteengevallen

Line-up:

 • Floris – Alle instrumenten, zang
 • Ward – Zang
 • Izzy – Flugelhorn

Links: