Star One – Revel In Time

Het laatste Ayreon-album werd door de fans niet met onverdeeld enthousiasme ontvangen en achteraf bekent ook Arjen Lucassen zelf dat er wel wat aan te merken was op Transitus en dat hij wat goed te maken heeft met zijn fans. Het werd in zijn eigen woorden ‘tijd om de gitaar in te pluggen en vette riffs te spelen’. Dat betekent dus ook dat Star One weer van stal werd gehaald. Echter, omdat het niet mogelijk was om de originele cast (Floor Jansen, Dan Swano, Russel Allen, Damian Wilson) in zijn studio op te nemen, koos Arjen voor een andere aanpak. Geen dialoogzang, maar elk nummer werd ingezongen door één vocalist, zoals op Flight Of The Migrator van Ayreon. Net als de eerste twee albums onder de naam Star One, zijn de nummers van Revel In Time gebaseerd op films en series met dit keer het centrale thema tijd en tijdreizen. De albumtitel is een samenvoeging van ‘travel in time’ en ‘revel in your time’, een quote uit één van Arjen’s favoriete films Blade Runner.

Revel In Time mag dus gezien worden als een revanche op Transitus. Om te benadrukken dat het menens is, heeft Arjen Lucassen kosten noch moeite gespaard om een indrukwekkende line-up te verzamelen voor dit album. Doordat zo’n beetje elke hardrockmuzikant thuis duimen zat te draaien de afgelopen twee jaar kreeg hij het voor elkaar om meer dat dertig zangers en instrumentalisten voor dit album te verzamelen.

Brittney Slayes (Unleash The Archers) mag het album openen met Fate Of Man, een heerlijke powermetaltrack waar de voorliefde voor Rainbow vanaf spat. Het nummer is Brittney op het lijf geschreven en ze trekt werkelijk alle registers open om te laten horen waartoe ze in staat is. Michael Romeo (Symphony X) zorgt voor de kers op de taart middels een allesverzengende solo.

Op 28 Days (‘Till The End Of Time) gaat het tempo drastisch naar beneden. Hier doet de muziek eerder denken aan Tony Martin-era Black Sabbath. Tony Martin maakt weliswaar zijn opwachting op dit album, maar het is Russel Allen (Symphony X) die dit nummer verrijkt met zijn geweldige zang. Waar hij bij zijn broodheer de laatste jaren wat rauwer is gaan zingen, krijgen we hier zijn meer melodieuze stem weer te horen. Timo Somers, ex-Delain en zoon van Arjen’s vroegere bandmaatje Jan Somers, neemt een indrukwekkende gitaarsolo voor zijn rekening.

Michael Mills (Toehider, Ayreon) en Ross Jennings (Haken) zingen samen op Presience, het nummer dat qua stijl enigszins afwijkt van de rest en een wat meer progressieve inslag laat horen. Dat geldt zeker niet voor het heerlijke Back From The Past, dat de luisteraar terugvoert naar Rainbow ten tijde van Down To Earth. Het is Jeff Scott Soto die hier zijn fantastische stem aan leent en doet denken aan Graham Bonnet in zijn hoogtijdagen. Zijn bandgenoot bij Sons Of Apollo, Ron ‘Bumblefoot’ Thal doet ook mee en opent zijn indrukwekkende trukendoos tijdens de gitaarsolo.

Op veel van zijn Ayreon– en Star One-albums weet Lucassen wel een gastzanger(es) te presenteren die qua stijl op het eerste gehoor niet aansluit bij de muziek, maar die een verrassende prestatie laat horen. Op dit album is het zonder twijfel Brandon Yeagley (Crobot) die de grote verrassing genoemd mag worden. Het groovy midtemponummer Revel In Time werd op zijn stem geschreven en hij laat een sterke zangprestatie horen. Hij wordt op gitaar vergezeld door Adrian Vandenberg (Vandenberg, ex-Whitesnake), die te midden van alle gitaarshredders met zijn bluesy spel laat horen dat geweldig gitaarspel uit meer bestaat dan veel snelle noten spelen, al is hij zijn kenmerkende snelle legato-runs ook zeker nog niet verleerd. Most excellent!

The Year Of ’41 slaat niet op het geboortejaar van Joe Lynn Turner, al is hij inmiddels toch al een respectabele 70 jaar. Zijn stembanden zijn echter nog steeds vitaal, zoals hij hier laat horen. Qua hoogte heeft hij met de jaren een beetje moeten inleveren, maar op dit nummer wordt hij daarvoor in het sterke tweede gedeelte van het nummer geholpen door Will Shaw (ex- Heir Apparent, DeadRisen). Joel Hoekstra (Whitesnake) en Jens Johansson (oa Rainbow, Stratovarius)

Damian Wilson schittert op Bridge Of Life, een zwaar midtemponummer dat op zijn stembanden geschreven lijkt. Het contrast tussen de zware gitaren en de kristalheldere stem van Damian werkt geweldig en is van een totaal andere orde dan de donkere zang van Dan Swano op het opgewekte Today Is Yesterday.

Het is bijna twintig jaar geleden dat Floor Jansen en Joost van den Broek als jonge muzikanten met Arjen op tour gingen voor de Star One feat. Ayreon-tour. Floor Jansen is inmiddels frontvrouw van het grote Nightwish en Joost van den Broek is een veelgevraagd producer en arrangeur en inmiddels vaste collaborateur voor de liveshows van Ayreon. Op A Hand On The Clock komen beiden weer samen. De krachtige en dynamische zang van Floor tilt dit nummer echt naar een hoger niveau en Joost laat horen hoe je een Hammondorgel écht moet laten grommen en gillen in een voor hem zo kenmerkende orgelsolo.

John Jaycee Cuijpers (Praying Mantis) kwam voor de Ayreon Universe optredens in beeld als reddende engel nadat Russel Allen had afgezegd voor zijn deelname aan de liveshows. Jaycee bleek een waardig vervanger en ook de rol van Barbarian bleek op zijn lijf geschreven bij de Into The Electric Castle liveshows. Het haast logische gevolg is dat hij nu ook als zanger is vereeuwigd op een studioalbum van Lucassen. Hij zingt op het sterke Beyond The Edge Of Eternity.

Hét klapstuk van Revel In Time wordt voor het laatst bewaard. Lost Children Of The Universe is een tien minuten durend nummer van epische proporties en een van de beste nummers door Arjen Lucassen geschreven in de laatste jaren. Het nummer begint ingetogen met stemmige toetsen en Roy Khan (Conception, ex-Kamelot) die met zijn warme stem het nummer inleidt. De relatieve rust wordt abrupt onderbroken als een heavy gitaarriff de speakers uit hun kasten doet trillen. Als vervolgens het Hellscore Choir begint te zingen is de overtreffende trap van episch bereikt! Steve Vai speelt halverwege het nummer een solo van zo’n drie minuten die bijna een compositie op zichzelf is.

Heb je als luisteraar na dik zestig minuten nog niet genoeg gekregen van dit album? Geen probleem, op een tweede CD kun je het album nogmaals met andere zangers beluisteren. Aanvankelijk was het idee om het album met alle guide vocals uit te brengen, maar uiteindelijk heeft Arjen daarnaast nog een aantal zangers, waarvan Tony Martin (ex-Black Sabbath) de meest aansprekende naam is, uitgenodigd om andere versies in te zingen.

Natuurlijk gaat veel aandacht uit naar de indrukwekkende lijst met leadvocalisten en instrumentalisten, maar ook Marcella Bovio en Irene Jansen verdienen een groot compliment. Met hun achtergrondzang leveren zij een belangrijke bijdrage aan dit album en tillen zij menig refrein naar een hoger niveau. Ook Ed Warby is weer van de partij met zijn krachtige drumspel.

Na het beluisteren van Revel In Time durf ik wel te stellen dat Arjen Lucassen geslaagd is in zijn opzet om revanche te nemen voor zijn vorige album. De elf nummers zijn stuk voor stuk een lust voor het oor en zullen de fans van stevige, uit gitaarriffs opgetrokken hardrock zeker bekoren.

Score:

88/100

Label:

Inside Out Music, 2022

Tracklisting:

 1. Fate Of Man
 2. 28 Days (Till The End Of Time)
 3. Prescient
 4. Back From The Past
 5. Revel In Time
 6. The Year Of ’41
 7. Bridge Of Life
 8. Today Is Yesterday
 9. A Hand On The Clock
 10. Beyond The Edge Of It All
 11. Lost Children Of The Universe

Line-up:

 • Arjen Anthony Lucassen – Gitaar, basgitaar, toetsen, zang
 • Ed Warby – Drums

Links: