Deadhead – Slavedriver

Het Nederlandse Deadhead mag met recht een instituut worden genoemd. Opgericht in 1989 en met wat minimale bezettingswisselingen meldt de band zich nog steeds aan het front van de internationale scene. De albums stellen nooit teleur en ook live is de band altijd een ware sensatie. Het is daarbij om het even of Deadhead voor een handvol mensen in een club of voor een volle zaal als support van Slayer staat, het knalt altijd als de malle.

En dat is op Slavedriver niet anders. In de aanloop naar dit album mochten we al kennis maken met Acolyte en dat is een terechte opener. Een herkenbaar refrein, lekkere riffs en solo’s die ook al zo lekker agressief klinken. Deadhead trekt lekker fel van leer, precies zoals we dat van de vier heren gewend zijn en zoals we dat het liefst horen. Pas op Drawn Into The Wire wordt het gas er iets afgehaald.

In Ralph de Boer is op vocaal gebied een goede vervanger gevonden. Zijn basgitaar staat niet al te hard in de mix, maar nergens wordt het geluid echt dun. Sterker, het zorgt voor wat extra pit en maakt het geheel net wat furieuzer. Het stemgeluid van de Boer verschilt weinig van zijn voorganger en dat betekent natuurlijk gemartel van de stembanden met hees geschreeuw als gevolg. Wat dat betreft weinig veranderingen. Of het moet zijn dat Deadhead niet meer volledig door Kreator‘s Pleasure To Kill is geïnspireerd, want Slavedriver heeft ook wat moderne Slayer-invloeden. Die zijn, zij het subtiel, terug te horen in de opbouw van de nummers, het solowerk, de productie en in de sfeer van de nummers.

Deadhead levert met Slavedriver alweer een meer dan gemiddeld goed thrash-album af. Heb je één of meerdere albums van hen in huis of ga je thrashend door het leven dan kun je deze gerust aanschaffen. De thrash is nog steeds aan!

Score:

89/100

Label:

Hammerheart Records, 2022

Tracklisting:

 1. Acolyte
 2. Grim Side Valley
 3. Frequency Illusion
 4. Southfork
 5. Drawn Into The Wire
 6. Polar Vortex
 7. Grooves Of Envy
 8. Parabellum
 9. Fear Scraper
 10. Horrors Of Hades

Line-up:

 • Ralph de Boer – Zang, basgitaar
 • Ronnie van der Wey – Gitaar
 • Robbie Woning – Gitaar
 • Hans Spijker – Drums

Links: