Celestial Season – Mysterium I

Voor de fans van de Nederlandse grootmeesters van doom/death metal Celestial Season heb ik slecht, goed en zeer goed nieuws. Het slechte nieuws is dat Celestial Season geen plannen heeft om live op te treden. Uit een interview, welke gitarist Olly Smit met De Keiharde Pödcast had, is gebleken dat Celestial Season geen ambities heeft om live te spelen. Echter sluit hij de mogelijkheid niet volledig uit, mocht er een hele goede aanbieding gedaan worden.

Het goede nieuws is dat er een opvolger is voor The Secret Teachings uit 2020. Op 25 April ligt Mysterium I in de schappen. Wederom een geweldige schijf en een waardig vervolg van eerder genoemde comeback plaat. De composities zijn wat slepender en de sfeer van het album doet zijn naam eer aan.

De openingstrack Black Water Mirrors is gekozen als vertegenwoordiger van het nieuwe werk. Het nummer doet mij sterk terugdenken aan het debuut van My Dying Bride. Er is veel ruimte voor de cello en de viool. Een heerlijk contrast tussen een bombastische doom song en de ingetogen droefheid waar de strijkers verantwoordelijk voor zijn. Iets wat eigenlijk voor zo goed als alle composities op dit album geldt.

Sundown Transcends Us heeft net als They Saw It Come from the Sky op de vorige plaat een lichte hint naar de stoner rock en bij Endgame gaat de versnelling een tandje hoger en toch blijft alles lekker melancholisch en duister.

De afsluiter is Mysterium, de titeltrack. Het lijkt in eerste instantie of je met een instrumentale song te maken hebt maar na twee en een halve minuut krijgen we toch zanger Stefan te horen. Hierin bedient hij zich ook van de Duitse taal om een nog mysterieuzere sfeer neer te zetten.

En dan nu het zeer goede nieuws. Dit nummer ook de naamgever voor de komende twee albums. Jazeker. Mysterium II zal ongeveer in november van dit jaar verschijnen en Mysterium III rond april 2023. De chemie tussen de herenigde leden is zo opmerkelijk en productief geweest dat er enorm veel materiaal is geschreven dat er drie platen mee gevuld kunnen worden. Wel heeft elke schijf zijn eigen unieke concept.

Tekstueel gaat Mysterium I verder waar The Secret Teachings ophield. Een duik in de geheimen van aloude mysteries, bekend en dat wat nog ontdekt moet worden. Zeker een grote kanshebber voor de jaarlijsten. In mijn persoonlijke lijst zal hij zeker vertegenwoordigd zijn.

Score:

96/100

Label:

Burning World Records, 2022

Tracklisting:

 1. Black Water Mirrors
 2. The Golden Light of Late Day
 3. Sundown Transcends us
 4. This Glorious Summer
 5. Endgame
 6. All That Is Known
 7. Mysterium

Line-up:

 • Stefan Ruiters – Zang
 • Olly Smit – Gitaar
 • Pim van Zanen – Gitaar
 • Lucas van Slegtenhorst – Basgitaar
 • Jiska ter Bals – Viool
 • Elianne Annemaat – Cello
 • Jason Köhnen – Drums

Links: