Beenkerver – Ontaard

Beenkerver is het soloproject van Niels Riethorst (ex-Heidevolk, ex-Nodfyr, ex-I Shall Move The Earth en Plaagdrager). De beste man begon dit project om zijn diepste innerlijke gevoelens en zijn gevoel over de wereld om hem heen een plek te kunnen geven. Het schrijven en opnemen duurde slechts twee maanden en het album kwam afgelopen zomer digitaal uit. Nu heeft Beenkerver onderdak gevonden bij Vendetta Records en zal het album ook in fysiek vorm (cd, vinyl en tape) worden verspreid.

Wie na het vallen van de bandnamen uit de eerste alinea en de woorden tape en soloproject nog twijfelt: Beenkerver brengt ons black metal. In de loop der jaren heeft dit genre zich in veel richtingen vertakt, maar Riethorst grijpt hier terug op de golf die ons begin jaren ’90 vanuit voornamelijk Noorwegen overspoelde: koude en kille riffs over blastbeats en met een ijzige scream. Gewoon aftikken en rammen maar. Toch is die laatste zin niet oppervlakkig bedoeld. Beenkerver weet in ieder nummer een gelaagdheid te brengen middels dubbele gitaren of vocalen en daarnaast klinkt het allemaal goed doordacht.

De muziek grijpt in ieder geval naar de strot om daarna niet meer los te laten en bevat een zelfde vibe zoals de oude Immortal. Waar bij een soloproject de drums overduidelijk nog weleens uit de computer komen, is dat bij Beenkerver niet het geval. Het klinkt in ieder geval lekker organisch. Ontaard bevat precies die elementen die black metal kenmerken en die liefhebbers willen horen: goede riffs, clichés als een wind met ravengekras als outro, thema’s als eenzaamheid en duisternis die worden gebracht middels een goed raspende stem.

Beenkerver heeft het allemaal en verdient daarmee een plek in de lange lijst van Nederlandse blackmetalbands en -projecten. Het feit dat het schrijven slechts twee maanden duurde, is nergens terug te horen. De muziek klinkt doordacht en de overgangen net staccato genoeg om spontaan te klinken. Een zeer geslaagd debuut en de aanschaf meer dan waard.

Score:

87/100

Label:

Vendetta Records, 2022

Tracklisting:

  1. Gebroken
  2. Door Donkere Wolken, Mijn Vaandel
  3. Mist
  4. Ik Ben Het Dwaalspoor
  5. Muur Van Bloed
  6. Uit De Grond Getrokken
  7. Tot Op Het Bot

Line-up:

  • Niels Riethorst – Zang, gitaar, basgitaar, drums

Links: