Vooruitblik: Jera On Air 2024

Eind deze maand staat de jubileumeditie van Jera On Air op het programma. Op 27, 28, 29 én 30 juni zal het Limburgse dorp Ysselsteijn wederom worden omgedoopt tot het walhalla voor liefhebbers van hardcore, punk, metal- en deathcore. Je leest het goed: 4 dagen, want Jera On Air viert zijn dertigste verjaardag! Zware Metalen blikt alvast vooruit met jullie en tipt wat bands om zeker te checken. De onderstreepte namen linken naar recente albumreviews van de band op onze site. Kaarten voor het festival zijn nog beschikbaar op de site van Jera On Air en starten vanaf €99,- per losse dag.

Donderdag

De eerste dag is wat korter aangezien de poorten pas vanaf de middag open zullen gaan. Electric Callboy staat vandaag als headliner geprogrammeerd, maar de co-headliners Body Count en punkiconen Bad Religion hoeven we ook niet uit te vlakken. De twee laatsgenoemde kennen de klappen van de zweep inmiddels, en ook de New York hardcoreband Madball mogen we daaronder scharen. Fans van deathcore gaan beslist een kijkje nemen bij Shadow Of Intent die we vorig jaar nog zagen bij Dynamo Metalfest zaterdag en de moshers kunnen hun lol op bij Get The Shot en metalcoreband Imminence. Tip van het huis: check Gel! Een redelijk nieuwe band die op een gruizige wijze punk en hardcore mixt en het festival mag openen in de Buzzard.

Vrijdag

De vrijdag is al lekker veelzijdig qua programmering. Als je een feestje wil bouwen moet je zeker bij The Rumjacks (folkpunk), The Young Ones (oi) Tusky (punkrock), Suicidal Tendencies (punk) en ons eigen Jaya The Cat gaan kijken. Niet dat het bij bijvoorbeeld Dying Wish, Show Me The Body, Thrown of Counterparts geen feestje zal worden, maar de kans dat je aanspraak moet maken op je verzekering  en eigen risico voor tandheelkunde ligt nét wat hoger zullen we maar zeggen. Daarnaast staat aan het begin van de middag het Brabantse Nephylim op het podium, de band die vorig jaar de Wacken Metal Battle won. Melodische death op een hardcorefestival toont aan dat de organisatie ook buiten de geijkte paden durft te wandelen; hulde daarvoor. Wat later op de avond zien we de punkers van Sum41 -de laatste keer Jera On Air was 2019- op het affiche en ook bij Dropkick Murphy’s zullen de pullen bier als warme broodjes over de toonbank vliegen, verwachten wij zo. Tips om zeker te checken: Bleed From Within (metalcore en later dit jaar in het voorprogramma van Slipknot), Scowl met eigenaardige hardcorepunk en horrorcoreband Ice Nine Kills dat drie jaar geleden het geweldige Welcome To Horrorwood: The Silverscream 2 uitbracht.

Zaterdag

Headliner Architects, dit jaar wel aanwezig want headliner, bracht kort geleden nog twee geweldige singles uit. Die zullen zeker -naast een hoop andere krakers- gespeeld gaan worden verwachten wij. In 2019 cancellede de Britten nog bij het festival vanwege gedoe rondom de headlinerpositie. Door het interessante programma zijn er vandaag ook weer enkele lastige overlappingen in het tijdschema waarin met belangrijke keuzes zal moeten maken. Black Dahlia Murder en Incendiary spelen tegelijk, Bury Tomorrow en Comeback Kid en de twee zeer bevlogen bands Alpha Wolf en Bane. De aanwezigheid van Bane na een lange tijd inactief te zijn geweest, maakt de keuze niet gemakkelijker. Het Brabantse Changing Tides mag vandaag openen nadat de band de battle van Jera On Air binnen wist te slepen. Tips voor te gaan kijken zijn verder Thy Art Is Murder, Spanish Love Songs en The Chisel met energieke punkrock, en Erra dat ongetwijfeld veel songs zal spelen van het recent uitgebrachte Curse. Iets heel anders is aan het eind van de dag lekker hakkûh bij DJ Korsakoff en (later) Nosferatu. Tickets voor deze dag zijn overigens ook nog los beschikbaar en kosten €109,- Een combiticket is in verhouding weliswaar voordeliger.

Zondag

De extra dag die de organisatie later pas bekendmaakte. The Prodigy prijkt terecht als headliner op het affiche. En wat moet je als organisatie als je op de vorige drie dagen al zoveel fraaie namen hebt geboekt? Met Zulu en Lionheart staan er dan ook twee bands die vorig jaar ook te zien waren, maar desalniettemin levert het weinig voor de hand liggende namen op. Uit Australië komt Make Them Suffer over, de progressieve metallers van Tesseract staan op het programma deze zondag en ook het Belgische Amenra mogen we op dit festival gerust scharen onder ‘vreemde eend in de bijt’. Althans, zo lijkt het op het eerste oog, want genoeg liefhebbers van hardcore dragen de post-doomband een warmt hart toe. Lachen en plezier maken kun je muzikaal bij Neufx, Orgel Joke, Me First And The Gimmi Gimmis maar vooral liefhebbers van metalcore zullen blij zijn met alle namen die men kan zien: Atreyu, Death Before Dishonor, Caskets en Enter Shikari. Omdat er minder bands voor deze dag zijn geboekt, zorgt het voor weinig écht lastige overlappingen wat natuurlijk prettig is. Kaarten voor deze dag zijn los verkrijgbaar voor €99,-

Lees ons verslag van vorig jaar op dag één, dag twee en dag drie. Meer informatie over onder andere het tijdschema en de bereikbaarheid lees je op de site zelf.

Link: