Zulu – My People…Hold On / Our Day Will Come

Drummer Anaiah Lei van het Amerikaanse DARE had een sterke behoefte om naast in deze straight-edgehardcoregroep ook in een ‘all-black’ band te spelen. Zodoende begon hij zijn eenmansproject Zulu en inmiddels is er inderdaad sprake van een band met meerdere leden. Bandnaam en titels doen je wellicht een link leggen richting de Black Lives Matter-beweging. Dat is deels waar maar tegelijkertijd heeft de zanger en oprichter ook openlijk uitgesproken dat Zulu net zo goed gaat over plezier maken en het delen van eenzelfde, gemeenschappelijke passie. Flatspot Records brengt de twee EP’s uit 2019 en 2020 tezamen op één plaat met als titel een opsomming van het eerder genoemde werk. We krijgen met de compilatie My People…Hold On / Our Day Will Come een driftige pot fastcore en powerviolence voor de kiezen.

Een retesnelle bak herrie dus waarbij Zulu het einddoel rechtlijnig en op de meest eenvoudige manier tracht te bereiken. Als we al de intermezzo’s en gesproken fragmenten namelijk van de totale speeltijd af halen blijft er grofweg negen minuten aan opgefokte, energieke core over. Deze niet-muzikale aanvullingen geven het geheel overigens wel een politieke tint mee, maar dat terzijde. Wanneer Zulu zich louter op de muziek focust, is het smullen geblazen. Zo schreeuwt Anaiah Lei als een compleet bezetene zijn agressie van zich af en zijn de gitaarpartijen met hetzelfde gif geïnjecteerd wanneer de razendsnelle akkoorden voorbij vliegen op een tempo dat nog net bij te benen is. Met Now They Are Through With Me en single Straight From Da Tribe Of Tha Moon, waarbij de oldschoolvideo een knipoog is richting de hiphopcultuur, krijgt de luisteraar fastcore in optima forma. Daarnaast zorgen de plotselinge breaks in enkele ‘nummers’ voor een aangename toevoeging en nét dat beetje extra.

We’ve Only Just Begun is met een speelduur van twee minuut vijfendertig het langste nummer op deze plaat en tevens het eerste werk van de EP Our Day Will Come. De intro vloeit langzaam over in log, downtempo drumwerk om uiteindelijk weer uit te monden in een feest der herkenning van epileptische stuiptrekkingen, hakkende drums en brutale breaks die uitnodigen om de ledematen eens goed op te rekken. Hetzelfde laken een pak tijdens de gedoseerde krachtpatser I Sit Alone In My Four Cornered Room Staring At Candles en het swingende Thing’s Ain’t Gonna Change. Met dubbele zang vanwege de gastvocalen tijdens 52 Fatal Strikes sluit Zulu met wellicht het sterkste nummer van dit werkje af. Wat we ook horen is dat de nadruk tijdens het meest recente Our Day Will Come (2020) veel meer is komen te liggen op muziek maken.

Dat stemt alleen maar zeer positief want een bak muzikale testosteron in deze pure vorm is zeldzaam en een klasse apart. Een must voor fans van Weekend Nachos en Despise You, een absolute luistertip voor alle anderen die ook maar enige affectie hebben met de eerder genoemde genres. Voor ondergetekende zeker één van de ontdekkingen dit jaar en dat puur op basis van overtuigingskracht en intensiteit.

Label:

Flatspot Records, 2021

Tracklisting:

 1. Blackcurrant
 2. Now They Are Through With Me
 3. Straight From Da Tribe Of Tha Moon
 4. On The Corner Of Cimarron & 24th
 5. Do Tha Right Thing (And Stop Frontin’)
 6. We’ve Only Just Begun
 7. I Sit Alone In My Four Cornered Room Staring At Candles
 8. Things Ain’t Gonna Change
 9. Watching From The Sideline
 10. 52 Fatal Strikes

Line-up:

 • Anaiah Lei – Zang
 • Dez Yusuf – Gitaar
 • Braxton Marcellous – Gitaar
 • Satchel Brown – Basgitaar
 • Christine Cadette – Drums

Links: