Comeback Kid – Heavy Steps

De albums Turn It Around (2003) en Wake Up The Dead (2005) van het Canadese Comeback Kid mogen we best ophemelen als het gaat over spraakmakende, opvallende albums uit de beginjaren ’00. Niet zozeer omdat de band iets unieks of origineels wist te presteren, maar beide albums staan wél bol van een energieke mix van punk en hardcore, louter verpakt in sterke songs. Typisch van die albums die je zonder moeite blijft repeaten omdat alle facetten kloppend zijn. Na vijf jaar van afwezigheid geeft het vijftal weer thuis middels het nieuwe album Heavy Steps dat verschijnt via Nuclear Blast Records.

Voor een band die vooral bekend staat om het vele touren, is het niet gek dat het achtste album nu verschijnt. Er zitten ondanks alle dramatische en drastische consequenties van Covid-19, ook nog goede keerzijden aan de tijd die we nu hopelijk een heel eind achter de rug hebben. Heavy Steps werpt ons met zijn elf nummers weer op een zeer prettige manier terug in de tijd -naar de beginjaren van Comeback Kid zo je wilt- hoewel er eigenlijk nooit niet veel veranderd is aan de formule van de Canadezen. Ook op deze nieuwste telg zet het gezelschap de consistente lijn van ophitsende hardcore op een zeer stabiele wijze voort. Het is moeilijk om stil te blijven zitten vanwege met deze pompende hardcoreriffs, breakdowns en sing-alongs die zijn voorzien van een vrolijk stemmende punkinslag.

Nummers als Heavy Steps, No Easy Way Out en In-Between bevatten de klassieke Comeback Kid-ingrediënten en staan zodoende bol van positieve ‘vibes’. De input van Andrew Neufeld is wederom belangrijk omdat zijn herkenbare, wat schelle zang nog steeds van grote meerwaarde is. Juist wanneer het tempo iets hoger komt te liggen en de old school hardcore- en punkinvloeden wat nadrukkelijker op de voorgrond treden tijdens Everything Related, Dead On The Fence en Standstill, komen zijn vocalen weliswaar het best tot zijn recht. Daarnaast bevat één van de sterkste nummers genaamd Crossed een gastbijdrage van Joe Duplantier, bekend van ‘zijn’ Gojira. Een fraaie samenwerking die niet voor de hand ligt, maar mede door de moddervette gitaarpartijen, snoeiharde breakdowns en het strakke drumwerk wel erg goed uitpakt. Hoewel dit nummer al vrij vroeg in de tracklist voorbijkomt, heb je nergens het idee dat de muziek na dit hoogtepunt inkakt. De drive van dit kwintet is doorslaggevend voor het resultaat en dat gegeven is na acht albums bewonderenswaardig.

Heavy Steps staat garant voor een boost aan energie en stemt in zijn geheel lekker positief. Comeback Kid maakt zijn rentree alsof er geen vuiltje aan de lucht is en levert wederom kwaliteit af: de fans waren ook niets anders gewend. Laten we hopen dat we deze band dan ook weer snel aan het werk kunnen zien, want niet alleen op plaat maar ook live gaat dit ongetwijfeld weer zorgen voor het nodige vuurwerk. Tot die tijd gaan we ook Heavy Steps weer regelmatig op repeat zetten!

Score:

84/100

Label:

Nuclear Blast Records, 2022

Tracklisting:

 1. Heavy Steps
 2. No Easy Way Out
 3. Face The Fire
 4. Crossed
 5. Everything Relates
 6. Dead On The Fence
 7. Shadow of Doubt
 8. True To Form
 9. In-Between
 10. Standstill
 11. Menacing Weight

Line-up:

 • Andrew Neufeld – Vocalen
 • Jeremy Hiebert – Gitaar, vocalen
 • Stu Ross – Gitaar
 • Chase Brenneman – Basgitaar
 • Loren Legare – Drums

Links: