Dying Wish – Symptoms Of Survival

Wij redacteuren bespreken vele albums op jaarbasis, waardoor het écht enthousiast zijn voor de release van een nieuwe plaat – in ieder geval toch bij mij – nog slechts sporadisch ontstaat. Symptoms Of Survival van Dying Wish mag ik desondanks tot die categorie rekenen. Het type metalcore dat het vijftal uit Portland ten gehore brengt heeft namelijk erg veel raakvlakken met bands die furore maakten met metalcore uit de jaren 2000 zoals Killswitch Engage, As I Lay Dying en Trivium. Die heerlijke samensmelting sijpelde al goed door op het debuut Fragments Of A Bitter Memory, maar de voorproefjes op dit nieuwe album waren al helemaal te versmaden. Omdat de eerste luisterronde bij mij al de uitwerking had van een rode lap op een stier, hieronder de drie belangrijkste redenen waarom dit Symptoms Of Survival zo akelig vet in elkaar steekt.

Allereerst: nostalgische inspiratie. Ja, wat kunnen we er anders van maken dan nostalgische inspiratie? Zoals hierboven beschreven hoor je in elk van de elf nummers wel momenten de revue passeren waarbij de gitaristen een vette knipoog uitdelen richting de vaandeldragers van de ‘moderne metalcore’. Toch bekruipt het gevoel geen enkele keer dat het eenvoudig kopieergedrag is. Subtiele en geïnspireerde hints, gespeeld met volle overtuiging en feilloze precisie. Beluister de stroperige, statische beukmomenten in onder andere Starved en Tongues Of Lead eens, of de frivool en catchy gespeelde partijen in Path To Your Grave, Watch My Promise Die, Kiss Of Judas en de beresterke afsluiter Lost In The Fall. Neen, we hoeven gitaristen Reynolds en Carrillo het spelletje niet uit te leggen. Als kers op de taart wisselt men deze momenten continu af en blijf je ieder moment geboeid door alle veelzijdigheid. De muziek spreekt helemaal voor zichzelf!

Verder: virtuoze, vocale variatie en thematiek. Fraaie tempowisselingen en massieve drum- en gitaarpartijen maken eveneens perfect baan voor de hysterische zang van Emma Bosters die zichzelf deze ronde écht heeft overtroffen. Haar ruig en hysterisch stemgeluid gaat door merg en been, maar de afwisseling met dromerige, cleane zang maakt het verschil en is bovendien ook nog eens van een uitzonderlijk hoog niveau. Het versterkt de thematiek van dit album tot het uiterste: waar gaan mensen mentaal en fysiek doorheen wanneer ze oog in oog komen te staan met de duistere zijde van het leven, geschreven vanuit het perspectief dat ieder mens geboren is om te overleven. De snoeiharde singles Path To Your Grave en Torn From Your Silhouette zijn daar goede voorbeelden van, maar ook tijdens Starved levert de dame een beklijvende prestatie. Paved In Sorrow dient halverwege de plaat als een balancerend rustpunt, maar de breakdowns en moshparts schudden je meteen daarna weer wakker uit je droom.

En tenslotte: de breakdowns en moshparts – we bewaren het best voor het laatst natuurlijk! Zelden zo vaak moshend door de huiskamer gelopen tijdens het beluisteren van een album. Als al die bewegingen toch eens energie zouden opwekken, dan had ik direct kunnen salderen naar mijn energiebeheerder. Deze energie-uitbarstingen hoor je in sommige gevallen al van ver aankomen zoals tijdens Torn From Your Silhouette en Watch My Promise Die, waarbij de dreigende drumsalvo’s momentum opbouwen richting het ‘moment suprême’. Dan nog overheerst de positieve uitwerking van de uitvoering. In het geval van Prey For Me en met name Lost In The Fall zijn de riffs uit zichzelf al zo verdomde vet dat de breakdowns wel degelijk verrassen en zorgen deze voor een extra smakelijk smulfestijn. Tijdens de laatstgenoemde song krijgen we binnen één minuut twee breakdowns voor de kiezen, waarvan de tweede een nóg tragere en lompere voortzetting is van de eerste. Kostte me de eerste keer dat ik het hoorde overigens wel een keukenkastje (geintje)! Zonder meer het beste nummer dat Dying Wish heeft geschreven tot nu toe.

Mocht het nog niet duidelijk zijn: Symptoms Of Survival is regelrecht jaarlijstmateriaal. Het gezelschap heeft een boeiende progressie gemaakt en doseert alle elementen perfect. De bombastische productie – die wederom in handen was van Randy LeBoeuf (Kublai Khan en The Acacia Strain) – zet het spreekwoordelijke punt op de i. En zou het de productie niet zijn, dan is de fraaie albumhoes nog het noemen waard. Veelvraten van brute doch melodische metalcore weten wat hen te doen staat. Mijn exemplaar is al besteld!

Score:

88/100

Label:

Sharptone Records, 2023

Tracklisting:

 1. Symptoms Of Survival
 2. Watch My Promise Die
 3. Starved
 4. Prey For Me
 5. Path To Your Grave
 6. Paved In Sorrow
 7. Tongues Of Lead
 8. Kiss Of Judas
 9. Hell’s Final Blessing
 10. Torn From Your Silhouette
 11. Lost In The Fall

Line-up:

 • Emma Bosters – Zang
 • Sam Reynolds – Gitaar
 • Pedro Carrillo – Gitaar
 • Jon Mackey – Basgitaar
 • Jeff Yambra – Drums

Links: