Bleed From Within – Shrine

Hoewel het Schotse Bleed From Within al sinds 2009 zijn stinkende best doet om faam op te bouwen, lijkt het de band pas écht voor de wind te gaan vanaf Era dat in 2018 verscheen via Century Media Records. De upgrade van platenlabel kan meegespeeld hebben daarbij, óf de puzzelstukjes vielen in muzikaal opzicht gewoon goed op zijn plek. Laat die plaat nou eveneens de eerste zijn met de formatie die tot op de dag van vandaag intact gebleven is. Fracture was twee jaar later een sterke opvolger en nu is het tijd voor Shrine: een zesde full-length dat weliswaar als debuut in de boeken gaat bij een ander label van formaat, namelijk Nuclear Blast Records.

Opnieuw is er een glansrijke rol weggelegd voor de ritmesectie, of meer specifiek de gitaristen Craig Gowans en Steven Jones die met aangename melodieën, fraai soleerwerk en herkenbare riffpartijen het niveau omhoog krikken. Zo bijt Shrine meteen evenwichtig van zich af met opener I Am Damnation, dat na het een intro zowel bombastisch, strak dan wel melodieuze elementen bevat die sterker dan ooit tevoren neigen naar bands als Parkway Drive en Architects. Niet geheel toevallig zal ook de andere single Levitate op basis van die handelskenmerken uitgekozen zijn, hoewel de refreinen van dat nummer nóg sterker zijn en beter beklijven. Nummers als Sovereign, Shapeshifter en het opzwepende Temple Of Lunacy zijn dan juist weer gestoeld op ouderwets beuken met een statische aanpak, stuwende coupletten met een hoog meezinggehalte en zeer sterke drumpartijen die als olie op vuur uitwerken. Na het beluisteren van deze tracks weet je ineens weer waarom Bleed From Within in het voorprogramma stond van bands als As I Lay Dying en Lamb Of God. Hier is geen speld tussen te friemelen.

Is er dan ook nog iets nieuws te ontdekken op Shrine voor de fans, óf is het vooral weer genieten van de goed gevulde tafel die voorzien is met lekkernij dat we allemaal al eerder hebben verorberd? Dat laatste blijkt, ondanks dat dit evengoed positief is in het geval van Bleed From Within, wel van toepassing te zijn bij het merendeel van de nummers. Bijna alles, want tijdens Flesh And Stone horen we de nadrukkelijke toevoeging van een symfonische laag die onmiddellijk aan Bleeding Through en Carnifex doet denken. In subtielere vorm horen we dit eveneens terug bij opener I Am Damnation, Levitate, Stand Down en Death Defined. Het geeft de melodieuze metalcore wat meer gelaagdheid en deze extra, nieuwe impuls zorgt in contrast met de jankende gitaren, kletterende drums en overtuigende vocalen van Scott Kennedy voor een absolute meerwaarde. Dit alles is tenslotte ook nog perfect te volgen vanwege de overheerlijke geluidsmix die uit de handen komt van Adam ‘Nolly’ Getgood, de man die onder andere Bury Tomorrow’s Cannibal van een sprankelende productie voorzag.

In de wetenschap van het bovenstaande, zal je begrijpen dat dit zesde album wederom een stap voorwaarts is voor de Schotten. Liefhebbers van metalcore worden op hun wenken bediend met deze sprankelende plaat en de fans krijgen wat nieuwe elementen voor de kiezen die absoluut naar meer smaken. Bleed From Within is op ontdekkingstocht, vol op dreef en zelfs een wereldwijd heersend virus heeft deze mannen kennelijk niet kunnen weerhouden van hun dominante visie. Gaat dat horen mensen!

Score:

86/100

Label:

Nuclear Blast Records, 2022

Tracklisting:

 1. I Am Damnation
 2. Sovereign
 3. Levitate
 4. Flesh And Stone
 5. Invisible Enemy
 6. Skye
 7. Stand Down
 8. Death Defined
 9. Shapeshifter
 10. Temple Of Lunacy
 11. Killing Time
 12. Paradise

Line-up:

 • Scott Kennedy – Vocalen
 • Craig Gowans – Gitaar
 • Steven Jones – Gitaar
 • David Provan – Basgitaar
 • Ali Richardson – Drums

Links: