Vorig jaar publiceerden we negen artikelen waarin we verzamelaars spraken met een collectie aan items van één specifieke band. Dit kwam tot stand na een oproep op Facebook. De serie werd goed ontvangen en daarom geven we er in 2021 graag een vervolg aan. Dit jaar gaan we alleen nog een stapje verder: een nieuwe reeks met verzamelingen, waarvan het merendeel bestaat uit verzamelaars buiten de grenzen van Nederland en België! Eerder verschenen er al collecties van onder andere Type O Negative, Death, Obituary en Paradise Lost. In deze elfde en een na laatste aflevering van deze reeks presenteren we met trots een verzameling van blackmetalband Watain.
Dat doen we een keer anders dan jullie gewend zijn. In plaats van een interview nemen we jullie dit keer namelijk verhalende wijs mee in de collectie van de 51 jaar jonge Anders Nilsson die in Malmö, Zweden woont. Toen de Scandinaviër in 1985 Slayer live aan het werk zag tijdens de Hell Awaits-tour, was hij verkocht. Er was pas echt geen weg meer terug toen Anders een jaar later Metallica zag in de plaats Lund, een paar dagen voordat bassist Cliff Burton op tragische wijze het leven liet. De Zweed luistert naar eigen zeggen naar vele hardere muzieksoorten waaronder ook industrial metal en punk. Nu lezen jullie over zijn bijzondere verzameling van de Zweedse blackmetalband Watain, toch echt wel andere koek.
De tempel van Watain
In de kasten van Anders vinden we maar liefst 180 items terug die gerelateerd zijn aan de blackmetalband uit Uppsala. Hoewel Dissection, Motörhead en In Flames ook zeer geliefd zijn, is deze collectie ook de enige die zo groot is. De voorliefde voor Watain is dan ook ontstaan omdat de band nog niet zo gek lang bestaat maar toch een woest en ‘gevaarlijk’ geluid weet te creëren, een beetje zoals het vroeger de standaard was in die contreien. Een sterk betrokken fanbasis uit verschillende landen bewijst dat Watain daadwerkelijk iets bijzonders weet te presteren. Met ‘slechts’ zes volledige albums op zak wist het gezelschap een heuse (Zweedse) Grammy-award binnen te slepen op basis van de plaat Lawless Darkness (2010). Toch kiest Anders voor Sworn to the Dark als favoriete album met Legions of the Black Light en Stellarvore als beste tracks. Daarbij mogen we de kanttekening noteren dat het moeilijk kiezen is bij een band die alleen maar goede albums uitbrengt. Favoriete (shaped-picture) EP, is het recent uitgebrachte Reaping Death met daarop dan wel weer twee nummers die ook staan op Grammy-plaat Lawless Darkness.
Vinyl, vinyl en nog eens vinyl van Watain
Fans weten als geen ander dat Watain een controversiële band is. Zo kon je met een wit t-shirt ook weer huiswaarts keren van een optreden met een kleurwijziging aangezien het (dierlijk) bloed rijkelijk vloeide vanaf het podium. Daarnaast bevatten de nummers ook thema’s in de trant van ‘Chaosophy’ en ‘Anti-Cosmic Satanism’. Niet alleen de band zelf treedt daarover in het duister en stilte aangezien zij er zelden over uitweiden, ook Anders geeft daar weinig over prijs. Iets anders dan wanneer we het over concerten hebben. Het optreden tijdens Gefle Metal Festival in 2018 behoort dan ook tot de favorieten keren. Buiten de landsgrenzen werd Watain ook gezien tijdens optredens in Denemarken en Noorwegen. De concerten zijn en blijven een echte beleving zoals weinig andere bands dat kunnen bewerkstelligen. Intens, wild en magisch! Op de vraag wat één van de grootste wensen op dit moment is, antwoord de Zweed dan ook dat hij niets liever wil dan de band weer live aan het werk zien. Het is te lang geleden inmiddels.
De diehard-versie van Rabid Death’s Curse
In een grote collectie als deze zitten natuurlijk altijd wat pareltjes verstopt. Bij Watain blijkt meer audiomateriaal moeilijk verkrijgbaar, wat zorgt voor bizarre vraagprijzen. Zo zien we hierboven de diehard-versie van één van de meest spraakmakende albums van de band, Rabid Death’s Curse. Die verscheen in een oplage van driehonderd stuks waarvan er slechts honderd nog eens extra zijn voorzien van een extra blad, sticker en een poster. En wat te denken van de eerste single die het gezelschap uitbracht: The Essence Of Black Purity. Ook dit genummerde schijfje verscheen in een oplage van driehonderd stuks en mogen we rekenen als bijzonder collectorsitem. De VHS-tape van het nummer Outlaw, dat verscheen op het album The Wild Hunt (2013) brengen we ook nog extra onder de aandacht hier. Anders is één van de zeventig gelukkige fans die deze tape in zijn verzameling heeft. Ooit gekocht via een Zweedse site die aan actie-biedingen deed voor 80 euro, het zal je maar gebeuren. Mocht jij nu hoop hebben dat je iets kan overnemen van Anders, dan kunnen we je mededelen dat je pech hebt. De Zweed verkoop niets uit zijn eigen collectie maar gaat zelf redelijk ver om items op zijn ‘wantedlist’ toe te kunnen voegen. Zo staan alle tapes nog hoog op de verlanglijst maar het feit dat er maar weinig exemplaren zijn maakt de aankoop een stuk lastiger. Bijna al die tapes zijn immers verspreid onder goede vrienden en connecties binnen de band met de achterliggende gedachten dat deze niet te koop worden aangeboden. Leuk detail: Anders kocht in het verleden items van bandlid/drummer H. (Nils Håkan Jonsson).
Boven: de VHS-tape van Outlaw. Beneden: de single The Essence Of Black Purity
Is Watain dan ook trve? Dat label slaat nergens op en wordt te pas en te onpas gebruikt. Voor Anders is Watain een band van ‘wolves and outlaws’ en dat karakter past hem perfect. Natuurlijk snapt lang niet iedereen uit zijn naaste omgeving zijn passie voor een band die dergelijke herrie maakt, maar dat heeft ook te maken dat weinig mensen hun angsten onder ogen durven te komen, laat staan middels muziek. Trve of niet, de band presteerde het toch om met They Rode on Right een ballad te schrijven. Dat maakt het trio ook zo uniek, want het laat horen dat zij niet bang zijn om nieuwe deuren te openen. Er was dan ook wat verwarring toen de single uitkwam, maar desalniettemin klonk The Wild Hunt heerlijk. Het opvolgende album Trident Wolf Eclipse klonk weer net zo furieus en overweldigend als al het materiaal dat eerder was uitgebracht en ook de verwachting van het nieuwe album ligt weer hoog. De link van Watain met Nederland weet Anders ook goed te leggen. Selim Lemouchi van The Devil’s Blood had immers goed contact met Watain en samen werd er nog getourd in het verleden. Ook de platen van die ‘geweldige Nederlandse band’ staan in de kast bij de verzamelaar.
CD’s, vinyl en wat speciale boxsets
En zoals iedere verzamelaar in deze reeks heeft ook onze 50-plusser een flinke verzameling t-shirts. De enige voorwaarde is dat er geen shirt wordt gekocht van een tour die niet bezocht is. De onderstaande verzameling spreekt boekdelen en daarmee sluiten we deze aflevering dan ook weer af met voldoening.
Deel één van de T-shirts
Deel twee van de T-shirts
Lees ook de vorige afleveringen van deze rubriek:
- Noorse toewijding aan Behemoth
- Motörhead collecties met een Italiaanse en Griekse tint
- Over Type O Negative, gothclubs en zijde concertposters
- Over Alexi Laiho en Children Of Bodom
- Over Hatebreed, straight edge en ‘keeping it real’
- Getekend voor het leven door Obituary
- Battles in the north (and south) met Immortal
- Over Death en het maken van een Death-fanzine
- Griekse adoratie voor het Britse Paradise Lost