Zware Verzamelingen: Battles In The North (and South) met Immortal

Vorig jaar publiceerden we negen artikelen waarin we verzamelaars spraken met een collectie aan items van één specifieke band. Dit kwam tot stand na een oproep op Facebook. De serie werd goed ontvangen en daarom geven we er in 2021 graag een vervolg aan. Dit jaar gaan we alleen nog een stapje verder: een nieuwe reeks met verzamelingen, waarvan het merendeel bestaat uit verzamelaars buiten de grenzen van Nederland en België! Eerder verschenen er al collecties van onder andere Motörhead en Obituary, in de zevende aflevering presenteren we met trots een verzameling van Immortal.

Pierre leeft in Bretagne, het westen van Frankrijk. De 42-jarige docent schreef in het verleden voor D-side Magazine, waar hij reviews en interviews afnam, maar heeft ook een radioshow bij een Franse zender gehad: Black & Thrash. Via zijn broers rolde Pierre in metal, of eigenlijk één specifieke broer. Toen hij negen jaar oud was kwam die broer terug met de LP van Iron Maiden, Somewhere In Time. Behalve het artwork viel ook de muziek in goede smaak waarna dezelfde broer wat mixtapes maakte voor Pierre. De doos van Pandora was geopend en is sindsdien ook nooit meer gesloten. Inmiddels bestaat zijn verzameling uit ruim 350 items van Immortal en aanverwante projecten.

Alle Immortal-tapes uit de collectie van Pierre

Via Iron Maiden richting de black metal, zo kan het gaan. Hoe kwam je uiteindelijk Immortal op het spoor?

Immortal was eigenlijk de eerste band die ik leerde kennen in het genre van black metal. Ik kwam in aanraking met ze toen ik voor een spotprijsje de compilatie CD World Domination van Osmose Productions kocht in 1995. Zelfs de track Autumnal Reaper van Marduk viel nog in het niets bij de uitwerking die At The Stormy Gates Of Mist op mij had. Sindsdien ben ik verknocht aan Immortal. De afwisseling tussen melodie en brute kracht zorgde voor een overweldigende indruk. De band is erg speciaal, neem bijvoorbeeld het artwork. Eén van de weinige bands die ook met gewone foto’s heeft gewerkt in plaats van getekende covers. Immortal is iconisch op muzikaal gebied en niet zozeer door randzaken die eromheen plaatsvonden zoals bij Mayhem of Darkthrone. Let wel, ik ben ook fan van die bands maar Immortal staat toch wel boven die namen.

Heb je de band of een bandlid weleens ontmoet eigenlijk?

Ik heb het geluk gehad om de band twee keer te mogen ontmoeten. De eerste keer bleef het beperkt tot een paar woorden wisselen overigens. Dat was tijdens de Blizzard Beasts-tour aan het eind van het optreden in Parijs. De tweede keer was in 2002. Toen werd ik gevraagd door de zaal om voor en na de show als DJ te fungeren. Tijdens het geluidtesten ontmoette ik zanger/gitarist Abbath. We hebben wat gepraat over de oude albums van Immortal en over muziek in het algemeen. Ik droeg toen het ‘Throne’-shirt – dat toen al uitverkocht was – en Abbath sprak mij daarover aan toen hij het opmerkte.

Je hebt erg veel tapes in je verzameling. Kun je iets vertellen over wat bijzondere exemplaren?

Veel van mijn tapes heb ik pas kunnen kopen nadat ik maanden op internet heb gezocht. Zo kwam ik onlangs nog twee bootlegs tegen van een Siberisch label dat At The Heart Of Winter en Damned In Black in een zeer beperkte oplage van vijftig stuks heeft uitgebracht. Mijn vier favoriete tapes zie je hieronder. Het zijn oplagen uit Thailand. Het blijft bijzonder dat de muziek van Immortal zo snel over de hele wereld beschikbaar was. De lay-out is erg professioneel en het is tegenwoordig erg lastig om deze versies te vinden. Het laat maar weer zien dat de metal van Immortal veel mensen heeft bereikt met de originaliteit van musiceren. Er zijn nog enkele versies die ik ooit hoop te vinden zoals die uitgaven van Nebiula Productions. Dat is een label uit Maleisië en daar gelden restricties op het gebied van geloof en meningsuiting. Je begrijpt dat het vinden van die tapes een hele klus is, zelfs met internet.

De favoriete tapes van Pierre

Met alleen de tapes zijn alle albums volgens mij al vertegenwoordigd. Daar moet dan ook je favoriete nummer op staan?

Oh man, ik zou het zoveel nummers willen noemen nu hè. A Perfect Vision Of The Rising Northland heeft een speciale plek bij mij. Dat nummer is het einde van het debuutalbum en laat al horen wat Immortal in petto had voor de toekomst. Het nummer verhaalt tevens over de Noorse thematiek die Demonaz later ook op vele andere albums zou toepassen. De geweldige ritmiek van die track horen we later ook terug in Blashyrkh en Mountains Of Might. Dat gedeelte na 7 minuten is simpelweg adembenemend. A Perfect Vision Of The Rising Northland is ook het enige nummer waarop we een akoestisch gitaar horen. Het geeft mijn inziens een andere dimensie aan de titel. Zo zonde dat er geen live versie van dat nummer beschikbaar is!

Dat favoriete nummer van de vraag hiervoor heeft natuurlijk één van de twee vocalisten. Ik moet het dan ook vragen: wie is jouw favoriet achter de microfoon van de twee? En is die keuze ook meteen je favoriete zanger op het gebied van black metal?

Ik kies dan voor Abbath, ondanks dat de stem van Demonaz op het laatste album echt supergoed klinkt. Een keuze maken tussen beide is gevoelsmatig hetzelfde als kiezen tussen Bon Scott en Brian Johnson van AC/DC. Beiden hebben een goede stem maar de eerste zanger is gewoon een ander gevoel. Abbath is de beste man om de teksten van Demonaz te zingen. Mijn favoriete zanger kiezen vind ik nog lastiger. Voor mij persoonlijk is een stem bij black metal als een instrument zoals een gitaar of drums. Het geeft een andere dimensie aan de muziek. Ik kies als favoriete blackmetalzanger voor Attila Csihar. Zijn prestatie tijdens De Mysteriis Dom Sathanas van Mayhem mogen we gerust legendarisch noemen. Ik heb het live mogen aanschouwen tijdens de Mysteriis-tour, iedereen was werkelijk in trance. Abbath heeft dat niveau ook enkele keren behaald tijdens wat clubconcerten waar Blashyrk en Mountains Of Might ten gehore kwamen.

Enkele vinylvarianten van het album Battles In The North

Welk albums heeft voor jou een legendarische status? Met andere woorden, wat is je favoriete plaat van Immortal?

Ik gaf net al te kennen dat mijn eerste indruk belangrijk is. Mijn gevoel zegt dan ook Battles In The North, omdat ik zoveel mooie herinneringen aan die plaat heb. Mijn vrienden noemen me zelfs The Northern Warrior omdat ik het zo vaak heb over dat album, laat staan de keren dat ik het heb beluisterd. Toch kies ik voor Blizzard Beasts met zijn klassieke line-up. Op Blizzard Beasts heeft Immortal in mijn optiek iets unieks weten te bereiken aangezien ze het maximale van snelheid, complexiteit en brutaliteit hebben bereikt op dat werkje. Noctambulant was het eerste nummer dat ik hoorde en na iets meer dan twee minuten was mijn lot bepaald met die razendsnelle blastbeats van Horgh, haha!

Alle versies van Blizzard Beasts

En alle platen zijn vervolgens ook nog uitgekomen op verschillende picture-versies. Zitten daar nog bijzondere exemplaren tussen in je verzameling?

Alle studioalbums zijn inderdaad verschenen op picture-discs of vinyl, zo ook de split met Hypocrisy. De eerste picture versies kocht ik in 1997. Dat glanzende effect op het artwork geeft het wel wat speciaals. Mijn favoriet is die van Battles In The North. Dat is overigens ook het enige album met een Braziliaanse bootleg die erg herkenbaar is omdat Demonaz en Abbath beiden groen lijken te zijn. Die split met Hypocrisy is speciaal voor me omdat ik ooit de testpersing heb kunnen kopen via een Australiër. De meeste van die testpersingen zijn nog steeds in bezit van platenlabel Osmose en Immortal zelf, dus je begrijpt hoe content ik daarmee ben!

Al het picture-vinyl van Immortal

Uiteindelijk kwam de relatie tussen de bandleden in het gedrang en volgde na een korte hereniging alsnog de genadeklap.

Het verhaal ligt altijd wat complexer dan de media schetst denk ik. De betrokkenheid van Abbath bij Immortal was erg groot. Na de break in 2003 weet je eigenlijk al dat het moeilijk gaat zijn met twee sterke en creatieve personen die van mening verschillen. Toen Demonaz een tijd uit beeld was werd Immortal echt Abbath’s speeltje. Als beiden wat water bij de wijn kunnen doen mogen we heel misschien nog eens genieten van Immortal, zoals dat ook recentelijk gebeurde bij Helloween bijvoorbeeld. Uiteindelijk konden de fans nog genieten van Northern Chaos Gods.

Kon jij daar nog op dezelfde manier naar luisteren als naar het oude materiaal?

Ik had geen twijfel over de kwaliteit van Northern Chaos Gods aangezien Demonaz al eerder had aangetoond dat hij goede nummers kon schrijven met Immortal en Demonaz (de band). Dat album klinkt voor mij als een soort terugkeer naar de tijd van Blizzard Beasts. De albums voor 1997 blijven speciaal voor mij omdat beide leden toen in de band speelden. Na 1997 hoorde we toch iedere keer wat andere albums die vooral van Abbath’s hand kwamen. Laten we ook vooral niet vergeten te zeggen dat de andere leden Iscariah, Horgh en Appolyon ook geweldig waren trouwens!

Een kleurenspektakel van Abbath-vinyl

Enfin, beide trokken een eigen pad en kwamen met nieuw materiaal. Persoonlijk heb ik genoten van het optreden dat Abbath gaf op Stonehenge in 2019. Zowel van het optreden als de randzaken eromheen die toen speelden. Heb jij nog een optreden gezien van Abbath?

Ik zou vorig jaar naar een optreden gaan met die show werd gecanceld vanwege de lockdown. Als ik kijk naar de gebeurtenissen tijdens de tour in het zuiden van Amerika, is het misschien ook prima. Maar Abbath weet inderdaad hoe hij een show moet wegzetten, hoewel het soms ook op een wat minder fijne manier kan zijn, haha. Zijn performance in Bömbers is ook goed trouwens.

Goed. Als laatst ben ik nieuwsgierig of je nog Immortal-wensen hebt?

Ja, een reünie zou natuurlijk erg mooi zijn en dan bij voorkeur in de originele line-up, zoals we dat onlangs zagen bij Helloween. Buiten dat ben ik ook wel erg nieuwsgierig naar de avonturen die Demonaz nog in petto heeft voor ons. Misschien krijgen we nog niet eerder uitgebracht materiaal bijvoorbeeld, of oefenopnames uit de studio. Dat geldt overigens ook voor oude liveopnames, want er is wel vrij recent zo’n plaatje verschenen maar daar zijn weinig oude klassiekers op te horen. De oude bootlegs die ik bezit gaan er terug naar de beginjaren en die ademen zo’n rauwe, indrukwekkende energie. Heerlijk!

Bedankt voor je tijd, antwoorden en mooie foto’s! Op naar de tijd dat we weer concerten en festival kunnen gaan bezoeken en wellicht nog wat mooie items op de festivalmarkt kunnen scoren.

Lees ook de vorige afleveringen van deze rubriek: