Zware verzamelingen: Noorse toewijding aan Behemoth

Vorig jaar publiceerden we negen artikelen waarin we verzamelaars spraken met een collectie aan items van één specifieke band. Dit kwam tot stand na een oproep op Facebook. De serie werd goed ontvangen en daarom geven we er in 2021 graag een vervolg aan. Dit jaar gaan we alleen nog een stapje verder: een nieuwe reeks met verzamelingen, waarvan het merendeel bestaat uit verzamelaars buiten de grenzen van Nederland en België! In de tweede aflevering is de hoofdrol weggelegd voor het Poolse Behemoth.

In deze tweede aflevering spreken we met de 41-jarige Tore uit Bergen in Noorwegen. In het dagelijkse leven werkt hij als leraar en heeft daarnaast met drie lieftallige dochters een druk huishouden. Door zijn twee oudere broers kwam de Noor in aanraking met bands als Iron Maiden, Venom, Judas Priest en Motörhead. Pas enkele jaren later leerde Tore wat extremere bands als Sepultura, Slayer en Darkthrone kennen, waarna de liefde voor black metal langzaam maar zeker ontstond. Wij gaan het hier hebben over zijn grote voorliefde voor Behemoth, maar daarnaast is er ook nadrukkelijke interesse in andere bands. Enkele andere favorieten op dit moment zijn Taake, Kampfar, Marduk, Vreid, Windir en Ragnarok.

Alle versies van het album I Loved You At Your Darkest

Wij grappen achter de schermen weleens onder elkaar dat Zware Metalen soms op een verkapte fansite van Behemoth lijkt, gezien de aandacht die aan de band wordt gegeven. Maar het geeft tegelijkertijd ook aan dat de band gewoon mateloos populair is de laatste jaren. Hoe is die populariteit ontstaan volgens jou?

Nou, Behemoth maakt overduidelijk gewoon goede muziek en de band is in staat om geweldige liveshows te spelen. Als je ze nog nooit aan het werk hebt gezien moet je dat zeker eens doen! De band begon ooit met black metal en sindsdien is Behemoth flink gegroeid zonder daarbij in te boeten aan het melodische en extreme karakter van de muziek. Ondanks dat ze zo extreem kunnen klinken is het niet té heftig voor aandacht in en van de media. Op tour met bands als Slipknot heeft natuurlijk ook voor een flinke boost gezorgd, laten we eerlijk zijn.

Hoe en wanneer kwam jij dan bij Behemoth terecht?

Ik kocht mijn eerste CD in 1996. Niet dat ik na de aanschaf zo wild was van Grom. Ik moet zeggen dat ik tegenwoordig stukken beter kan luisteren naar die plaat vergeleken met toen en inmiddels zitten er ook aardig wat verschillende versies in mijn verzameling. Na de release van Satanica in 1999, begon Behemoth weer wat meer op mijn radar te staan en na Demigod uit 2004 kan ik vertellen dat de band tot één van mijn favorieten is gaan behoren, mede door de heerlijke technische, brute muziek die zij speelt.

Alle versies van Grom en een testpersing van de plaat

Je zegt technisch en bruut, maar zo zijn er toch tig bands die dat trucje ook prima beheersen? Ik heb overigens totaal niets met Behemoth, maar er moet meer dan dat zijn om het zo speciaal te kunnen vinden?

Ik kwam in aanraking met Behemoth toen ik eigenlijk vooral nog luisterde naar black metal. Bands die ik eerder had gehoord in death metal konden mij niet zo bekoren of vond ik ronduit saai, behalve Death. Die kan ik vanaf dag één al erg waarderen. Toen ik de muziek van Behemoth hoorde werd ik compleet weggeblazen, misschien ook omdat de muziek het beste van beide genres bevat. Tegenwoordig luister ik veel death metal trouwens. En die optredens van de band vond ik toch ook wel erg goed. Gewoon geweldige muzikanten en geweldige muziek!

De verzameling van Demogod en Zos Kia Cultus

Welke versie van Behemoth hoor jij het liefst? Die van de pure black metal of de combinatie met death metal?

Ik kom uit Noorwegen dus het zal je niet verbazen als ik zeg dat ik wel erg fan ben van het eerste werk aangezien we hier in de jaren ’90 niets anders dan black metal luisterden. De albums waarop een mix van death en black metal te horen is, klinken ook heel natuurlijk. Vanaf het moment dat Behemoth dat is gaan doen, is de band ook flink wat zieltjes gaan winnen. The Satanist, I Loved You At Your Darkest en deels Evangelion, zijn een nieuw hoofdstuk in de muzikale carrière die voor een flinke boost hebben gezorgd. Het theatrale karakter van de shows past mijn inziens dan ook perfect bij het muzikale pad dat nu is uitgestippeld. Ik weet dat niet iedereen dezelfde mening deelt.

Stel dat ik na dit artikel toch maar eens ga proberen om een heel album van Behemoth te luisteren, welke moet dat dan zijn?

Oeh, dat is een lastige vraag. Mijn favoriete album verandert echt continu maar voor nu zeg ik Evangelion. Het is een complexe plaat met een paar nummers die je echt wat keren moet beluisteren voordat je ze goed kunt doorgronden. Daimonos, Ov Fire And The Void en Lucifer zijn verschillend maar ook geweldig op zichzelf. Als ik nog een favoriet nummer moet aanraden dan zou dat het machtige O Father, O Satan, O Sun zijn van The Satanist.

De verzameling Evangelion’s

Bijzonder eigenlijk hé, dat jij meer dan vierhonderd items bezit van een band waar een ander totaal niets mee heeft. Je hebt enkele pareltjes in jouw collectie zitten. Kun je er iets moois tussenuit pikken en daar iets over vertellen?

De collectie bestaat inmiddels uit 410 Behemoth-items inderdaad. Ik heb een paar zeer gelimiteerde testpersingen die zijn uitgebracht van vijf tot twintig kopieën. De God=Dog-single is niet genummerd maar daar bestaan er vierdendertig van als ik me niet vergis. Dat moet het meest lastig te vinden item uit mijn totale verzameling zijn. Ik heb de single gevonden tijdens de ‘Pick Collectors Against Cancer’. De DVD en VHS van Adam The Apostate – Nergal The Heretic zijn ook bijzondere objecten, gelimiteerd tot 93 en 27 kopieën. Voor mij is alles allemaal even bijzonder overigens.

Hoe kom je aan al die testpersingen eigenlijk? En je noemt de actie Pick Collectors Against Cancer, maar hoe ging dat precies te werk dan?

De meeste testpersingen kocht ik van iemand die werkt bij het label waar de platen zijn gedrukt. In de afgelopen jaren heb ik behoorlijk wat mensen ontmoet en in veel gevallen zijn daar goede contacten uit ontstaan en onderhouden. Zo weet ik niet precies waar de Grom-testpersing vandaan heb, maar die van I Loved You At Your Darkest is rechtstreeks vanuit Belarus gekomen.

Pick Collectors Against Cancer is een initiatief van Lee Hutchinson. Daarbij kun je bieden op items die hij rechtstreeks van bands, personen of labels krijgt. De opbrengsten gaan rechtstreeks naar non-profit organisaties die bijvoorbeeld onderzoek doen naar kanker of die mensen helpen in nood. Een geweldige kerel met een geweldige visie. Check dan ook zeker hun site, Facebook en Instagram.

Al het beeldmateriaal

Oké. Je had het net over beeldmateriaal zoals DVD’s. Die heeft Behemoth ook wel enkele uitgebracht. Hoe vaak ga jij daar eigenlijk nog eens goed voor zitten?

Dat klopt helemaal, hoewel ik ze maar af en toe afspeel. Er zitten wel een paar hele gave DVD’s bij hoor, zoals Crush. Fuck. Create en Adam The Apostate – Nergal The Heretic. Op de eerstgenoemde staan naast een paar erg gave nummers ook nog wat leuke videoclips.

Live blijft uiteraard het mooist. Heb je Nergal en kompanen vaak live kunnen zien in Noorwegen? Ook weleens buitenlandse optredens bezocht?

In totaal heb ik Behemoth 21 keer live gezien. Daarvan waren de meeste natuurlijk in Noorwegen waaronder shows in Bergen, Oslo en Haugesund. Ik ben ook naar een paar optredens geweest in het buitenland inderdaad, waarvan de shows in Dublin, Ierland absoluut mijn favoriet is. Dat was tijdens The Satanist-tour in 2014. Voor dit jaar heb ik de kaarten al klaarliggen voor de optredens in Berlijn, Praag en Katowice. Hopelijk kunnen die shows doorgang vinden en hebben we tegen die tijd geen last meer van COVID-19.

Ik wil nog even in je collectie duiken: het viel me op dat je geen compilaties hebt in je verzameling. Hoever ga je überhaupt in het verzamelen?

Ik verzamel inderdaad alleen uitgaven die officieel zijn erkend door de band zelf. De enige uitzondering daarop is de bootleg Historica. Ik wil geen compilaties en bootlegs in mijn verzameling. De prijzen zijn tegenwoordig erg hoog, maar ik het geval dat ik iets echt graag wil dan probeer ik te ruilen, of ik wacht gewoon af als ruilen geen optie is. Ik ga geen honderden euro’s betalen voor een demo of iets dergelijks. Oké, ik zou wel een compilatie kopen als er nieuwe nummers op zouden staan, maar ik geloof niet dat die er gaat komen eerlijk gezegd.

Verschillende versies van Xiądz en Live at the BBC

Check. Stel: je hebt circa 500 euro vrij te besteden, wat zou dan je eerste Behemoth-aanschaf zijn?

Haha, dat zou dus nooit gebeuren hé. Maar vooruit, als ik het van iemand zou krijgen om vrij te besteden dan ging ik voor de ’12 picturedisc van Ezkaton die is uitgebracht via Regain Records. Daar ben ik al erg lang naar opzoek maar tot op heden heb ik die nog niet kunnen toevoegen aan mijn collectie. Mocht iemand mij daaraan kunnen helpen, laat het vooral weten!

Naast muziek bezitten de Polen ook een commercieel bedrijf aan niet-muzikale items. Je gaat me niet vertellen dat je daar niets van hebt?

Dat heb je mooi goed! Ik heb ook behoorlijk wat dingen zoals bijvoorbeeld gitaarpicks, flyers, posters en shirts. Het begon ooit met alleen vinyl maar dat werd al snel meer waaronder spullen in de bovenstaande categorieën. Zo heb ik zelfs wat Behemoth-mokken, -koffie en -bier. Complimenten aan Maciek Gruzska voor het runnen van zo’n kwalitatief goede webshop!

Plectrums en buttons van Behemoth

We hebben het continu over Behemoth, maar er zijn inmiddels ook projecten als Me And That Man en Azarath. Kun je die bands ook waarderen of is het vooral Behemoth dat corebusiness is?

Mijn passie is Behemoth, maar Me And That Man heeft met Coming Home en How Come? best goede nummers. Het eerste nummer heeft een mooie vocale bijdrage van mijn landgenoot Sivert Hoyem en het tweede nummer krijgt ondersteuning van Corey Taylor van Slipknot. Azarath is de band van drummer Inferno en kan ik ook zeker waarderen en die zou ik graag live willen zien. Ik verzamel trouwens ook items van mijn goede vrienden uit Vreid en Taake, maar niet in de extreme vorm zoals bij Behemoth het geval is.

Je bezit je eigen Instagram-pagina waarop je dagelijks content deelt van Behemoth. Heb je weleens contact met de band(leden) gehad, of wellicht nog steeds?

Ik heb de bandleden wel enkele keren ontmoet, maar we hebben geen contact omdat ik die pagina beheer. Nergal deelt wel continu mijn content via Instagram, dus ik vermoed dat hij mijn verzameling erg kan waarderen. Mocht je meer willen zien van mijn collectie, check en like dan zeker mijn pagina!

En volgens mij is dat een mooie afsluiter. Harstikke bedankt voor je medewerking en laten we hopen op een mooi (Behemoth-) jaar!

Pandemonic Incantations, inclusief testpersing

De verzameling van het album Satanica

Lees ook de vorige aflevering van deze rubriek: Motörhead collecties met een Italiaanse en Griekse tint.