Watain – Trident Wolf Eclipse

Watain is een band die de afgelopen jaren een goede ontwikkeling doormaakte. De eerste releases waren al niet misselijk, maar vanaf Sworn To The Dark is het goed raak. Daarna tourde de band zich kapot en bleef zich ontwikkelen. Dat maakt uiteraard benieuwd naar het nieuwste werk. Zoals dat tegenwoordig gaat, werden er in de aanloop naar de release van Trident Wolf Eclipse enkele nummers vrijgegeven en, neem maar van mij aan, dat zijn nog niet eens de beste nummers van dit album.

Een eerste luisterbeurt leert dat Trident Wolf Eclipse een stuk rauwer klinkt dan de voorgaande twee releases en daarmee een brug lijkt te slaan naar ouder werk. Het zorgt ervoor dat Watain feller dan ooit klinkt. En dat geldt met name voor zanger Erik Danielsson. Gepassioneerd als een Inquisiteur die op heidenen jaagt en vol (on)heilig vuur, spuwt en screamt hij zijn teksten.

Watain wisselt op Trident Wolf Eclipse extreem snelle stukken af met relatief langzamere passages, waarin er ruimte ontstaat (en wordt opgeëist!) door de basgitaar. Het zijn deze momenten die ervoor zorgen dat dit album een aaneenschakeling van hoogtepunten is. All killers, no fillers, dus. De betere composities staan op de tweede helft van dit album en dat geeft een uiterst prettige bijsmaak.

Nadeel is  dat er maar acht nummers op dit albumstaan en de totale speelduur nog geen 35 minuten bedraagt, het kortste album in de catalogus van Watain. Maar wanneer het niveau van de nummers dermate hoog is, mag er niet worden geklaagd. Liever acht goede nummers, dan twaalf nummers waarin veel te lang wordt doorgedraafd (Leest u mee, Metallica?)

Het nieuwe jaar is nog geen week oud als Trident Wolf Eclipse uitkomt en het album vormt dus een heerlijk begin van 2018. Benieuwd wie hier dit jaar nog overheen gaat komen, want Watain legt de lat direct erg hoog.

Zelf horen hoe de nieuwe Watain klinkt? Zware Metalen geeft kaartjes weg voor het concert in 013!

Score:

89/100

Label:

Century Media Records, 2018

Tracklisting:

 1. Nuclear Alchemy
 2. Sacred Damnation
 3. Teufelsreich
 4. Furor Diaboicus
 5. A Throne Below
 6. Ultra (Pandemoniac)
 7. Towards The Sanctuary
 8. The Fire Of Power

Line-up:

 • E. – Vocalen, Gitaar
 • P. – Basgitaar
 • H. – Drums

Links: