Terug de zalen in: Bloodfest IV met unieke optredens!

De zomer zit erop, de festivals gaan gewoon door maar dan wel in de zalen. Wat dat betreft zorgt Bloodphemy met alweer de vierde editie van het eigen Bloodfest voor een heerlijke start. De deathmetalband ontvangt 23 september zes orkestjes waarvan er aan drie een bijzonder randje hangt. 

Dat is bijvoorbeeld het geval bij headliner Crescent. Zanger/gitarist Ismaeel Attallah richtte zijn blackend deathmetalband in 1999 op in Caïro, Egypte. Het eerste echte wapenfeit, de EP The Retribution, verscheen tien jaar later en sinds 2014 leverde het inmiddels vanuit Duitsland opererende gezelschap drie puike platen af. Natuurlijk weerklinken de klanken uit het moederland door in de muziek en wat thematiek betreft kunt u het onderwerp zelf ook wel invullen. Crescent was de eerste en tot nu toe enige Egyptische band die op Wacken Open Air stond en doet 23 september voor het eerst Nederland aan.

Toen Crescent begon zat het eerste deel van de loopbaan van Phlebotomized er alweer op, maar de eigenzinnige death/doomband maakte in 2013 een herstart. Eerder dit jaar verscheen Clouds of Confusion, het vierde album van de band en dat zou aan het einde van het jaar zomaar eens op kunnen duiken in de nodige lijstjes. Voorganger Deformity of Humanity werd in 2018 ook al juichend ontvangen, zoals dat bij concerten ook al het geval is.

Bloodphemy zelf kun je ook wel om een boodschap sturen. Sinds de doorstart in 2015 brachten de mannen drie albums uit met een duidelijk thema. Zoek de gemene deler in de albumtitels: Bloodline, In Cold Blood en Blood Sacrifice. De plaatjes vonden hun weg naar de liefhebber van het betere deathmetalwerk en de band veroverde ieder podium dat het tegenkwam. Bijvoorbeeld in Steenwijk en Amersfoort.

Shinigami brengt een fijne mix van death en thrash met een Japans tintje. Van een volwaardig album is het nog niet gekomen, maar tweede EP Ryu deed de wenkbrauwen in 2020 fronsen en de mondhoeken krullen, zoals The Arcane Order dat in 2016 ook al deed. Het eerste echte album van Grindead was een liveplaat en dat toont aan dat de Portugezen hongerig naar het podium zijn. Een dag eerder staan de mannen voor het eerst op een Nederlands podium, in Little Devil in Tilburg, in Leusden wacht het echte werk met inmiddels debuutplaat Culture Decline / Machines Arise op zak.

Bij Zware Metalen volgen we de carrière van Necrotesque op de voet. We waren in 2021 al onder de indruk van debuut-EP The Necrotic Grotesque, eerder dit jaar sloeg debuut-album The Perpetuated Festering de deuren uit het lood. Op het podium zijn de vier kale koppen met baarden ook al zo’n belevenis. Dat gold ook voor Inquisitor, maar in twee periodes lukte het de thrashband niet écht door te breken, hoewel Stigmate Me, I’m in Misery in 2017 nog zo fijn was. Zanger Alex Westdijk vertolkt in Leusden het verhaal van de band in zijn eentje.

De kaartverkoop voor Bloodfest IV loopt, maar je vrienden van Zware Metalen geven ze natuurlijk ook weg

Links: