Shinigami – Ryu

Uit Nederland afkomstige death/thrash metal, met leden uit verschillende grotere metalbands en geïnspireerd door thema’s als Japan en vechtsporten. Wat krijg je dan? De band Shinigami! Dit jaar presenteert deze bijzondere Utrechtse act een tweede EP, getiteld Ryu.

De band is opgericht in 2014 met leden uit onder andere MaYan, Bleeding Gods, Pestilence, Gizåh, Ancient Rites en Silicon Head en debuteerde in 2016 met de goed ontvangen EP The Arcane Order. Na het uitbrengen van deze eerste EP zijn er een groot aantal clubshows geweest, alsook een tour in Europa en zelfs Japan! Dat is zeker geen geringe prestatie voor het promoten van een debuut en maakt mij nieuwsgierig naar deze plaat.

Geheel in stijl start het eerste nummer met een gesproken woord en quote van de Samurai, ingesproken door niemand minder dan Shinya Tange van de Japanse band Outrage. Kort daarna hoor je gelijk waar het allemaal om draait: brute drums en ijzerscherpe gitaarriffs zorgen voor een haast overwelmende explosie aan harde, stevige death- en thrash metal. De snelheid zit er flink in en ook de nodige blastbeats vliegen je om de oren. Zanger George gooit ook alle remmen los en krikt de sfeer en energie nog wat verder omhoog met zijn stevige deathgrowls. Qua dynamiek zit het ook wel goed en is het niet alleen de hele tijd tweehonderd procent gas er op. Een paar rustigere momenten dienen zich ook aan, zo ook bijvoorbeeld aan het einde van dit nummer. Een ideaal moment om die lange haren te laten wapperen en de duivelshoorns in de lucht te gooien.


Wat een heerlijk diverse plaat is dit! Zo pakt het nummer Warrior Worth a Thousand meer elementen van mid-tempo deathmetal en zitten hier ook nog wat gave special effects in verwerkt (onder andere een zwaardgevecht). Track nummer drie, Downfall, pakt het iets anders aan en begint met een… gong (?) en de lead gitaar die met een riff de melodie inluidt. Dit nummer heeft een iets melodischere insteek en concentreert zich meer op elementen uit thrash metal. Bij vlagen lijk ik invloeden uit Testament te horen (wat zeer aangenaam is, want die band is te gek!) en dat maakt deze track een favoriet.

Crushing Titans begint met, van wat ik vermoed, een kinderversje en een gesproken woord in het Japans en slaat vervolgens over in heerlijk lompe, stevige death metal die gewoonweg uitlokt om uitbundig op te headbangen. In deze track zitten ook een paar momenten waar uitstekend en strak drumwerk plaatsvindt. Neem bijvoorbeeld het haast polyritmische Hertas-drumstuk (?) zo rond de twee minuten. Een voorbeeld van een Hertas-riff is een riff met een groep van drie noten/aanslagen per tel, gespeeld binnen een reguliere vierkwartsmaat. Heel gaaf! De afsluiter van de plaat herhaalt nog even de hoogtepunten van de eerdere nummers en luistert fijn weg.

Wat heeft Nederland toch eigenlijk gave metalbands! Shinigami hoort ook zeker in dit lijstje thuis, als het aan mij ligt. De kwaliteit van de nummers op Ryu zijn van een dermate hoog niveau dat ik eigenlijk zou verwachten dat deze bij een grotere en getekende band thuishoren. Een prima EP en een aanrader voor death- en thrashliefhebbers bij uitstek.

Label:

Eigen beheer, 2020

Tracklisting:

  1. Miyamoto Musashi – Master of Swords
  2. Warrior Worth a Thousand
  3. Downfall
  4. Crushing Titans
  5. The Weight of Glory

Line-up:

  • George Oosthoek – Zang
  • Rutger van Noordenburg – Gitaar
  • Jory Hogeveen – Gitaar
  • Luciano Sirigu – Basgitaar
  • Daan Klemann – Drums

Links: