Necrotesque – The Necrotic Grotesque

Voor vier mannen loopt 2021 anders af dan ze bij het begin van het jaar hadden gedacht. Namelijk: met een band, een platendeal, een video en een review op Zware Metalen.  Toen het zure jaar 2021 het minstens zo zure jaar 2020 afloste, bestond deathmetalgezelschap Necrotesque alleen nog maar in het hoofd van Arjan Jansen (Into the Arcane, ex-Dead End, ex-Prima Nocte, ex-Myosotis). De gitarist had een bandnaam en zijn gitaarpartijen al lang klaar liggen, wachtend op de juiste gelegenheid het beest te ontketenen.

Dat was dus dit jaar en de eerste die daarvoor een sleutel aandroeg vond Jansen dicht bij huis: Dave Blummel, bassist bij Into the Arcane. Twee baarden verder (drummer Harald Bouten (ook al Into the Arcane, Pictura Poesis, Daemonos, ex-Dead End) en zanger Lodewijk van Doorn (ex-Plague)), is er een band en ligt er met The Necrotic Grotesque een EP die digitaal al uit is en volgend jaar in fysieke vorm verschijnt bij Brutal Insanity Records.

The Necrotic Grotesque duurt nog geen half uur, maar laat een verpletterende indruk achter. Niet omdat de muziek baanbrekend vernieuwend is (dat is het niet) of omdat u het nog nooit ergens heeft gehoord (dat heeft u wel), maar omdat op geen enkele manier te merken is dat we hier met een beginnend bandje te maken hebben. De zes nummers luisteren namelijk heerlijk weg en zijn stuk voor stuk van een uitstekend niveau van een band de de zaken hoorbaar serieus wil oppakken.

De opzet van Necrotesque is duidelijk: rammen en beuken tot er op het slagveld nog maar één overeind staat. Daarvoor staat de muziek volledig in het teken van de ietwat hese strot van Van Doorn, maar weet gitarist Jansen op de achtergrond steeds de juiste snaar te raken om de nummers  van de juiste afwisseling te voorzien. Het meest geslaagde voorbeeld hiervan is Permafrost, waarin Van Doorn maniakaal tekeer gaat maar Jansen het nummer levendig en toegankelijk weet te houden.

En zo geldt het feitelijk voor de hele plaat. De nummers op The Necrotic Grotesque zijn fijne en frisse (dit soort albums willen nog weleens klinken alsof ze zijn opgenomen in de kelder, maar niets van dat alles op deze EP, waar zelfs drummer Boutens serieus te horen is en het niet lijkt alsof een of andere keukenhulp z’n potten en pannen heeft uitgeleend) death metal die geen seconde verveelt en doet verlangen naar meer. Een ijzersterke eerste kennismaking dus met Necrotesque. Bedankt dat jullie 2021 toch nog iets goeds hebben gebracht mannen!

Label:

Eigen beheer, Brutal Insanity Records, 2021

Tracklisting:

  1. The Necrotic Grotesque
  2. Demonic Sadist
  3. ResErection
  4. PermaFrost
  5. Mental Automutilation
  6. Relentless Assault

Line-up:

  • Lodewijk van Doorn – Vocalen
  • Arjan Jansen – Gitaar
  • Dave Blummel – Bas
  • Harald Bouten – Drums

Links: