Necrotesque – The Perpetuated Festering

Rond deze tijd twee jaar geleden bestond Necrotesque alleen nog maar in het hoofd van gitarist Arjan Jansen (ex-Into the Arcane, ex-Dead End, ex-Prima-Nocte, ex-Myosotis). Maar het kan verkeren in het leven. Anno nu is Jansen de aanvoerder van een band die een ijzersterke EP heeft afgeleverd en nu met het debuutalbum van zijn band in de handen staat: The Perpetuated Festering. En daarop nemen we een duik in het old-school deathmetalzwembad. Om met een gelukzalige glimlach weer de kant op te klauteren.

Want EP The Necrotic Grotesque was een knaller van een plaat en dit volledige album borduurt er vrolijk op voort. Klassiek dood metaal dus, dat erin gaat als een vette hap op een stapavond. Niet in de laatste plaats omdat Necrotesque net als op de EP de juiste balans weet te vinden tussen het gitaarspel van Jansen en de strot van Lodewijk van Doorn (ex-Plague). Maar The Perpetuated Festering gaat duidelijk verder waar de EP ophield. Het klinkt allemaal nèt iets soepeler en bruter, zoals de tempoversnellingen in Cesium 137 en Sexual Sadism Disorder of de geile riffs en solo in Je Maintiendrai. Her en der op het album duiken passende filmfragementen op en over de hele linie blaft Van Doorn als een hondsdolle valse bouvier.

Complimenten voor de band om in zo’n kort bestaan alweer voor de tweede keer een werkje af te leveren dat zoveel indruk maakt. Bij opener Cesium 137 kan ik een gelukzalige glimlach maar nauwelijks onderdrukken en is stilzitten nagenoeg onmogelijk en Geriatric Cranium Crusher heeft een heerlijk zware onderlaag: het is ongetwijfeld het favoriete nummer van bassist Dave Blummel. Aan het eind van het nummer mag Van Doorn weer aan de bak om het hakkend af te sluiten. Het titelnummer valt op doordat het lekker gevarieerd is en voorzien is van de nodige melodie. Het gas gaat er weer op bij It’s Just Murder: een nummer met een hoog Six Feet Under-uit-de-goede-tijdgehalte: uiteraard mag Chris Barnes tegenwoordig de kisten van Van Doorn niet eens strikken. Bij Sexual Sadism Disorder gaat agressie, afwisseling en melodie zodanig hand-in-hand dat dit het beste nummer van het album is. Je Maintiendrai is van het niveau koppensnellen/haren zwiepen/sloop de hele teringzooi.

Het tempo ligt over de hele linie hoog: alleen bij afsluiter Death Obsessed wordt enigszins gas teruggenomen en juist dit nummer komt minder goed uit de verf al wordt er uiteindelijk krachtig afgesloten. Het is slechts een bescheiden minpuntje op een verder uitstekend album dat wederom complimenten moet krijgen voor het kraakheldere geluid. Met de kwaliteit en de inzet van Necrotesque moet het toch lukken om heel deathmetalminnend Nederland te veroveren. Ik ben al lang om.

Zelf horen hoe The Perpetuated Festering klinkt? Necrotesque staat samen met Graceless en Asphyx 28 januari in P60. Er zijn nog kaarten.

Score:

87/100

Label:

Vidar Records, 2022

Tracklisting:

 1. Cesium 137
 2. Geriatric Cranium Crusher
 3. The Perpetuated Festering
 4. It’s Just Murder
 5. Sexual Sadism Disorder
 6. Je Maintiendrai
 7. Death Obsessed

Line-up:

 • Lodewijk van Doorn – Vocalen
 • Arjan Jansen – Gitaar
 • Dave Blummel – Bas
 • Harald Bouten – Drums

Links: