Shinigami – The Arcane Order

God van de dood, geest der dood, Magere Hein; het zijn slechts enkele interpretaties van het Japanse woord Shinigami. Maar denk maar niet dat de band met deze naam uit Japan komt, of met een zeis te werk gaat. Shinigami is ontstaan door een samenkomst van leden van bands als MaYan, Orphanage, Bleeding Gods, Tribal Spirits en Silicon Head. Gewoon Nederlanders dus!

Met de EP The Arcane Order brengt de band zijn eerste werk uit: een lekkere hybride van thrash en death metal, waar het gas er even goed op gaat. Het prachtige artwork, getekend door frontman George Oosthoek, is het eerste wat er uitspringt en sluit naadloos aan op de Japanse bandnaam.

De schijf knalt furieus uit de startblokken met Ronin. Het stevige thrashgeweld wordt al snel extra kracht bijgezet door de grunts van Oosthoek en beukt er van begin tot eind lekker in. The Way of the Dragon is vervolgens nog net een tikkeltje agressiever, startend met een sample uit de gelijknamige Bruce Lee klassieker (ook bekend als Return of the Dragon). Daarbij wordt in het refrein ook nog even gebruik gemaakt van wat gangvocalen in de stijl van Exodus. Order of the Blade doet vervolgens precies wat je verwacht met het thrash/deathgeweld, maar klinkt wat technischer dan de voorgaande nummers.  Concubine Madness legt daarentegen veel meer de nadruk op de groove.

Maar het is de vijfde track, genaamd 雨夜, die zorgt voor de grote verrassing, een moment van bezieling en zodoende misschien wel het hoogtepunt van deze EP vormt. Het betreffende woord staat voor ‘’nachtelijke regen’’ en bestaat dan ook uit het geluid van een zware regenval. Ondertussen creëren oosterse klanken, met samenspel van celliste Elianne Annemaat, de perfecte sfeer om de afsluiter Defiance in te luiden. Even strijdlustig als in de overige nummers gaat de band te werk. En wanneer het nummer eindigt zoals het ook begon, is de cirkel rond, wat betreft dit debuut van Shinigami.

Na het beluisteren van The Arcane Order kreeg ik al snel zin om de zwart-wit klassieker Yojimbo weer eens te kijken. Wat dat betreft heeft de band dus puik werk afgeleverd. Bovendien zijn naast Nederland ook al de eerste shows in Japan geboekt!

shinigami-the-arcane-orderLabel:

Eigen beheer, 2016

Tracklisting:

 1. Ronin
 2. The Way of the Dragon
 3. Order of the Blade
 4. Concubine Madness
 5. 雨夜
 6. Defiance

Line-up:

 • George Oosthoek – Vocalen
 • Luciano Sirigu – Vocalen, Bas
 • Jory Hogeveen – Gitaar
 • Rutger van Noordenburg – Gitaar
 • Daan Klemann – Drums

 Links: