Bloodphemy – In Cold Blood

Het Nederlandse Bloodphemy bracht bijna twee jaar geleden zijn debuut uit. In 2019 wordt dit opgevolgd door In Cold Blood. In de tussentijd is de band geslonken naar een kwartet (gitarist Rutger van Noordenburg fungeert alleen nog als live-gitarist). Ook vond er een wisseling plaats op basgitaar en qua vocalen. En passant werd onderdak gevonden bij een ander label.

Op het geluid heeft dit alles geen effect gehad. Nog steeds wordt er op midtempo en in D-gestemde gitaren danig op los gebeukt. De grunts van nieuweling Olivier van der Kruif zijn wat dieper dan die van zijn voorganger en liggen iets verder in de mix. Hierdoor komen de gitaarrifs beter tot hun recht en valt op dat Edwin Nederkoorn een van de beste deathmetaldrummers van Nederland en omstreken is.

In Cold Blood is wat meer recht-toe-recht-aan en neigt wat minder naar old-school deathmetal. Daarnaast worden uitstapjes niet geschuwd. Zo zitten er in Chambers Of Horrors enkele progressieve riffs en in het daaropvolgende Worship Me enkele genrevreemde breaks. Beide nummers lijken op strategische wijze tegen het einde van het album te zijn geplaatst. Bloodphemy lijkt de luisteraar eerst aan de hand mee te nemen om dan als een serial killer toe te slaan en de adrenaline door het bloed te laten gieren. Uiteraard ontbreekt een intro uit een documentaire of film niet en ik meen in het afsluitende en ijzersterke Luomo Delinquente Charles Manson te horen. Ongetwijfeld was hij een inspiratiebron tijdens het schrijven van de zieke teksten.

Ook het artwork is goed verzorgd. Het centrale thema (met zijn allen twee mensen vermoorden in een bos) loopt door alle foto’s heen waarbij men niet wacht met mutileren tot de dood is ingetreden. Het geheel straalt, net als de muziek op In Cold Blood, internationale allure uit.

Het verrassingseffect is na de EP en het debuut uitgewerkt maar wanneer een band zich door de in de eerste alinea genoemde tegenslagen weet heen te werken, sterker nog: er beter uit weet te komen, dan weet je dat het goed zit met de kwaliteit. Het doet vermoeden dat Bloodphemy een mooie toekomst voor zich heeft.

Score:

87/100

Label:

Black Lion Records, 2019

Tracklisting:

 1. Psycotic Breakdown
 2. Spree Killing
 3. Bloodline
 4. A Barberous Murder
 5. Mental Atrophy
 6. S.P.E.
 7. Out Of The Box
 8. Chambers Of Horrors
 9. Worhsip Me
 10. Luomo Delinquente

Line-up:

 • Olivier van der Kruif – Vocalen
 • Winfred Koster – Gitaar
 • Robin Zwiep – Basgitaar
 • Edwin Nederkoorns – Drums

Links: