Bloodphemy – Blood Sacrifice

Twee jaar na het vorige album komt het Nederlandse Bloodphemy met zijn vierde album. Het is haast een traditie dat het rommelt in de line-up. Deze keer is Winfred Koster vervangen door Bart van Wallenberg (ex-Sinister, ex-Bleeding Gods, ex-Neoceasar).  Gelukkig is een andere traditie in stand gebleven: de kwaliteit van de albums gaat per release omhoog.

Er is dit keer gekozen om het album tekstueel gezien te bouwen rond de mythe van een Amerikaanse dominee die ongeveer tweehonderd jaar geleden zag dat zijn gezin en de rest van zijn volgers in zonde leefden. De beste man kreeg visioenen over de vernietiging van de hemel waarin zijn God woont doordat de mensen zo in zonde leven. Dit leidt ertoe dat hij zijn hele gezin uitmoordt, in een gesticht terecht komt en uiteindelijk gek wordt van de zonden die hij daar aanschouwt.

Agressie en melodie gaan, zoals altijd bij Bloodphemy, hand in hand. Op Blood Sacrifice ligt het accent net wat meer op de agressie dan bij voorgangers het geval was. Niet dat het melodische element helemaal verdwenen is, maar het geheel beukt lekker weg en klinkt heerlijk old school. De ene vette deathmetalriff is nauwelijks afgelopen of de volgende begint. Het tempo is niet op alle nummers moordend maar dat komt de bruutheid zeker ten goede. Ter vergelijking: je kunt iemand met een goed geplaatste tik knock-out slaan. Of je ramt net zolang op iemand in totdat het bloed uit alle gaten spat en diegene tegen de vloer gaat. Het resultaat is hetzelfde maar het laatste voelt veel fijner omdat alle agressie langzaam uit je vloeit. Hetzelfde effect heeft Blood Sacrifice.

De toppers en genregenoten als Grave, Dismember en Vader stoppen op het ene album ook altijd wat meer melodie dan op het andere. Niets mis mee en het is niet toevallig dat ik deze bands hier noem, want Bloodphemy past daar uitstekend tussen.

Score:

89/100

Label:

Emanzipation Productions, 2021

Tracklisting:

 1. Last Cry For Humanity
 2. House Of Souls
 3. Pledge Of Allegiance
 4. Sin
 5. Flock Of Lambs
 6. Revelation
 7. Conviction
 8. Bloodborne
 9. In Cold Blood
 10. Righteous Solitude
 11. Derogated Salvation

Line-up:

 • Olivier van der Kruijf – Zang
 • Arjan van Dune – Gitaar
 • Bart van Wallenberg – Gitaar
 • Robin Zwiep – Basgitaar
 • Edwin Nederkoorn – Drums

Links: