Inquisitor – Stigmata Me, I’m In Misery

“Was het maar alvast januari”, verzuchtte ik in mijn recensie van de EP  I Am Sick, I Must Die, die in aanloop naar Stigmata Me, I’m In Misery verscheen. En dan is het eindelijk januari en verschijnt het nieuwe album van Inquisitor, het eerste sinds 1996.

In al die jaren is er stilistisch niets veranderd. Ook op Stigmata Me, I’m In Misery brengt Inquisitor nog steeds bikkelharde en lichttechnische thrash in het straatje van Sadus, Hellwitch, Dark Angel (mede door de veelheid aan riffs) en Sabbat. De felle riffs spatten uit de boxen en worden ondersteund door de maniakale screams van Alex Wesdijk die met het verstrijken van de jaren niets aan felheid heeft ingeboet. En ook op tekstueel vlak wijkt de band niet af van eerder werk, want nog steeds wordt er van leer getrokken tegen de kerk en haar dogma’s.

Enkele jaren geleden keerde bassist van het eerste uur Alex Bakker terug en daarmee is de line-up sinds het demo-tijdperk niet veranderd. En met slechts een gitarist is het logisch dat deze door Bakker als een Steve Di Giorgio van de Lage Landen wordt aangevuld. Vanaf het openingsnummer mag hij zijn kunsten etaleren en het resulteert gelijk in het eerste hoogtepunt. Dat gitarist Erik Sprooten een ware riffmaster is wordt al vrij snel duidelijk want de riffs volgen elkaar in snel tempo op. Daarnaast is hij een meer dan begenadigd sologitarist die zelfs de slidegitaar beheerst (Hammering Rusty Nails). Het geheel wordt tenslotte vakkundig dichtgetimmerd door drummer van der Valk (tevens actief in Sammath) die er in de loop der jaren veel strakker op is geworden.

Het resulteert in een knaller van een cd waarvan ik durft te beweren dat thrashliefhebbers na slechts een luisterbeurt “om” zijn want het lukt Inquisitor om het niveau van hun invloeden te halen, zo niet te evenaren.

Score:

89/100

Label:

Hammerheart Records, 2018

Tracklisting:

 1. Castigate Into Divine Apostle
 2. I Am Sick, I must Die
 3. Holy Man’s Gallows Pole
 4. Dreadful Fate
 5. Hammering Rusty Nails
 6. Northern Goliath – Death A Black Rose
 7. The Witching Time Of Night
 8. On A Black Red Blooded Cross
 9. Hate, Misery, Torture & Dismay

Line-up:

 • Alex Wesdijk – Vocalen
 • Erik Sprooten – Gitaar
 • Alex Bakker – Basgitaar
 • Wim van der Valk – Drums

Links: