Album van de maand: de uitslag van juli 2022

Vanaf het begin van dit jaar kun je bij ons stemmen op het album van de maand. We selecteren daarbij een lijst met albums waar alle bezoekers van Zware Metalen op kunnen stemmen en de uiteindelijke winnaar maken we later bekend als de stembussen gesloten zijn. In dit artikel maken we de drie prijswinnaars bekend van de maand juli 2022.

Zoals we al in de stemronde van juli aangaven, verschenen er vorige maand een stuk minder albums van grote bands. Begint ‘dry january’ – gericht op de droogte aan releases aan het begin van het jaar – zich dan langzaam maar zeker te verschuiven richting halverwege het jaar? Zo erg was het niet en we konden ook deze keer op genoeg stemmen van jullie rekenen. Het nieuwe werk van Krisiun, Mantar en Ithaca eindigde weliswaar niet hoog in de lijst. Welke albums eindigde wél in de top 3?

#3: Oceans Of Slumber – Starlight And Ash

De Texaanse band met zangeres Cammie Gilberg als boegbeeld, wist met het vorige gelijknamige album al hoge ogen te gooien in de metalen wereld. Ook onze redacteur Joost was erg te spreken over die sterke plaat. Met Starlight And Ash is het gezelschap terug nadat er vorig jaar een warmhoudertje in de vorm van een EP werd uitgebracht. De vertrouwde stijl is op dit nieuwe werk iets of wat losgelaten en daarbij heeft Oceans Of Slumber de ruimte opgevuld met nieuwe elementen. Dat het eindresultaat er ook nu weer mag zijn, blijkt uit het feit dat niet alleen wij, maar ook jullie enthousiast zijn over Starlight And Ash.

“Na een aantal luisterbeurten komen de klanken en teksten tot leven. Buiten het feit dat de muzikanten hier prima musiceren en er echt zeer genietbare momenten op gitaar, synth, drums en piano te horen zijn, steelt mrs. Beverly hier toch wel de show. Zelden heb ik een zangeres gehoord die haar unieke pallet van stemklanken zo de breedte weet in te stuwen. Veelzeggend is het feit dat ik moeite heb om kritische punten over deze plaat te formuleren.”

 

#2: Panzerfaust – The Suns Of Perdition, Chapter III: The Astral Drain

Het Canadese Panzerfaust brengt met The Suns Of Perdition, Chapter III:The Astral Drain – zoals de titel al doet vermoeden – een nieuw deel uit van wat een vierluik zal worden. Waar het eerste deel van de serie in muzikaal opzicht lekker fel was en een hoog tempo meekreeg, werd er op het tweede deel overduidelijk een tandje terug geschakeld. Ook op deze derde plaat walst de band niet als een tientonner over je heen, maar kiest kiest de band voor een geslaagde tussenweg. Evengoed zorgt “Chapter III” voor een zeer fraaie luisterbeleving en Panzerfaust mag het zilver deze maand in ontvangst nemen.

“Bands als Glorior BelliMerrimackAosoth, Deahspell Omega en vrienden komen even bovendrijven. Voor zij die bovenstaande bands erg goed vinden, zij hebben er weer een broertje of zusje bij om naar te luisteren. Voor zij die meer fan bleken van het agressieve, hoeven zich niet te verstoppen achter die gedachte. Neem gewoon de tijd om al de Panzerfaust platen, en dan bedoel ik deze van het vierluik The Suns Of Perdition, eens achter elkaar te beluisteren. Dan komt je er vanzelf wel achter wat voor een machtige muziek deze vier Canadezen brengen, jaarlijstmateriaal!”

 

#1: Belphegor – The Devils

“Er kan er maar één de beste zijn”, vertelde ze mij vroeger als ik weer eens jankend langs het voetbalveld stond met mijn ziel onder de arm na een vette nederlaag. Op onze redactie verslikte we ons vorige maand even in de releasedatum van The Devils, het inmiddels twaalfde album van het Oostenrijkse Belphegor. De oorspronkelijke datum in juni werd door omstandigheden niet gehaald en dus een maand doorgeschoven. Zodoende verscheen onze review een stuk eerder dan de release zelf. Dat er genoeg fans op de ‘blackened death’ zaten te wachten én bovendien op hun wenken werden bediend met het nieuwe werk, blijkt uit het aantal stemmen die zorgen voor een welverdiende, eerste plek in onze stemronde ‘album van de maand juli’. Met kwalitatief goede nummers en een prettige, afwisselende balans aan muziek, zal The Devils ongetwijfeld in velen jaarlijsten terug te vinden zijn.

“Muzikaal veranderde er niet heel veel, maar toch was de algehele opinie dat Belphegor voltooid verleden tijd aan het worden was. Tot album nummer twaalf, getiteld The Devils, dat nu in de winkels ligt. Dit album is een stuk beter dan voorganger Totenritual. We horen weer de typische Belphegor-stijl, die bestaat uit óf superzware, logge midtempo stampers óf hyperspeed blastnummers. Op The Devils horen we vooral de eerste categorie en of het aan mij ligt of niet, je hóórt gewoon dat er heel veel moeite en tijd in is gestoken. Alle nummers zijn goed, de verhouding tussen snelle nummers en wat tragere nummers is goed, en alles is in een heerlijke mix gegoten. Voor degenen die niet alles hebben gelezen: Belphegor komt met een jaarlijstalbum! Kopen!”

 

Het aantal stemmen lag in de top 4 erg dicht op elkaar. Zo was het verschil tussen de nummers één en twee niet heel groot, maar viel ook Hiss van Wormrot maar nét buiten de prijzen deze maand. Augustus gaat ongetwijfeld ook weer een mooie stemronde opleveren, aangezien onder andere Arch Enemy, Conan, Heilung, Amon Amarth, Soilwork, Soulfly en Machine Head deel zullen uitmaken van de opties. Tot de volgende ronde maar weer!

Wat is het beste album van juli 2022?

 • Belphegor - The Devil (15,5%)

 • Panzerfaust - The Suns Of Perdition Chapter III (14,9%)

 • Oceans Of Slumber - Starlight And Ash (12,4%)

 • Wormrot - Hiss (11,3%)

 • Munipical Waste - Electrified Brain (6,7%)

 • Imperial Triumphant - Spirit Of Ecstasy (5,7%)

 • Mikael Åkerfeldt - Clark (5,7%)

 • Witchery - Nightside (5,7%)

 • Teethgrinder - Dystopia (4,6%)

 • Conjurer - Páthos (3,6%)

 • Karl Sanders - Saurion Apocalypse (3,1%)

 • Fellowship - The Saberlight (3,1%)

 • Mantar - Pain Is Forever And This Is The End (3,1%)

 • Krisiun - Mortem Solis (2,6%)

 • Ithaca -They Fear Us (1%)

 • Horizon Ignited - Towards The Dying Lands (0,5%)

 • Vomit Forth - Seething Malevolence (0,5%)

Uitslag album van de maand juni

Uitslag album van de maand mei

Uitslag album van de maand april

Uitslag album van de maand maart

Uitslag album van de maand februari

Uitslag album van de maand januari