Album van de maand: de uitslag van januari 2022

Iedereen zal het nieuwe jaar begonnen zijn met goede voornemens: zo ook Zware Metalen. Vanaf heden kun je bij ons stemmen op het album van de maand. We selecteren daarbij een accurate lijst met albums per maand en de uiteindelijke winnaar maken we later bekend als de stembussen gesloten zijn.

Een hele fraaie maand is januari uiteraard nooit geweest qua albumreleases: we noemen het niet voor niets veelal ‘dry januari’. Ondanks dat gegeven zijn er toch nog wat prima albums verschenen. Let op: we selecteren bij het album van de maand geen live-albums, EP’s of compilaties! De eerste stemronde heeft vorige week plaatsgevonden. Uiteindelijk kunnen we hier dan ook de top-3 bekend maken. Echter, spannend werd het achter de scherm nooit:

#3: Celeste – Assassine(s)

Op plek 3 vinden we de Fransozen van Celeste. Met Assassine(s) bracht de band zijn zesde langspeler op de markt via Nuclear Blast Records.

“Toch ben ik compleet overdonderd en zelfs wel een beetje ontdaan van deze brok zwartgalligheid, die ik tegelijkertijd als pijnlijk mooi zou kunnen omschrijven. En dat vat alles samen, want Assassine(s) gaat over schoonheid, afzien, verraad, wanhoop en negativiteit in zijn puurste vorm. Chapeau Celeste, het is jullie daadwerkelijk gelukt om een ontzettend interessante en beklijvende plaat te maken. Zelfs een album dat met speels gemak de toch al niet misselijke voorgangers ontstijgt. Hier is enkel een diepe buiging op zijn plaats.”

#2: Wilderun – Epigone

De tweede plek is voor Wilderun met het album EpigoneDat we deze plaat ook in deze lijst zouden terugvinden was natuurlijk geen verrassing, want de Amerikanen mochten op veel lofzang rekenen: niet alleen van onze reviewer maar ook van ontzettend veel fans.

“Dit is zondermeer de langste recensie die ik in mijn schrijverscarrière bij Zware Metalen heb geschreven, maar dit album verdient alle letters. Ik moet eerlijk bekennen dat ik lichte angst had voor het beluisteren van dit album. Dat had grotendeels te maken met de erfenis van de voorganger en mijn eigen verwachtingen voor deze opvolger. Ergens was ik ook bang dat dit Epigone simpelweg zou klinken als een Veil 2.0. Niks blijkt echter minder waar en mijn verwachtingen zijn dan ook ruimschoots overtroffen. De inkt voor het maken van de jaarlijst voor 2021 is pas net opgedroogd en ik kan nu alweer de eerste plaat voor 2022 noteren. Sterker nog, het wordt een hele opgave om deze van de eerste plaats te krijgen. Wat. Een. Plaat!”

#1: Wiegedood – There’s Always Blood At The End Of The Road

Er kan maar één winnaar zijn en dat is ‘ons eigen’ Wiegedood met There’s Always Blood At The End Of The RoadHet drietal presenteerde weliswaar een ander geluid dan de fans gewend waren tot op heden, in kwalitatief opzicht is er wederom geen speld tussen te krijgen. Meer dan de helft van de stemmers dacht daar exact hetzelfde over!

“Het voelt in elk geval anders aan, deze nieuwkomer van Wiegedood. Voorlopig ben ik nog steeds meer te vinden voor de voorganger, maar mogelijk wint deze donkere en chaotische parel aan overtuigingskracht naarmate hij wat toertjes gaat krijgen dit jaar. In elk geval getuigt There’s Always Blood at the End of the Road nog steeds dat deze band in de hogere regionen van het blackmetallandschap verkeert en daar zal ze nog een hele tijd blijven.”

Hieronder de volledige uitslag van de maand januari:

Wat is het beste album van januari 2022?

  • Celeste - Assassine(s) (13,3%)

  • Comeback Kid - Heavy Steps (5,5%)

  • Druid Lord - Relics Of The Dead (0,6%)

  • Fit For An Autopsy - Oh What The Future Holds (2,8%)

  • Kissin' Dynamite - Not The End Of The Road (0,6%)

  • Pensées Nocturnes - Douce Fanges (1,7%)

  • Shadow Of Intent - Elegy (5,5%)

  • Wiegedood - There's Always Blood At The End Of The Road (53,6%)

  • Wilderun - Epigone (16,6%)

Bedankt voor alle stemmen! Inmiddels zijn we alweer aanbeland in de maand februari waarin we erg veel spraakmakende releases voor de kiezen krijgen. Dat belooft wat voor ronde twee van album van de maand. To be continued…