Vanaf het begin van dit jaar kun je bij ons stemmen op het album van de maand. We selecteren daarbij een lijst met albums waar alle bezoekers van Zware Metalen op kunnen stemmen en de uiteindelijke winnaar maken we later bekend als de stembussen gesloten zijn. In dit artikel maken we de drie prijswinnaars bekend van de maand mei. Let op: bij het album van de maand selecteren we geen EP’s en live-albums.
De stemming van deze maand was wellicht de spannendste vanaf de start in januari dit jaar. Waar de uitslagen de voorgaande maanden over het algemeen wat verder uit elkaar lagen, was het deze ronde vooral in de top-5 dringen geblazen. Leuk ook om te zien dat steeds meer lezers stemmen op het album van de maand. Hieronder de winnaars van mei!
#3: Misery Index – Complete Control
Wie het uit Maryland afkomstige vijftal een beetje kent, weet wat er te verwachten valt van een nieuwe plaat. Na Rituals Of Power slaat Misery Index wederom genadeloos toe met zijn nieuwe langspeler Complete Control. Sommige dingen zijn zeker in het leven en een kwalitatief goede plaat boordevol death metal van dit gezelschap mag zeker op de lijst.
“Wat dan wel? Uitermate brute, strakke en allesvernietigende death metal met een gigantische bak energie. Het universum staat te schudden op zijn grondvesten. Misery Index lijkt een macht die niet te stoppen is en produceert met Complete Control een geweldige beukplaat vol met actualiteiten, headbangers en het verlangen naar een goede moshpit. Verwachting waargemaakt en overtroffen!”
#2: Blut Aus Nord – Disharmonium – Undreamable Abysses
Minstens zo doeltreffend was de nieuwe van het Franse collectief Blut Aus Nord. Dat de band zichzelf niet laat vangen in één hokje was reeds bekend, maar met Disharmonium – Undreamable Abysses weet men middels zijn combo van avant-gardistische black de juiste snaar van menig liefhebber wederom te raken. Voor redacteur Bart is dit zonder meer het album van het jaar en ongetwijfeld zullen enkele (of velen) die mening delen. De Fransmannen eindigen op plaats twee, met slechts een minimaal percentage aan stemmen minder dan de nummer één.
“Extreem creepy en boosaardig, waggelend over de gitaarsnaren, met een hartkloppingen veroorzakende acceleratie aan de digitale drums en dito. Eentonig volgens buitenstaanders, maar daarom noemen we ze ook buitenstaanders. We erkennen dat ook daaropvolgende nummers tegelijkertijd uitpuilen van arrogantie enerzijds en immens beangstigd zijn anderzijds, dat het spaningsveld tussen de twee een bedreiging kan vormen voor je ego.Stel jezelf op de proef en daag jezelf uit. Is angst ook jouw product, of ben jij er een product van? Duik in de diepte genaamd Disharmionium en geef jezelf het jawoord.”
#1: SepticFlesh – Modern Primitive
En dan is daar het goud, de eerste plek en de prijs waar het écht om gaat: de nummer één van de maand mei. De vijf Grieken brachten sinds de oprichting in 1990 reeds tien albums uit en Modern Primitive verscheen afgelopen maand na een ‘stilte’ vanaf september 2017. Goed werk kost tijd en dat SepticFlesh daar met zijn elfde plaat het bewijs mee levert vond niet alleen onze redacteur Jesse, maar kennelijk ook het merendeel van jullie, de stemmers. Wederom een fraaie, bombastische bak met symfonische death van Griekse makelij:
“Dit behoort minstens tot het beste werk dat Septicflesh ooit heeft afgeleverd. Hier wordt ook maar weer eens duidelijk wat een eindbaas Jens Bogren is. Dikke tip: luister dit stukje waanzinnigheid met een fatsoenlijke koptelefoon om alle instrumenten het ultieme effect te laten hebben. Chaotische klassieke instrumentatie, ziedend drumwerk en wederom onwijs hoekige riffs. Nog nooit zat er zo lang (vijf jaar maar liefst) tussen een nieuw album. Dit was het wachten echter meer dan waard.”
Wat is het beste album van mei 2022?
-
SepticFlesh - Modern Primitive (17,9%)
-
Blut Aus Nord - Disharmonium - Undreamable Abysses (17,1%)
-
Misery Index - Complete Control (15,2%)
-
Disquiet -Instigate To Annihilate (9,7%)
-
Evergrey - A Heartless Portrait (9,7%)
-
Terror - Pain Into Power (8,6%)
-
Decapitated - Cancer Culture (6,2%)
-
Ibaraki - Rashamon (5,4%)
-
Cave In - Heavy Pendulum (4,7%)
-
Aara - Triade III - Hemera (1,9%)
-
Visions Of Atlantis - Pirates (1,6%)
-
Jungle Rot - A Call To Arms (0,8%)
-
Michael Schenker Group - Universal (0,8%)
-
Sadistic Ritual - The Enigma, Boundless (0,4%)
-
Crematory - Inglorious Darkness (0%)