Album van de maand: de uitslag van maart 2022

Vanaf eind januari kun je bij ons stemmen op het album van de maand. We selecteren daarbij een lijst met albums waarop alle bezoekers van Zware Metalen kunnen stemmen en de uiteindelijke winnaar maken we later bekend als de stembussen gesloten zijn. Inmiddels kunnen we de winnaar bekend maken van het derde album van de maand in 2022.

Er verschenen deze maand verschillende ‘grote’, nieuwe albums zoals die van Dark Funeral, Abbath, Ghost en Sabaton. Daarnaast werd ook het nieuwe wapenfeit van Sylvaine en het debuut van Absent In Body erg positief onthaald. Het uiteindelijke verschil tussen de nummers één en twee was dan ook wederom niet erg groot.

#3: Sylvaine – Nova

Op plaats 3 vinden we de Noorse Katherine Shephard terug die onder de naam Sylvaine met Nova wederom een album heeft afgeleverd boordevol verrassingen. Spiritualiteit verpakt in een fraaie muzikale omlijsting die raakt, dat mag de conclusie zijn.

Nova is een prachtig album geworden, dat me – en dat is positief bedoeld – de rillingen bezorgt. Nummers als Nova, Fortapt, I Close My Eyes So I Can See en Everything Must Come To An End klinken mythisch, fascinerend en zorgen voor een hartverwarmende verkwikking. Het maken van haar vierde album stond voor Sylvaine in het teken van het verwerken van een persoonlijk verlies, in een tijd dat de wereld een collectief verlies leed. Een boodschap van wedergeboorte, van de tijdelijkheid van het leven, maar ook van vooruitkijken omdat er altijd nieuwe deuren opengaan. Ze had het niet op een meeslependere, treffendere manier als Nova kunnen uitdrukken.”

#2: Absent In Body – Plague God

Dat we het debuut van deze allstarband terugvinden in de top-3, is natuurlijk geen verrassing. Plague God kwam, zag en overwon, zo kunnen we wel stellen. Met twee leden van Amen Ra, ex- Sepultura drummer Iggor Cavalera en Neurosis-bandlid Scott Kelly verwacht je kwaliteit en dat krijgen we ook.

“De langspeler (nu ja, zesendertig minuten) slaagt er met een duistere samenkomst van doom/sludge en industrial in alle licht weg te nemen. Meest zonnige maart ooit? Het zal wel! Waar groepen in dat laatste genre vaak hun best doen om zo kil, hard en gevoelloos mogelijk uit de hoek te komen, heeft de muziek op Plague God juist een warme, troostrijke onderlaag. Beeld je Triptykon in dat de Fall van Ministry speelt en je bent een heel eind, zij het dat de goden zich hier van een compromislozer kant laten zien. Verweesd blijven we achter, murw maar met het gevoel getroost te zijn.”

#1: Ghost – Impera

Op de eerste plek vinden we de snoeiharde metalband Ghost terug met zijn vijfde album Impera. Ongekend dat de liefhebbers van thrash metal en blackmetallers op Zware Metalen de boel zo hebben laten versloffen, want het zijn toch echt Papa Emeritus IV en zijn laafjes die hier de prijs voor album van de maand maart binnenhalen. Alle discussies ter zijde, love it or hate it, de rock van de heren smaakt ook deze ronde weer verrukkelijk.

Ghost revancheert zich met Impera voor Prequelle, zoveel is duidelijk. Dat doet het zonder ook maar een millimeter af te wijken van het concept dat Forge jaren geleden neerlegde. De toevoeging van Frederik Åkesson is een meesterzet geweest maar ook de inzet van Hux Nettermalm op drums mag er zijn. Verder op weg naar de top heeft Ghost dus weer een album om trots op te zijn.”

 

Hieronder de totaaluitslag van de maand maart. Hopelijk mogen we weer rekenen op al jullie stemmen in de maand april. Enehh, WAKKER BLIJVEN fans van het hardere werk!! (Dan zet ik nu nog een keer Watcher In The Sky op).

Wat is het beste album van maart 2022?

 • Ghost - Impera (24,8%)

 • Absent In Body - Plague God (20,2%)

 • Sylvaine - Nova (11%)

 • Sabaton - The War To End All Wars (8,3%)

 • Abbath - Dread Reaver (7,3%)

 • Dark Funeral - We Are The Apocalypse (6,4%)

 • Deathspell Omega - The Long Defeat (5,5%)

 • Crowbar - Zero And Below (3,2%)

 • Midnight - Let There Be Witchery (2,8%)

 • Animals As Leaders - Parrhesia (2,3%)

 • Ignite - Ignite (2,3%)

 • Konvent - Call Down The Sun (2,3%)

 • Slaegt - Goddess (2,3%)

 • Deserted Fear - Doomsday Updated (0,9%)

 • Night Demon - Year Of The Demon (0,5%)

 • Warpath - Disharmonic Revelations (0%)