Album van de maand: de uitslag van juni 2022

Vanaf het begin van dit jaar kun je bij ons stemmen op het album van de maand. We selecteren daarbij een lijst met albums waar alle bezoekers van Zware Metalen op kunnen stemmen en de uiteindelijke winnaar maken we later bekend als de stembussen gesloten zijn. In dit artikel maken we de drie prijswinnaars bekend van de maand juni.

Het bleek overigens dat we ons even hadden verslikt in de releasedatum van het nieuwe werk waar Belphegor mee zou komen. The Devils zou oorspronkelijk verschijnen op 24 juni, maar die afspraak liep vertraging op waarmee de plaat nu zal verschijnen op 29 juli via Nuclear Blast Records. Enfin, onze review kun je hier alvast lezen. Ondanks dat, verscheen er de vorige maand alsnog genoeg fijn metaal. Jullie konden vijf dagen stemmen en dat werd wederom goed gedaan. Kennelijk zaten er weinig mensen te wachten op de galleryplay van Origin, want dat album eindigde akelig laag in de stand. Ook de zeer degelijke plaat van Darkane maakte geen schijn van kans, daar we Inhuman Spirits op plek elf terug zien van de zeventien. Alle stemmen zorgen uiteindelijk voor de volgende top drie;

#3: Kreator – Hate Über Alles

Essen in Duitsland is niet alleen een grote stad, het herbergt ook sinds 1982 een groot thrashmetalband. Eén van de grootmeesters bij onze oosterburen, namelijk Kreator. Het laatste album van de band onder leiding van zanger en gitarist Mille Petrozza dateert van 2018, als we de live-registratie van het concert in Londen niet mee tellen dan. Met Hate Über Alles keert het vijftal terug aan het front en dat gegeven zullen velen liefhebbers van thrash metal met wijde armen ontvangen. Riep iemand daar Duitse degelijkheid?!

“De eindconclusie moet toch zijn dat Kreator weer een juweeltje heeft weten af te leveren met dit Hate Über Alles. De band borduurt voort op het geluid van voorgaande albums Gods Of Violence en Phantom Antichrist en blijft de grenzen van dat geluid opzoeken. Drie kwartier knallen dus. En straks in augustus op Dynamo Metalfest lekker met z’n allen meeschreeuwen met de nieuwe nummers. HATE ÜBER ALLES!!! HATE IS THE VIRUS OF THIS WORLD!”

 

#2: White Ward – False Light

Wanneer collega Joris in één van zijn honderden reviews over black metal en aanverwante genres in meer dan vier alinea’s beschrijft hoe het album klinkt, zou er een belletje moeten gaan rinkelen bij de dagelijkse bezoeker van Zware Metalen. Dit keer gaat het niet over een oerdegelijke, trve kvlt blackmetalband, of een depressief eenmansorkest gevestigd in een aftandse boomhut midden in een zompig oerwoudgedeelte van het amazone gebied, maar over ‘deviant black metal’ uit Oekraïne. De mannen van White Ward bewaken met False Light wederom hun unieke formule, wat concreet betekent dat alle mogelijke grenzen worden opgezocht en afgetast. Dat resulteert uiteindelijk in een knap staaltje vakmanschap. It’s lonely at the top (of the mountain).

“We hadden als fan van het eerste uur dus al wel meteen door dat er aan de bovenvermelde succesformule absoluut niks veranderd bleek te zijn. Enkele weken geleden bracht Cronus ons zo voor het eerst in contact met de heldere zanglijnen van Vitaliy Havrilenko die het geheel een meer dan beladen post-rock gevoel geven. Gelukkig zijn de heren nog altijd niet vies van een snelle blastbeat die samen met innovatieve gitaarlijnen en -leads verscheurd worden door de vlijmscherpe keelgeluiden van de heer Pechatkin. De warme, dark-jazzy saxofoonpartijen van de heer Dudko katapulteren je bij momenten ook weer naar die groezelige nachtclub in een vochtige, vortige miljoenenstad waarover ik al sprak in de review van het album Love Exchange Failure.”

#1: Saor – Origins

De hoogste podiumplek van deze maand mag Andy Marshall betreden, de man achter Saor. Gelukkig is het geen negenkoppige band, want zo breed is het daarboven niet trouwens. Met album nummer vijf weet de multi-instrumentalist een werkstuk van formaat af te leveren in de hoek van paganistische folk met black invloeden. Hoewel, Andy wist het zelf beter te verkopen met het nieuwe genre Caledonian metal. We laten de hokjes maar gewoon achterwege en maken een diepe buiging voor de man achter Saor, schminken wat blauwe strepen op ons gezicht en wanen ons in de wondere wereld van Origins!

“Tja, wat kan ik hier nog over zeggen? Het is absoluut weer een totaalbeleving, het album Origins van Saor, en wat voor een beleving! Vanaf het eerste nummer wordt de luisteraar meegevoerd naar het Schotse landschap en de prachtige kustlijnen en gedurende een ruime veertig minuten ben je compleet van deze wereld. Ikzelf stel mij voor dat ik over de Ben Nevis (hoogste berg in Schotland) aan het hiken ben, met uitzichten voor het leven, terwijl deze plaat op repeat staat. Machtig werk en zeer zeker jaarlijstmateriaal (tot nu toe top 3!). Wil je deze muziek live ervaren? Saor gaat op tour dit jaar, samen met Gaahl’s Wyrd en Gaerea en doet ook de Patronaat in Haarlem aan op 30 september.”

 

Niet eens met de uitslag? Deze komende ronde lekker zelf stemmen dan! Aan het eind van deze maand zien jullie de nieuwe stemronde uiteraard weer voorbij komen op onze voorpagina, met onder andere die “nieuwe” van Belphegor, maar ook statige beukwerk van Conjurer, brutaldeath van Vomit Forth en melodeath van Horizon Ignited.

Iedereen bedankt voor het stemmen. De einduitslag van de maand juni hebben jullie uiteraard nog van ons tegoed:

Wat is het beste album van juni 2022?

 • SAOR - Origins (18,1%)

 • White Ward - False Light (15,3%)

 • Kreator - Hate Über Alles (13%)

 • Porcupine Tree - Closure / Continuation (11,9%)

 • Kardashev - Liminal Rite (9,6%)

 • Alestorm - Seventh Rum Of A Seventh Rum (6,2%)

 • Wrang - De Vaendrig (5,1%)

 • Bleed From Within - Shrine (5,1%)

 • Entrails - An Eternal Time Of Decay (4,5%)

 • Civil War - Invaders (3,4%)

 • Darkane - Inhuman Spirits (2,3%)

 • Origin - Chaosmos (1,7%)

 • Deathwhite - Grey Everlasting (1,1%)

 • Astronoid - Radiant Bloom (1,1%)

 • Memphis May Fire - Remade In Misery (1,1%)

 • Temple Of Void - Summoning The Slayer (0,6%)

 • Battlelore - The Return Of The Shadows (0%)

Uitslag album van de maand mei

Uitslag album van de maand april

Uitslag album van de maand maart

Uitslag album van de maand februari

Uitslag album van de maand januari