Album van de maand: de uitslag van februari 2022

Vorige maand verscheen onze eerste uitslag van album van de maand. Vanaf eind januari kun je namelijk bij ons stemmen op het album van de maand. We selecteren daarbij een lijst met albums en de uiteindelijke winnaar maken we later bekend als de stembussen gesloten zijn.

Wiegedood won met het album There’s Always Blood On The End Of The Road de prijs van album van de maand januari 2022. De maand februari had heel wat meer voor ons in petto als het aankomt op spraakmakende releases met albums van onder andere Korn, Persefone, Immolation, Amorphis en Venom Prison. Hieronder lees je wat de uiteindelijke uitslag werd nadat er een slot ging om de digitale stembus. Let op: we selecteren bij het album van de maand geen live-albums, EP’s of compilaties! 

#3: Cult Of Luna – The Long Road North

Op plek 3: Cult Of Luna met zijn negende album The Long Road North. Hoewel het album volgens reviewer Marco niet het niveau haalt van zijn geweldige voorganger, laat de band nog steeds horen dat zij bij de top in het genre behoren.

De genoemde nummers zijn voor Cult Of Luna-begrippen redelijk kort met een speelduur tussen de drie en zeven minuten en lijken ze slechts vingeroefeningen in vergelijking met de rest van het album. De band komt echt beter tot tot z’n recht in de langere nummers, waar de band grenzeloos lijkt te laveren tussen snoeiharde gitaarriffs, prachtige filmische geluidsfragmenten en alles wat zich daartussen bevindt. An Offering To The Wild, met bijna dertien minuten het langste nummer, is hier een prachtig voorbeeld van. Zorgvuldig wordt laagje voor laagje een eenvoudig thema uitgebouwd en weet de band een sfeer op te bouwen die in de verte doet denken aan Pink Floyd, totdat op tweederde van het nummer de pleuris uitbreekt en de luisteraar uit z’n trance wordt gerukt.”

#2: Amorphis – Halo

De tweede plek is voor Amorphis met het album Halo. Dat is best opmerkelijk, want al langer behoren de Finnen tot een favoriet van velen en een graag geziene gast op festivals.

“Ook al niet omdat dit nieuwe album de afsluiter is van de trilogie die begon met Under The Red Cloud. En vrij jazzen gebeurt dan ook niet. Het bandgeluid blijft in grote lijnen intact. Toch durven de Finnen op hun veertiende album wel wat afwijkende accenten te leggen. Op Halo bevestigt Amorphis zijn vorm. Tegelijk voegen de Finnen wat accenten toe die het album interessant maken, ook voor fans die dachten de band nu wel te kennen. Benieuwd hoe hoog we deze terugvinden in de ZM Jaarlijst over 2022”

#1: Walg-II

Voor de tweede keer op rij gaat de prijs voor album van de maand naar een band van eigen bodem. Deze keer mag het duo Robert Koning en Yorick Keijzer de titel in ontvangst nemen van album van de maand. Hoewel II pas de tweede plaat is van Walg, valt ook dit schijfje behoorlijk goed in de smaak bij velen van jullie.

“Nu komen de heren prompt aandraven met de opvolger, II. Heerlijke plaat was het, dat debuut, het scoorde terecht 85 punten. Het album katapulteerde je ook direct terug naar de tijd toen de eerste album’s van Old Man’s Child, Covenant en Dimmu Borgir uitkwamen. Kan deze opvolger het debuut benaderen of zelfs overstijgen, dat is de vraag. Je krijgt opnieuw een amalgaam aan ijzersterke gitaarriffs, dito keyboard/synthpartijen, een dynamisch drumgebeuren en een scherpe collectie screams. Ik walg van de mensheid, maar Walg is fantastisch”.

Hieronder de volledige uitslag van de maand februari:

Wat is het beste album van februari 2022?

 • Walg - II (20,2%)

 • Amorphis - Halo (12,5%)

 • Cult Of Luna - The Long Road North (12,1%)

 • Immolation - Acts Of God (8,8%)

 • Star One - Revel In Time (7,4%)

 • Voivod - Synchro Anarchy (7%)

 • Zeal & Ardor - Zeal & Ardor (5,5%)

 • Shape Of Despair - Return To The Void (5,1%)

 • Allegaeon - Damnum (4,4%)

 • Saxon - Carpe Diem (4,4%)

 • Persefone - Metanoia (3,7%)

 • Korn - Requiem (2,2%)

 • Meslamtea - Weemoedsklanken (2,2%)

 • Venom Prison - Erebos (2,2%)

 • Annihilator - Metal II (1,1%)

 • Scorpions - Rock Believer (1,1%)

Bedankt voor alle stemmen en op naar de volgende ronde (Album van de maand: maart) met daarbij nieuwe albums van onder andere Ghost, Sabaton, Dark Funeral en Midnight!