Mantar – Pain Is Forever And This Is The End

Hang ‘Em Low So the Rats Can Get ‘Em! Een betere binnenkomer kan je bijna niet hebben. Het Duitse Mantar is wel bekend met goede binnenkomers. Vrijwel uit het niets knalde de band in 2014 de metalwereld binnen met Death by Burning. De band wist een contract met Metal Blade binnen te slepen, en Metal Blade heeft een neusje voor kwaliteit. De verwachtingen liggen hoog.

Op het vijfde album gaat Mantar verder waar de band was gebleven. Iets meer experiment hoor je op dit album, zoals het bijna vrolijke rockende Grim Reaping. Een beetje Ghost is nooit weg, blijkbaar. De drie hoogtepunten zijn echter gelijk duidelijk: Egoisto, Odysseus en Hang ‘Em Low (So the Rats Can Get ‘Em). Egoisto is een logische opener en beukt er sludgend op, met een black & roll gevoel. De tekst is misschien een beetje theatraal. Hang ‘Em Low (So the Rats Can Get ‘Em) is het feilloze hoogtepunt van de plaat. De schorre punkvocalen missen hun impact hier niet. Later op de plaat wordt het wat eentoniger. Op deze track zetten ze de tekst kracht bij in het refrein. De overgangen en korte rust voor het refrein accentueren op een dramatische manier. Zo klinkt de band op zijn best.

Odysseus is een hymne die opvalt omdat de nadruk sterker ligt op de langzame akkoordenprogressie dan bij de andere tracks. De vocalen springen er hier uit, juist omdat de muzikale begeleiding ver op de achtergrond staat gedrukt. Het past bij de dramatiek die de band wil uitstralen. Het is een gemiste kans dat de andere liedjes niet meer dan aardig zijn. Grim Reaping leent zijn karakter van AC/DC, en probeert hetzelfde als Odysseus te bewerkstelligen. Dat lukt een stuk minder omdat de gitaren een wat flauwe melodie volgen, die nergens echt een eigen gezicht krijgt.

De boog kan niet altijd gespannen staan, en dat staat hij ook niet op Pain Is Forever And This Is The End. Liefhebbers van de band pikken dit album zeker, vooral omdat er ook een paar hits op staan. Het is een goed album en de score is dan ook verdiend. Hij zal ook vast in de jaarlijst terug te zien zijn. Toch ben ik qua consistentie niet meer dan tevreden met wat Mantar hier levert. Een nummer als Of Frost And Decay had niet misstaan als bonustrack. De snedigheid van de beste tracks mis je gewoon op de andere liedjes. Als je mensen iets geweldigs voorschotelt valt het misschien gewoon op dat de rest slechts ‘gewoon goed’  is…

Score:

80/100

Label:

Metal Blade Records, 2022

Tracklisting:

 1. Egoisto
 2. Hang ‘Em Low (So the Rats Can Get ‘Em)
 3. Grim Reaping
 4. Orbital Pus
 5. Piss Ritual
 6. Of Frost and Decay
 7. Walking Corpse
 8. New Age Pagan
 9. Horder
 10. Odysseus

Line-up:

 • Erinç Sakarya – Drums, vocalen
 • Hanno Klänhardt – Vocalen, gitaar

Links: